Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.01.2004, 17:40   #1
negros
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.01.2004
negros w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zwykła nagrywarka czy combo?

Witam!

Jestem na kupnie nagrywarki, a zależałoby mi również na DVD, dlatego zastanawiam się czy lepiej kupić nagrywarkę i DVD jako dwa osobne urządzenia, czy w jednym jako napęd combo?
Z tego co mi wiadomo, to napędy combo były na początku dość zawodne i tandetne, dlatego zwracam się z pyt. jak jest teraz? Jak to w ogóle działa wszystko, nie ma z tymi urządzeniami problemów?

pozdrawiam
negros
negros jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.01.2004, 18:13   #2
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, dobrym rozwiazaniem jest Lite-On LTC-48161H, link do testu http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/LiteOn_LTC-48161H/1.php

Polecilem go dla mojego przyjaciela i jest bardzo zadowolony.
ThanatoS jest offline  
Stary 13.01.2004, 18:16   #3
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja tam wole i uzywam, DVD i CDRW jako osobne urzadzenia.
Bo jak mi sie jedno zepsuje, to zostaje drugie
A na powaznie: wygodniej.
yahol jest offline  
Stary 13.01.2004, 18:59   #4
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moim zdaniem zawsze lepiej mieć osobno napędy.
Nigdy nie byłem przekonany do urządzeń typu combo które cechuje słabe parametry techniczne. Z drugiej strony jest jeden plus ...koszt takiego urządzenia.
Stary 13.01.2004, 22:15   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Także polecę dwa urządzenia, a nie jedno. W takich przypadkach zwykło mi się przypominać powiedzenie: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Po pierwsze wspomniana wygoda - możesz wypalać on the fly, po drugie - średnia żywotność części mechanicznych oraz lasera - przy dwóch urządzeniach teoretycznie żywotność wzrasta dwukrotnie. Po trzecie - napędy optyczne mogą różnić się parametrami i uzupełniać się nawzajem, np. jak coś ci nie podzie na jednym to zawsze możesz próbować na drugim; mam tu na myśli np. zabezpieczone płyty, zgrywanie Audio, korekcja błędów na porysowanych płytkach.

Jeżeli chodzi o cenę to przytoczę prosty przykład:

CDRW http://www.comp-art.pl/opis.php?prd_id=FF8173ED 168PLN
DVD http://www.comp-art.pl/opis.php?prd_id=00296236 135PLN
Razem 303PLN

COMBO http://www.comp-art.pl/opis.php?prd_id=0011CA60 304PLN

Nie widzę żadnej różnicy więc po co przepłacać.

W przypadku urządzeń innych firm jest podobnie, zresztą możesz sobie skompletować napędy różnych firm. Ja osobiście polecam DVD Toshiby, mam używam, nie narzekam, choć nie wiem czy gdzieś jeszcze dostępny jest model SD-M1712 - teraz tylko SD-M1812. Nagrywarka - kwestia gustu - dużo do wyboru nie masz.

Tak więc reasumująć: jeżeli chcesz dwa osobne napędy miast jednego - to ja jestem na tak.
VIZZARD jest offline  
Stary 13.01.2004, 22:47   #6
negros
Nowy na forum

skoro to już mamy ustalone przejdźmy dalej ;-)

Na początek dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

Z DVD mogę się w tym układziej jeszcze trochę wstrzymać, natomiast kwestia nagrywarki... Jaką firmę polecicie? Ktoś napisał, że dużego wyboru nie ma. Nie bardzo rozumiem. Przecież nagrywarek na rynku jest full. Szczerze mówiąc - nie wiem dlaczego - ale jestem zupełnie nieprzekonany do takich producentów jak LG, Samsung, Lite-On, BTC, Philips i jeszcze kilku.
Jestem natomiast ZA przede wszystkim: Teac, TDK. Widzę natomiast że na forum mało kiedy wspomina się o urządzeniach tych firm, dlaczego?
negros jest offline  
Stary 13.01.2004, 23:18   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Dlaczego nie masz zbyt dużego wyboru? Weź trzy pierwsze lepsze cenniki sklepów komputerowych, a tam: LiteOn, LG, Samsung, Teac, ew. BenQ. Chyba że chcesz brać skądś na zamówienie - to nie ma problemu.

