Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2007, 14:38   #1
Atlantis
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Atlantis
 
Data rejestracji: 01.08.2004
Posty: 534
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Głupie pytanie o DVD-RAM :)

o prawda mówią, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi...
Z góry uprzedzam, że intuicja i zdrowy rozsądek podpowiadają mi negatywną odpowiedź na to, o co pytam, ale zwyczajnie wolę zapytać.
Co prawda NEC wraca z serwisu pewnie dopiero po połowie stycznia, więc do tego czasu nie mam możliwości zabawy z DVD-RAM, ale moje pytanie dotyczy czegoś innego.
A mianowicie czytałem gdzieś na forum, że taką płytę można nagrać normalnie, jako ISO. Są tak BTW jakieś negatywne strony tego rozwiązania, jeśli nie liczyć utraty możliwości zapisu pakietowego na tak "sformatowanym" nośniku?
I tutaj moje pytanie: Czy aby tak nagrać płytę trzeba posiadać nagrywarkę DVD-RAM? Słowem - czy zwykła nagrywarka potrafi wypalić -RAM jak ZWYKŁA płytę a te "specjalne" nagrywarki dodają jedynie to, że można zapisywać na nich jak na dysku? Jak już powiedziałem, na 99% spodziewam się odpowiedzi "NIE" i uważam moje pytanie za głupie, jednak wolałem je zadać w celu uzyskania potwierdzenia.
__________________
NEC ND-4571A (Firmware Version: 1-02),
Pioneer DVR-111D (Firmware Version: 1.29),
LiteOn 812S (Firmware Version: USOS; podłączany przez USB2IDE),
LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE),
Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2
Atlantis jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2007, 14:45   #2
Grześiu748
Spamerzyna
 
Avatar użytkownika Grześiu748
 
Data rejestracji: 24.09.2006
Posty: 1,380
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Oczywiście że NIE ponieważ dvd-ram mają inną budowę. Przez to są nieodczytywane na zwykłych napędach a co dopiero je nagrać
Grześiu748 jest offline  
Stary 02.01.2007, 14:45   #3
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,453
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Po raz:
-jezeli nagrywarka rozpoznaje plyte, mozna ja nagrac "normalnie" i nic sie nie stanie.
Po dwa:
-DVD-RAM jest formatowane pod zapis UDF dopiero w momencie uzycia.
Po trzy:
-obecnie istnieje tendencja do sprzedawania plyt DVD-RAM juz sformatowanych a taka plyta moze byc niewidzialna dla napedu.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline  
Stary 02.01.2007, 15:17   #4
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grześiu748 Podgląd Wiadomości
Oczywiście że NIE ponieważ dvd-ram mają inną budowę. Przez to są nieodczytywane na zwykłych napędach a co dopiero je nagrać
...a co dopiero uzywac glowy do myslenia
Piterniel jest offline  
Stary 02.01.2007, 15:49   #5
Atlantis
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Atlantis
 
Data rejestracji: 01.08.2004
Posty: 534
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak też myślałem.
__________________
NEC ND-4571A (Firmware Version: 1-02),
Pioneer DVR-111D (Firmware Version: 1.29),
LiteOn 812S (Firmware Version: USOS; podłączany przez USB2IDE),
LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE),
Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2
Atlantis jest offline  
Stary 02.01.2007, 16:13   #6
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,453
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel Podgląd Wiadomości
...a co dopiero uzywac glowy do myslenia
Wlasnie!
Niesformatowana plyta DVD-RAM jest rozpoznawana jako normalna 4.28GB plyta DVD
(nowka Maxell DVD-RAM 2,4 x - nie sa formatowane, TDK-DVD-RAM - 4x sa juz sformatowane) Sprawdzone na nagrywarkach DVD LG i Samsung.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline  
Stary 02.01.2007, 16:46   #7
Grześiu748
Spamerzyna
 
Avatar użytkownika Grześiu748
 
Data rejestracji: 24.09.2006
Posty: 1,380
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mi chodziło o to że ma inna budowę fizyczną i że nie odczyta jej napęd nieobsługujący płyt dvd-ram
Grześiu748 jest offline  
Stary 02.01.2007, 20:27   #8
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Wlasnie!
Niesformatowana plyta DVD-RAM jest rozpoznawana jako normalna 4.28GB plyta DVD
(nowka Maxell DVD-RAM 2,4 x - nie sa formatowane, TDK-DVD-RAM - 4x sa juz sformatowane) Sprawdzone na nagrywarkach DVD LG i Samsung.
Oczywiscie jest wykrywana przez napedy obslugujace plyty DVD-RAM?
Piterniel jest offline  
Stary 02.01.2007, 20:52   #9
SpeedFreaK
Guru
 
Avatar użytkownika SpeedFreaK
 
Data rejestracji: 06.09.2004
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 4,225
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
No to chyba jasne
__________________
Intel Core i7 4790K @ 4.00GHz MSI Z97 Gaming 3 Kingston HyperX XPM Beast 32 GB MSI GeForce GTX1060 SSD Samsung 840 EVO 250GB Samsung SH224DB Chieftec CTG-750C Zalman Z11 Plus
SpeedFreaK jest offline  
Stary 09.01.2007, 21:30   #10
lee99
DrBackup
 
Avatar użytkownika lee99
 
Data rejestracji: 28.05.2005
Posty: 294
lee99 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
DVDRAMy bez problemu nero nagra z systemem plików standardowym jak zwykle -r czy +r natomiast jest pewna rzecz bo płyty te jeżeli są formatowane na udf przez sterownik bha to faktycznie mają 4.28 GB natomiast ja najpierw próbowałem sił programem InCD i tam po sformatowaniu wychodziło normalne 4.37 GB niewiem dlaczego i jak ale taką właśnie pojemność widziana jest (była) pod xp sp2 pl.
Pozdro
__________________
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch) R.I.P. SAMSUNG SH-224GB@SB00 (od 2017/01/06 )
lee99 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.