![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
GCE 8520B no nie.. znów problem z LG X52
Mam LG 52x24x52 i nie wiem co jest grane....
Zmieniłem system na XP (choć wątpię czy to jest przyczyną) i płyty x52 i x48 dziwnie mi nagrywa, prędkość rośnie dochodzi do x34 a potem spada i do konca płyty wypala ze stałą prędkością x32 niezależnie od programu (nero, alcohol...) jaka rada ![]() ![]() +może wrzucić nowy bios 1.04 (ja mam 1.03 ale z tego co wiem to nowy niewiele wnosi) ? +czy oddać na gwarancję bo sprzęt ma z 6 miesięcy a po aktualizacji biosu stracę gwar. ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
UDMA trzeba wlaczyc...
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 09.03.2004 o godz. 12:02 |
![]() |
![]() |
#3 | |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
(HD DMA on oraz CD-RW DMA on) |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
i w biosie i w windzie? sprawdz we wlasciwosciach sterownika ide w windowsie - windy z rodziny nt lubia zmieniac to ustawienie
|
![]() |
![]() |
#5 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
ale się uparłeś na to DMA....
w biosie mam na AUTO (czyli OK), nero info tool też pokazuje na ON a w winXP sterowniku ide pokazuje: Pri Master HD Udma 5 Sec master CD-RW Udma 2 !!!!! ------------------------- Sprzęt: Athlon XP 2000+ >> 2600+ (6.25x333Mhz) Asrock K7VT4-4X DDR 256 - 333Mhz WD Caviar 80Gb LG GCE 8520B Codegen 300W GF4 MX-440-8X |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
wylacz nagrywanie wbudowane w winde, sprawdz na innych plyatch, zainstaluj forceaspi, wylacz uslugi latajace w tle (indexowania,antywira itp - wsio co moze blokowac transfery)
jaknie pomoze t sparwdz na innym kompie, jesli bedzie zle to serwis |
![]() |
![]() |
#7 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
1.Nagrywanie wbudowane zawsze było OFF
2.Testowałem już wcześniej na różnych płytach 3.teraz zainstalowałem ForceAspi 1.8 4.Nav 2003pro dałem na OFF Postaram się dziś jeszcze przetestować .... |
![]() |
![]() |
#8 | |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Cytat:
LG GCE8400B + Lite-On DVD-RW SOHW-1693S = Dobrze wypalona płyta ![]() ![]() HAVE A NICE DAY ![]() In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
oczywiście, że mozna:
głównie na tych Esperanza x48 i x52, Dysan x48, LGx40 jeszcze sprawdzę jakieś LeadData Black..... chyba się powiodło ale jeszcze nie jestem pewien (podczas nagrywania już nie było słychac zmiany prędkości płyty) właśnie wypaliłem w nero6 620mb TAO w 2:39 na płycie TDK x52 (ale wykryło jako x48 i zapisywało 48 ) poprawiłem też kabel ide, który nie był do konca włożony do nagrywarki.... mam nadzieję, ze już wszystko bedzie ok..... Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 09.03.2004 o godz. 15:36 |
![]() |
![]() |
#10 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
no nie co robić ?? nagrywarka dalej zwalnia w okolicach 70%
teraz właśnie próbowałem wypalić EMTEC x48 z prędkością x40 i znów zwolniło nagrywanie okło 65%... (chyba do x32) Powyższe rady nie pomogły (forceaspi 1.8 itp...) PS podczas symulacji nagrywania płyta nie zwalnia a jako maxymalną prędkość wypalania nero wykrył ponad x110 Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 12.03.2004 o godz. 12:10 |
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
zobacz jeszcze na innym kompie, jak bedzie to samo to serwis (wyeliminujmy uszkodzenie sprzetu, bedzie latwiej kombinowac)
|
![]() |
![]() |
#12 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Mnie to wyglada na ograniczenie sprzetowe - nagrywary LG mialy (maja) czuly uklad dostosowywania predkosci palenia do jakosci nosnika i pewnych nosnikow za boga nie pozwola nagrac szybciej niz to sobie wykombinuja. Zmienic to moze wgranie nowego biosu z nowa baza plyt, choc niekoniecznie
![]() Wiem ze to wkurza, ale roznice czasowe w nagraniu plyt sa rzedu sekund wiec moze i lepiej ze nagra sie wolniej ale za to dobrze. To taka dygresja, jesli wczesniejsze rady kolegow nie daly efektu. |
![]() |
![]() |
#13 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
wątpię aby wgranie nowego biosu pomogło (system nagrywania ten sam a nośniki po kodzie atip wykryje tylko np zamiast np x48 to x52 i tyle <<< to jest tylko do wyboru pędkości nagrywania)
ból w tym że czy wrzucę TDK, espere, emtec czy wszelkie inne badziewie to wykreś prędkości wygląda tak że speed rośnie do x34 spada do x32 i potem cały czas już szię utrzymuje x32, (niezależnie czy wybiorę nagrywanie x40, 48 czy x52) w ogóle nie poznaje teraz LG, zaczęła głośno chodzić, wydaje jaieś dziwne odgłosy, dostaje wibracji, czasami zwali płytę (mimo burned successful), CD-RW nagrane z prędkością x24 ma pełno błędów ( kumpel ma lg 52x32x52 i też wypalał na tej samej płycie x24 i było ok), z prędkoscią jest jak wspomniałem ... hmmm.... czyżby LG zaczęło robic lipę ? ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Te mechaniczne objawy wskazuja raczej na kierunek serwisu. Mozesz dla swietego spokoju i czystego sumienia sprawdzic ja na innym kompie, ale jesli to cos z mechanika napedu to zostaje ci tylko serwis. Radze ci dobrze zastanowic sie nad opisem usterki, zeby panowie zrozumieli o co chodzi i nie splawili cie wypalajac dobrze jedna plytke.
PS Biosa nowego mozesz wgrac, jesli jest od tego modelu to nie tracisz gwarancji |
![]() |
![]() |
#15 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
![]() |
narazie nie mam możliwości przetestowania na innym kompie ale moze po weekendzie sie uda....
Mówisz że po wgraniu biosu 1.04 (mam 1.03 LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8520B (52x/24x/52x CD-RW)) na pewno nie stracę gwarancji ?? |
![]() |
![]() |
|
|