Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Jakie płyty DVD wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/jakie-plyty-dvd-wybrac-94176/)

Arepo 28.01.2015 22:50

Cytat:

Napisany przez eidems (Post 1312150)
Dzięki za odpowiedź! Tzn, że można śmiało kupić CD Sony Supermas. A jak z DVD od sony? Też są dobrej jakości czy już nie? I czy wiesz czy wersja kolorowa to samo co zwykła srebrna? Dzięki za pomoc;)

Lepiej unikać kolorowych wersji, zobacz ten post. Jeśli nic się nie zmieniło to zwykłe (srebrne) DVD Sony AccuCore są jak najbardziej ok, przynajmniej te z MID: D21 były. Zawsze możesz poprosić aby sprzedawca potwierdził MID.

mgit 28.01.2015 22:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1312136)
Ja akurat BD. Nie stać mnie na macierze, a i specjalnie nie ufam nowym HDD. Nie mam też dużo danych, więc w moim przypadku płyta sprawdza się najlepiej. A czemu akurat BD? Pojemność i nieorganiczny barwnik.

Przy 6 TB danych płyty były by problemem :taktak:
Z tym kosztem macierzy to nie przesadzaj, mam NAS na 4 dyski i macierz jest do tego 3 dyski WD My Passport USB zapchane danymi i jakoś nic nie znikło - dysków w stacjonarne nawet nie liczę :taktak:
Pewniejsze to niż płyta - i o niebo wygodniejsze...

eidems 28.01.2015 22:29

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1312149)
Robiłem niedawno test CD Sony Supermas, jest w tym poście. Nagrywają się bardzo dobrze, na razie wszystkie działają.

Dzięki za odpowiedź! Tzn, że można śmiało kupić CD Sony Supermas. A jak z DVD od sony? Też są dobrej jakości czy już nie? I czy wiesz czy wersja kolorowa to samo co zwykła srebrna? Dzięki za pomoc;)

Arepo 28.01.2015 22:20

Cytat:

Napisany przez eidems (Post 1312120)
Ktoś pomoże;)?

Robiłem niedawno test CD Sony Supermas, jest w tym poście. Nagrywają się bardzo dobrze, na razie wszystkie działają.

Berion 28.01.2015 19:28

Ja akurat BD. Nie stać mnie na macierze, a i specjalnie nie ufam nowym HDD. Nie mam też dużo danych, więc w moim przypadku płyta sprawdza się najlepiej. A czemu akurat BD? Pojemność i nieorganiczny barwnik.

mgit 28.01.2015 19:16

Cytat:

Napisany przez eidems (Post 1312129)
Rozumiem, więc wszyscy tylko BD/HDD^^

Głównie HDD :fiu:

eidems 28.01.2015 19:06

Rozumiem, więc wszyscy tylko BD/HDD^^

Berion 28.01.2015 19:01

Może nikt już nie wypala CD? Ja już nie wypalam nawet DVD. ;p

eidems 28.01.2015 18:44

Ktoś pomoże;)?

eidems 27.01.2015 00:32

Do najważniejszych danych użyję płyt lepszych takich jak wyżej wymienionych JVC Pro, a do innych, mało ważnych plików użyję tańszych płyt DVD. Czy Sony w wersji kolorowej się nada (wersję zwykłą srebrną ma bodajże sklep cd_mania)? I czy również płyty cd-r sony supermas są godne uwagi? Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi;)!

Arepo 22.01.2015 14:36

Da się znaleźć dobrej jakości płyty DVD, te które podałem za przykład mają gwarancję trwałości i integralności nagranych danych od TY na 100 lat. Można zatem przyjąć, że wytrzymają przynajmniej 10 lat, a to wystarczy. Jeśli ktoś nie chce płacić 2-3 zł za płytę tylko 50 groszy, to ich nie kupi, więc jego dane nie są na tyle ważne, aby w nie inwestować i mieć spokój.

M-DISC jest obecnie nadal za drogi, płyta DVD to koszt około 15zł, a BD-R ponad 30zł. Nagrywanie DVD-RAM trwa wieki, bawiłem się w to kiedyś i prędkość zapisu raczej nie wychodzi powyżej 4x, a płyty są trudno dostępne. Najbardziej opłacalne jest przejście na Blu-Ray, tylko najpierw trzeba zainwestować w nagrywarkę. Koszt dobrej płyty BD-R to 6 zł i mamy realnie ponad 23 GB miejsca na dane. Te płyty (nie licząc LTH z barwnikiem organicznym) powinny bardzo długo wytrzymać.

Gdybym miał do dyspozycji tylko DVD, po prostu zainwestowałbym w dobre płyty, to co sprzedają supermarkety często woła o pomstę do nieba, a całe CAKE***8217;ki potrafią lądować w koszu ***8211; sam doświadczyłem z Verbatim***8217;ami.

Berion 22.01.2015 11:26

Cytat:

Napisany przez eidems (Post 1311230)
To wychodzi na to, że teraz użyje płyt DVD a za jakiś czas wszystko przegram na bd-r

Jeśli będziesz mieć to samo też na HDD to jest to jakieś tańsze wyjście. To może użyj dodatkowo DVDisaster.

A co do BD: byle nie LTH. ;)

eidems 21.01.2015 22:20

Nagrywarka to wydatek (300zł? + płyty bd-r), a na dysku zostawię kopię najważniejszych plików, to ma być taka dodatkowa kopia tylko;) "na zaś" i chciałem się spytać o jakość nośników, i na pewno macie rację "że to nie jest to co kiedyś" niestety:/ dlatego kupię jakieś płytki dvd+r bo to najtańszy koszt i tyle. Wychodzi na to, że nie ma chyba różnicy co wybiorę, dlatego wezmę albo verbatimy czy sony;).

mgit 21.01.2015 22:10

Może nie ma na nagrywarkę...
W dzisiejszych czasach to jednak na twoim miejscu bym się poważnie zastanowił nad dyskiem...

revolver0 21.01.2015 22:06

to nie lepiej teraz nagrywać na płytach blu-ray?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:27.