Drugi aspekt małego wyboru polega na tym, że generalnie producenci przestali się przykładać do jakości stawiając na ilość. Zależy do czego będziesz nagrywarki używał: do wypalania CDR czy CDRW, zrzucania audio, czytania zabezpieczonych płyt, zaawansowanej korekcji błędów (płytki porysowane), itp. Nie ma dziś wypalarki uiwersalnej, tzn. właściwie działającej we wszystkich ww aspektach.

I żeby nie owijać w bawełnę poczytaj sobie recenzje CDRW na cdrinfo.pl właśnie, a także chociażby na www.cdrinfo.com. Znajdziesz tam różne opinie, wyniki testów, wykresy, punktacje, itp.

Oto kilka faktów, stwierdzeń, sformułowań:

Asus - nie do zrzutów audio - dużo błędów
Teac - powyżej modelu 40x12x48 to bebechy Asusa. Duża awaryjność tegoż Teaca. Wpisz na forum w540e - dowiesz się dlaczego. Sam miałem takiego, po roku zaczął sypać błędami C2 jak cholera na CDR/W - zmieniłem na Liteona
Liteon - problemy z nagrywaniem CDRW - wybredny na te płytki - wiem bo mam
BTC, BenQ - Shit LowEnd
LG, AOpen - cośtam cośtam
Sony - bebechy Liteona

Co do TDK, Yamahy i Philips - nie widziałem nowych nagrywarek - tzn. prędkości ~ x48 x52 - może dlatego że nie specjalnie się rozglądałem, a może już nie robią CDRW tylko DVDRW.

No i czywiście nie kupisz wolniejszej nagrywary jak x48 x52 - prędkości zawrotne - tylko czy potrzebne i jak to wpływa na jakość odczytu/nagrywania?

Może Plextor? - zawsze miał dobre opinie. Tylko ta cena...
VIZZARD jest offline  
Stary 14.01.2004, 08:12   #8
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w calosci zgadzam sie z wypoeiwedziami poprzednikow, w tym z opisem firm powyzej
polece LiteOn'a - mam i jestem zadowolony, zaraz po zakupie dostal po tylku - 24plyty jedna po drugiej i zero zajakniecia
jak mialem LG to podobnego testu nie wytrzymal - po 15 plycie temperatura tak mu wzrosla ze musialem przerwac, zeby kompsie nie zrestartowal
ale kto pali tyleplyt pod rzad?
w zasadzie najlepszym ekonomicznie wyborem w tej chwili bedzie Litek lub Lg (wg mnie z nastawiniem na litka )
nimal jest offline  
Stary 14.01.2004, 23:29   #9
negros
Nowy na forum

Question

będę się upierał przy TDK, tyle że jak już wszyscy pewnie zauważyli jest nie do dostania w większości sklepów komputerowych.
teraz pytanie za 100 pkt. do ludzików z Krakowa - nie wie ktoś gdzie w Krakowie dostać nagrywarkę TDK Cyclone 48/24/48?
chodzi oczywiście o nówkę z gwarancją i w ogóle...
negros jest offline  
Stary 15.01.2004, 00:33   #10
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez negros
będę się upierał przy TDK, tyle że jak już wszyscy pewnie zauważyli jest nie do dostania w większości sklepów komputerowych.
teraz pytanie za 100 pkt. do ludzików z Krakowa - nie wie ktoś gdzie w Krakowie dostać nagrywarkę TDK Cyclone 48/24/48?
chodzi oczywiście o nówkę z gwarancją i w ogóle...
Eeee jak pamietam to TDK nie robi nagrywarek tylko bierze bebechy od innych producentow. Ostatnio głownie od Liteona wiec jesli chcesz zaplacic o polowe wiecej za inny napis na panelu przednim to prosze bardzo. Tylko po co kupowac Litka z innym napisem o tyle drozej?
Stary 15.01.2004, 20:34   #11
negros
Nowy na forum

Unhappy

eee no. widzę że wszystkie posty i tak kierują mnie na Liteona i LG:-(
dlaczego ja nie jestem przekonany do tego...? tzn. do tych firm... a ten litoen na prawdę jest taki dobry i godny polecenia, że nawet wszystkie (prawie) firmy składają swoje nagrywarki na częściach Liteona?

głupieje, już sam nie wiem jaką firmę wybrać:-/
negros jest offline  
Stary 15.01.2004, 22:08   #12
olo4you
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.12.2003
olo4you w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
najlepsze combo to nagrywarka dvd a jaka to radze forum przegladnac
olo4you jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: