![]() |
Zasada, że kupujący ma zawsze rację nie może odbywać się z naruszeniem prawa. Transakcje na Allegro to zawarcie umowy kupna sprzedaży z całym szeregiem przepisów, które wtedy obowiązują. Nie można sobie po prostu nie zapłacić i potem jeszcze potwierdzać, że się to zrobiło. Przecież bardzo łatwo to sprawdzić, wystarczy dowód wpłaty/przelewu. Jeśli sprawa wyląduje w sądzie nie ma żadnych szans.
To samo dotyczy Allegro, jeśli pobierają prowizję i wierzą kupującemu "na słowo" że zapłacił, albo przyjmują iż to zrobił, mimo że nic nie odpowiedział na pytanie o zapłatę, to też jest naruszenie prawa. Wcześniej było tak, że jak kupujący nie potwierdził niczego, przyjmowało się że nie zapłacił i prowizja wracała. Nikt nie przepuści zwykłego zabrania mu pieniędzy. To jest bardzo zła praktyka i nakręcanie młyna dla oszustów. |
Nie chce mi się w to wszystko wgryzać, ale w takim układzie to przestaję w ogóle wystawiać komentarze, bo niby po co? Jeśli sprzedający nie może wystawić kupującemu, to po co ten drugi ma to robić? Mowa o sytuacji, gdy wszystko jest ok. Kupił, sprzedał i po sprawie.
Kupuję czasami jak już muszę. |
Widzisz to jest tak ze polacy nauczyli sie do krecenia, wytlumacz mi dlaczego na ebay nikt nie sprzedaje z polaczkow cwaniaczkow tylko przewaznie sklepy, a jak sie trafi jakis osobnik to wola wiecej niz na aledrogo, opisy na aledrogo niemalze zawsze sa tak skonstrulowane zeby wykrecic kupujacego i jakies dziwne podchody sa zawsze, jesli idzie o mnie dobrze ze sie wzieli za dupe wszystkim sporo na tym ludzi ucierpi ale caloksztal skorzysta juz dawno powinni to tepic jeszcze tylko brakuje konkretnej ochrony kupujacego i bedzie mozna mowic o jakis sensownych standardach , opamietali sie wkoncu ze ludzie uciejaka do amazona i ebay myslicie ze tam jak wyglada hegemonia dokladnie tak samo a nawet i bardziej kupujacy ma ZAWSZE racje i sprzedajacy nawet kasy nie dostaje zanim nie dostanie komentarza ze wszystko jest OK , dobrze ze sie wzieli za to .
|
Bazar jest przekształcany w wielki sklep typu"Amazon" stąd też inne zmiany - np. wszystkie nowe produkty mają mieć podobne foto-miniaturki na białym tle czy też sprzedaż pod własnym szyldem "sklep Allegro" itp itd
Allegro nigdy nie konsultowało ze swoimi klientami żadnych zmian - bo ich nigdy nie szanowało i nigdy nie będzie - takie podejście do biznesu. W komentarzach wystarczyło zastosować wariant "ebay" - sprzedający może tylko wystawić pozytywny komentarz. Dziś w wielu wypadkach nie można sprawdzić historii konta kupującego czy sprzedającego . Nowe zmiany przynajmniej u mnie zaowocowały dużą ilością transakcji z klientami którzy nie płacą i nie ma kontaktu z nimi po zakupie ... Zwrot prowizji po zmianach musi być potwierdzany przez kupującego . Nie ma już procedury odwołania się od decyzji o braku zwrotu. Trzeba się użerać z niekompetentnym i nieudolnym działem "pomoc Allegro" umiejącym tylko na zasadzie "kopiuj-wklej" wysyłać wycinki regulaminu . Ilość otrzymywanych komentarzy spadła około czterokrotnie . Kwiatki z ostatniego tygodnia : Zakup przez klienta za 4,98zł + dostawa -list polecony ekonomiczny 5.20 według cennika PP -najtaniej jak się da dostarczyć bezpiecznie przesyłkę , sam dodaję kopertę ochronną - wysłane w dzień zakupu , mój zarobek na czysto ~~ 0.9zł Ocena kosztu dostawy 3 gwiazdki . Na moje pytanie czemu taka ocena odpowiedź że na 5 gwiazdek zasługuje bezpłatna dostawa .... Zakup chyba za 8zł - produkt dokładnie opisany ,wersja ,tytuł aukcji , milion razy oznaczone dokładnie co to jest łącznie z foto.. nie można mieć wątpliwości co kupił Gość kontaktuje się że nie zna takich wersji bo on całe życie używał takie a takie a czemu nie dostał takich - dostaje dokładne info co i jak i dlaczego na email Ocena opisu produktu - 3 gwiazdki . Od niektórych klientów Allegro powinno wymagać zaświadczeń od psychiatry . |
