![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2003
![]() |
Witam forumowiczów! Posiadam od niedawna litka SHW-1635S (firmware YS0G). Pierwszymi płytkami jakie wypaliłem były Frogi DVD-R x4 (z Tesco), wiem - takich płyt się nie wypala
ale tak na próbę chciałem ochrzcić nową nagrywarkę. No i tak z czterech frogów dwa się w miarę dobrze nagrały (dobrze - odczytywane przez moją stacjonarkę). Jednak przejdę do rzeczy: niedawno zacząłem palić na Esperanzach DVD+R x8 (cake po 10 sztuk). Producent płyt to MCC (Mitsubishi Chemical Corporation) - czyli taki jak płyt Verbatim jak sądzę? Płytki mają w okolicy środka krążka (na fioletowym tle) oznaczenie "DVD+R M33-8079", żadnych innych informacji nie znalazłem (obejrzałem dokładnie lupą hehe). Mój problem tyczy się właśnie tych płytek. Każda, jaką wypalę, nie ma błędów odczytu (same zielone kwadraciki w cdspeed), jednak gdy przepuszczę ją przez KProbe2 to zawsze na samym początku płyty (gdzieś do około 5% całości) błędy PI dochodzą do ok 450-500, potem już jest poniżej 50. Dlaczego tak jest? Czyżby laser źle się kalibrował na samym początku i stąd te błędy? Dodam, że nie mam problemów z odtwarzaniem tych płyt w stacjonarnym dvd, ale taka ilość błędów PI na samym początku płyty pozostawia wiele do życzenia. Załączam screeny z KProb'a. Pozdrawiam!
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Te płyty to śmieci - podróbki albo odpady Verbatima. Stąd te górki błędów na początku.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2003
![]() |
Hmmm czyli przerzucam się na oryginalne Verbatimy lub TDK - sądząc po komentarzach na tym forum, to te płytki chyba najlepiej się palą.
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
TDK teraz to loteria. Zamiast nich polecam Sony na podkładzie D11 (DVD+R) lub 08D1 (DVD-R). Verbatimy tak, ale nie Crystal White (czy coś takiego), ponieważ są na dosyć przeciętnym podkładzie CMC Magnetics.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() Verbatimy IMO - tylko Pastel.
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pastele są świetne, chyba najlepsze płytki na rynku.
Kilka wykresów dla potwierdzenia moich słów ![]() Verbatim Pastel DVD-R 8x palony 8x na Plextorze PX716A Nero CD/DVD Speed PlexTools Q-Check TA test (inner disc zone) PlexTools Q-Check TA test (middle disc zone) PlexTools Q-Check TA test (outer disc zone)
![]() |
|
|