Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   BDXL (https://forum.cdrinfo.pl/f28/bdxl-92074/)

Jarson 14.02.2013 00:21

W tej chwili ceny nagrywarek BD i zwykłych dwuwarstwowych płyt są tak niskie, że nie widzę potrzeby pakowania czegokolwiek na kilkukrotnie droższe BDXL.

Format Blu-ray dla czystych nośników jak najbardziej wydaje mi się potrzebny - choćby na rosnącą rangę cyfrowej dystrybucji filmów, które wiele osób chce zachować u siebie, a jednak wypalenie na płytę BD DL lub nawet SL jest tańsze niż trzymanie ich na dysku (i można tu jak zwykle wymienić kolejne argumenty zwykle w tym momencie przytaczane - mniejsze straty padnięcia płyty niż całego HDD, mniejsze cząstkowe wydatki na płyty dokonywany regularnie niż jednorazowy na cały dysk itd.).

Na BDXL też znajdą się zastosowania - przede wszystkim filmy 4K. Pojemności HDD mogą w najbliższych latach nie rosnąć zbyt szybko (tempo już spadło) a jednak film 4K swoje zajmuje. Przy czym właśnie ze względu na trwałość podejrzewam, że popularne staną się przede wszystkim tłoczone XL-ki. Czyste albo będą bardzo drogie, albo bardzo niskiej jakości.

Uważam, że dziś nawet nośniki DVD DL powinny być tak o 1/3, może nawet 1/2 droższe żeby ich jakość była zadowalająca. Widać, że nawet najrzetelniejsi producenci chcąc rywalizować ceny odpuścili jakość, to się zresztą stało nie miesiąc a pięć lat temu i nie uległo zmianie. Z BD 50 GB chyba od początku było tak samo (pierwszych płyt nie widziałem na oczy więc nie będę się wypowiadał, natomiast obecne mogłyby być lepsze). A trójwarstwowe BD to dodatkowe problemy, które zresztą skutecznie przez jakiś czas odwlekały premierę standardu, a ponadto wymusiły stosowanie nowych nagrywarek i odtwarzaczy (początkowo planowano, że może jednak uda się stworzyć BDXL kompatybilne z pierwszymi nagrywarkami, okazało się to jednak niemożliwe gdyż trzeba było zwiększyć moc lasera do wartości wyższej niż pierwotnie zakładano).

Berion 14.02.2013 01:51

A ja myślę, że nie spadło, a jedynie trzymają w szufladzie technologie na te obiecane 60TB (podgrzewanie sektorów przed zapisem). Bardzo im zaszkodził lobbing po tych powodziach, przestraszyli się SSD i myślę, że za kilka lat znowu zaczną znacząco zwiększać pojemności. </teoria spiskowa mode off ;p>

rcobex 14.02.2013 08:00

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1241804)
Uważam, że dziś nawet nośniki DVD DL powinny być tak o 1/3, może nawet 1/2 droższe żeby ich jakość była zadowalająca.

Mam zupełnie odwrotne zdanie. Ceny są dobre, nawet za wysokie. Moim zdaniem technologicznie płyty jak i nagrywarki BD nie są doskonałe. Bardzo chciałbym zobaczyć test jakości nośnika BDXXL, dam sobie głowę uwalić, że nośnik za 150zł będzie miał pięknie przypaloną "trawkę" na wykresie. Nie da się upychać takiej ilości danych bez problemów jakościowych, na nośniku który ma wymiary płyty 650MB sprzed lat.
Jak nic nie poprawią w tej kwestii, to specjalnie za płytami tęsknić nie będę.
Osobiście wystarcza mi płyta CD-R. Ktoś już kiedyś tutaj pisał i mnie przekonał, nośniki BD są niepraktyczne i tyle.

sobrus 14.02.2013 08:17

Nośniki BD sa niepraktyczne?

Hmm a ja sobie używam płytek BDRE 50GB za 20zł do backupów i bardzo praktycznie mi się ich używa.

Z resztą zwykłe płyty BD, najlepiej zabezpieczone ECC, też.

rcobex 14.02.2013 09:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1241827)
Nośniki BD sa niepraktyczne?

Hmm a ja sobie używam płytek BDRE 50GB za 20zł do backupów i bardzo praktycznie mi się ich używa.

Z resztą zwykłe płyty BD, najlepiej zabezpieczone ECC, też.

Większość używa do backupów, właśnie dlatego są niepraktyczne. Nie da się na nich sensownie przenosić danych, ile osób czy znajomych posiada w domu czytniki BD ? Do backupów wolę zewnętrzne dyski twarde. Dla mnie pewniejsze i praktyczniejsze. :D

sobrus 14.02.2013 09:37

Nie przenoszę na nich danych, od tego mam pendrive.
Choć akurat u mnie w rodzinie parę osób BD ma i problemów by większych nie było.

Dyski twarde na pewno są wygodniejsze do backupów, ale z tą pewnością to bym nie przesadzał.
Wystarczy dysk upuścić na podłogę i zostaje wizyta w OnTrack, a i wady mechaniczne nie są obecnie rzadkością.
Na poprawnie wypaloną płytę BD Panasonic daje 50 lat gwarancji.
Do tego czynnik ludzki - z BD-R nic niechcący nie skasujesz, a to dość popularny sposób na utrate danych.

czary2mary 29.04.2013 10:56

Cena leci w dół;)
http://allegro.pl/bd-r-xl-pioneer-10...206145497.html

rcobex 29.04.2013 13:31

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1249770)

Ja spadnie do 40zł to się można będzie zastanawiać. :rotfl:
Kilka nośników 50GB/25Gb i mam pusty dysk w komputerze. Co tu archiwizować ? Na takiej 100GB to bym musiał być handlowcem kopii zapasowych.k***a

czary2mary 29.04.2013 15:43

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1249777)
Ja spadnie do 40zł to się można będzie zastanawiać.

Kupisz wtedy trzeci napęd BD z obsługa XL;):spoko:

- Deckard - 29.04.2013 17:26

nie widzę sensu póki co pakować sie w brxl , pomijając cene to powątpiewam w jakość i poprawność nagrania takiej płyty
a jakbym tak spitolil płytę za 120zł to chyba bym zszedł na zawal

rcobex 29.04.2013 20:16

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1249790)
Kupisz wtedy trzeci napęd BD z obsługa XL;):spoko:

Może za 5 lat, kto wie. ;)

czary2mary 30.04.2013 09:48

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1249812)
Może za 5 lat, kto wie. ;)

Może za pięć lat powstaną napędy i programy do testowania 100BG i 128GB bo jak na razie można dojechać do 50GB;)

Załącznik 62336

czary2mary 14.06.2013 15:40

Zapowiedź dostępności w niedługim czasie :)Verbatim BD-R XL 100CB x4 w cenie 699zł za 5-Slim-Pack:)

http://www.sklep.platinet.pl/VERBATI...,13066%29.aspx

- Deckard - 14.06.2013 17:46

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1253391)
Zapowiedź dostępności w niedługim czasie :)Verbatim BD-R XL 100CB x4 w cenie 699zł za 5-Slim-Pack:)

http://www.sklep.platinet.pl/VERBATI...,13066%29.aspx

:party: toż to prawdziwa okazja ,nic tylko kupować ;)

rcobex 14.06.2013 18:41

Niech mi ktoś wytłumaczy sens zakupu za takie pieniądze. Toż to nawet dla Norwega będzie drogo.:nie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:57.