Naś klient naś pan. :uklon:
|
Cytat:
|
Dlatego ostatnio kupuję przeważnie w Chinach,
taniej i jeszcze Chińczyk pyta co chwilę, czy jestem zadowolony :spoko: |
Pobieranie prowizji za całą kwotę sprzedaży jest dobrym rozwiązaniem - kończy cwaniactwo polegające na wystawieniu towaru za 1 grosz + cena towaru jako koszt wysyłki. Oczywiście kwestia rozsądnej prowizji to zupełnie inna sprawa.
Co do komentarzy - alledrogo pewnie chciało zrobić coś z odwetowymi negatywami, ale nie wyszło. Na ebayu sprzedający może wystawić tylko pozytyw albo nic. Na niepłacących klientów są inne narzędzia. |
Jak sądzę miało to uniemożliwić dawanie komentarzy odwetowych, a to wymagało pozbawienia możliwości ich wystawiania jednej ze stron. Statystycznie sprzedający robili to częściej więc na nich padło ;).
|
Cytat:
|
Jeśli sprzedajemy śmieci własne, OLX, jeśli firma, sklep internetowy i reklama na FB.
|
Moment jest rzeczywiście niezły.
Nie będzie nic złego w wielości sklepów, czy w pojawieniu się nowej dużej platformy. I w jednym i w drugim przypadku kupujący skorzystają, a i sprzedawcom na pewno zmiana nie zaszkodzi. Allegro nie musi się bać, nie zbankrutuje. Nie wiedziałem o podwyżce prowizji, ale znam wyniki finansowe Grupy Allegro z ostatnich paru lat i nie ulega wątpliwości, że zmiana stawek nie wynika z konieczności, a jedynie dlatego, że mogli - dla zwiększenia zysków. Co oczywiście nie jest niczym zaskakującym, ani nie właściwym, ale powinno wywołać naturalną reakcję rynku - skoro jest tak dobrze, to znajdzie się miejsce dla kolejnych graczy, konkurujących ceną. Czyli dobrze ;) |
Również miałem kilkaset komentarzy zbieranych przez kilkanaście lat, w tym 100% pozytywów. Powodowało to duże zaufanie innych użytkowników do mojej osoby. Gdy okazjonalnie coś sprzedawałem nie było nigdy większych problemów, a rzeczy schodziły bardzo szybko. Po nowych zmianach nie można już na to liczyć.
Obecnie sprzedawcy nie mogą nawet wystawiać komentarzy kupującym. Prawo do komentarza mają wyłącznie kupujący. Jest to dziwne i nieuczciwe. Przykładowo, ktoś kupuje towar i za niego nie płaci. Nawet nie można go "ukarać" negatywem i można jeszcze dostać go od niego. Jest wielce prawdopodobne, że po tych zmianach w sklepach internetowych towary będą już wyraźnie tańsze niż na Allegro. Do tej pory różnice były do zaakceptowania. Ceny z pewnością wzrosną, bo za większe prowizje będą musieli zapłacić kupujący. Jeśli nie teraz, to nie będzie już lepszego momentu na odebranie Allegro rynku przez inne portale aukcyjne. Jakoś nie liczę na ebay, może powstanie coś nowego? |
Dla mnie niezłym zdziwieniem była zmiana systemu komentarzy. Nie jestem pasjonatem zbieractwa, ale miałem konto z kilkuset pozytywami i uważałem to za plus. Nieważne, czy było to mocno potrzebne czy nie - nagłe ucięcie tego do ostatniego roku i cała reszta zmian w systemie nie powinna być wprowadzona praktycznie bez większych zapowiedzi.
To tylko pokazuje po raz kolejny, że wszelką swoją internetowa aktywność, o ile nie prowadzi się jej na własnym serwerze, należy traktować z dystansem. Z jednej strony w internecie nic nie ginie, a z drugiej - coś może zniknąć z chwili na chwilę. Co do prowizji - Allegro obecnie stało się hegemonem. Ludzie nie korzystają dziś z "jakichś" wyszukiwarek internetowych, korzystają z Google. Nie z "jakichś" internetowych encyklopedii, tylko z Wikipedii. Tak samo w Polsce znaczna część poszukiwań i zakupów odbywa się za pomocą i pośrednictwem Allegro. I brak dużej konkurencji robi swoje. Trend być może się odwróci - jeśli albo np. eBay przypuści skoncentrowany atak na polski e-trading, albo jeśli małe sklepy internetowe zwrócą uwagę internautów, na przykład oferując nieco niższe ceny. Obecne marże mogą to ułatwić, a część internautów staje się coraz sprytniejsza w szukaniu i nie ogranicza się już tylko do Allegro, gdzie zresztą istnieją jeszcze działy, gdzie klient ma baardzo ograniczoną ofertę. |
Allegro bez żadnych informacji dla użytkowników, od 12 maja drastycznie podniosło prowizje od sprzedaży. Nic bym o tym nie wiedział gdyby nie to, że w maju sprzedałem dwie rzeczy za 240 zł (w tym samym dziale) i jedną naliczoną prowizję miałem 11,20 zł a drugą już 16,80 zł. Zacząłem szukać w sieci i znalazłem artykuł na ten temat. To już zapewne moja ostatnia sprzedaż czegokolwiek na tym portalu. Pobieranie 6-10% prowizji od CAŁEJ KWOTY sprzedaży przedmiotu to już zwykłe przegięcie.
|
Od Wyborczej była taka piękna maseczka, wzorowana na czapce bolszewickiej, to było coś!
Załącznik 90535 |
jest do kupienia Wazelina od patriotów z Gazety Polskiej :haha:
http://allegro.pl/wazelina-od-patrio...774674039.html |
kup to po 48h wpadnie 20zl:)
|
Jedno tylko, że 10 złoty...
|
Tylko co w tym śmiesznego? :blink:
|
Dzieki - dziala :-)
|
Promocja w apce mobilnej allegro, po wpisaniu 'wiosna' w sekcji kupony bon na 10zł. Podobno ograniczona liczba bonów tak więc spieszcie się...
|
Cytat:
|
Darmowa lewatywa leci do Ciebie.
|
Obydwa sa tej samej osoby :D
|
to też ciekawe. http://allegro.pl/show_item.php?item=6019455800
|
|
:sciana:
|
|
Patrzcie na biurowiec tej Wszystko Import Grupy.
https://www.google.pl/maps/@52.14106...8i6656!6m1!1e1 |
Nabijasz się, bo woda z Twojego kranu nie ma wibracji świeżej, czystej wody wypływającej z górskiego źródła z austriackich Alp i otępia Cię. Jakbyś tylko kupił ten wspaniały programator, to wolne rodniki spierdzielałyby z Twojego organizmu wszystkimi możliwymi otworami :szczerb:
Coż, tego nie ma nawet sensu komentować. Trzeba tylko czekać na pojawienie się takich samych maszynek za 10 zł z Chin, powodujących świecenie diód po naciśnięciu przycisku, tylko 5x droższych i z napisami pod przyciskami: "likwidacja raka piersi", "żołądka", "wszystkich innych nowotworów oraz kokluszu". Oczywiście z dopiskiem na aukcji "metoda uzupełniająca się z medycyną akademicką", żeby ich aby rodzina zmarłego do sądu nie podała. |
Czy to możliwe, że znalazło się sześciu idiotów, którzy to kupili? :O
Ee, pewnie to słupy podstawione... |
Muszę wymyślić jakiś magnes na kran kuchenny, będę sprzedawał za tysiaka.
|
Instytut Badań Kompatybilności Elektromagnetycznej lol2
|
nie wierzę :nie:
no głupich nie sieją, sami się rodzą :sciana: |
Zastanawiam się jak bardzo trzeba upaść na głowę żeby na coś takiego wywalić tyle kasy?
http://allegro.pl/show_item.php?item=5633133674 |
Ilość załączników: 1
wczoraj mecz i dzisiaj aukcja:rotfl:
http://allegro.pl/kamien-z-meczu-z-a...577687532.html rozwalił mnie opis że szczególnie cenny dla kibiców Wisły, Lecha i Polonii :haha: |
|
nikt nie licytował, rozumiem z 2-4 tysięcy ale nie więcej.
|
Coś mi się wydaje, że powyżej obecnie żądanej ceny to ta konsola już nigdy nie podskoczy...
|
Tego sie nie kupuje do grania tylko do lezenia w pudle kolejne 20 lat i zyskiwania na wartosci ;-).
|
... delikatnie mówiąc ;)
PSX pamiętam doskonale. A możliwość pogrania w gry sprzed lat ma swój niepowtarzalny klimat. W moim ulubionym miejscu z czasów dorastania, lekko za miastem, gdzie często chodziłem na spacery, w zasadzie jest już osiedle (inna sprawa, że poważnie zastanawiamy się nad zakupem na tym osiedlu działki budowlanej). Miasto też mocno się zmieniło w tym czasie; w większości na lepsze, ale różni się od tego z dzieciństwa. Tymczasem gry na konsole, jak i książki, dają nam po latach to samo. Tyle, że my też się zmieniamy, podobnie i nasze oczekiwania. Kiedyś głównie chodziłem i jeździłem na rowerze, bez względu na pogodę, dziś wolę poruszać się autem. Kiedyś nie zwracałem uwagi na brak pamięci GDDR5, bo takich po prostu nie było. Nie przeszkadzał mi brak obsługi rozdzielczości 4K w filmach, bo nie było ani takiej rozdzielczości ani takich filmów. Dziś już są i nieco zmienia to spojrzenie na starsze urządzenia. Owszem, klimat jest dalej, ale... cóż, pochodzący bardziej ze wspomnień niż z obecnego odbioru. A dopóki używane PSX można mieć za grosze, a można, to na pewno do głowy by mi nie przyszło kupić egzemplarza w cenie PS4 i 55" telewizora 4K, tylko dlatego, że był jeszcze nie włączany ;) |
cena i tak ogromna...
|
Cytat:
|
Nie biorę, za mało strecza dał! :szczerb:
|
|
a nie wpadliscie na to, że to prawdziwa obudowa i ktoś może odnowić sobie tableta... ile kosztuje oryginalna obudowa?
|
Cytat:
|
Bez sensu tracić tyle kasy na coś co nie działa...
Jak ktoś w ten sposób przedłuża sobie wacława to coś z nim nie tak widocznie :ysz: |
No co Ty? Przecież to jest normalna cena dla atrapy. Dziś masa ludzi uważa, że trzeba się pokazać...
|
Co ja widzę... Ludzie się licytują jakby to było cenniejsze niż złoto. Widać nie zajrzeli do opisu :rotfl:
http://allegro.pl/tablet-xperia-z-so...044849368.html Chciałbym zobaczyć ich minę jak "tablet" dojdzie pocztą i będą próbowali go uruchomić :> Screen dla potomnych: |
Wnętrze wykonane ze złota :P A laser z diamentu :rotfl:
|
Najdroższa nagrywarka na świecie:D
http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-cd-...641078274.html Załącznik 67438 |
szkoda że w stare aukcje nie da się popatrzeć lepiej zrobić z nich screena i wrzucić go żeby można było oglądać też po zkończeniu.
|
No właśnie, niby śmieszne i zabawne, ale tym samym pozbawił sprzedawcę np 100% pozytywów...
Ja za to patrzę też na proporcje, jeśli proporcja pozytyw/negatyw wynosi 10/5000 czy 20/90000 to wtedy takie negatywy też nic nie oznaczają - chyba, że to jest X ostatnich pod rząd... Nie ma co się czepiać bo sytuacje są różne zaczynając od kupców pieniaczy. |
Szkoda tylko, że 1/3 kupujących nie przeczyta też negatywa, a tylko odnotuje, że jest :P
|
Ciekawe czy dostał zwrotnego negatywa xD
|
pozytywny negatyw :rotfl:
|
Mnie jedynie dziwi, że nikt się jeszcze na to nie skusił.
|
APPLE OPAKOWANIE/KOPERTA na CD/DVD/OPROGRAMOWANIE używane
APPLE OPAKOWANIE/KOPERTA na CD/DVD/OPROGRAMOWANIE używane koperty kartonowo papierowe :rotfl: chyba że z zatopionymi paskami platyny;)
http://allegro.pl/apple-opakowanie-k...210934879.html :) |
mam w domu dwie rakietki :taktak:
do badmintona :spoko: |
... w ten sposób po niedługim czasie będziemy mieli rakiety i paliwo rakietowe (niekoniecznie do rakiety).
|
Ja bym jednak proponował zaopatrzyć się w oba wyżej wymienione przedmioty.
|
Mają coś tańszego, a bardzo przydatnego w dzisiejszych, niepewnych czasach. ;)
Cytat:
|
Wspaniały na sąsiadów.
Nic nie zapewni tak doskonałych stosunków z sąsiadem, jak 4 takie rakiety wycelowane w jego dom :szczerb: |
Wyrzutnia Rakiet Krug 2K11 SA-4 z RAKIETAMI !
Jak znalazł w tych niepewnych czasach;) http://allegro.pl/wyrzutnia-rakiet-k...149166065.html |
Mi się wydaje, że z tej rdzy to już nawet reperaturek nie wytniesz :D
|
|
Biorę za 5000 ja zobaczę.
|
Myślę, że będą się licytować kto da więcej!
|
rewelka :)
|
12 tysiaków za szrota. :rotfl:
|
|
Może za 5tyś pójdzie;)
|
Sądząc po minie Obamy, to chyba woli amerykanckie z Korei. :P
|
Miszcz! :spoko:
|
|
No co " Litwin " ją wyprodukował :)
|
|
|
Cytat:
http://i1360.photobucket.com/albums/...psf13bd4d5.jpg |
Sprawny czołg podstawą każdego sylwestra.
|
Czołgistę trzeba zaprosić. :tak!:
|
Może Bartez zrobi imprezkę z czołgiem i jakieś przejażdżki do tego? :idea:
|
Cytat:
|
|
zobacz na inne aukcje, moze chce sprzedac stanik albo wkladki do karmienia piersia z malym przebiegiem :szczerb:
|
Cytat:
Nimal ja cie z tej strony to nie znalem ty lobuzie zachciewa ci sie zloty deszczyk Swoja droga to nogi ma niczego sobie , ciekawe jak reszta zeby nie okazala sie :szczerb: fajnie by bylo zobaczyc :cycki: |
cos w tym jest :D
tylko 18+ !!! -> np jakies plyny ustrojowe - troche soczku z kroczku |
Cytat:
|
Ma kobieta nosa do interesów... :rotfl:
|
Kursanty k***a
A moze by tak ktorys wsparl Pania w potrzebie i zaprosil na godzinke? |
no co wy :>
przecież kryzys jest, Paryżanki w czasie II wojny rysowały sobie na łydkach kreski, co by udawały pończochy :sciana: |
Cytat:
k***a no to jest juz mistrzostwo swiata :rotfl: |
|
Cydr litewski lany z beczki, na zapitkę szota.
|
Popsuł młotek.
|
Skrzywiona psychika. :taktak:
|
moderator walnął się młotkiem w głowę,
i co z tego wynika :ysz: |
:glupek:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |