Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2006, 23:14   #1
Favor
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.01.2006
Favor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomóżcie z oceną testu

Witam!
Mam prośbe o pomoc w rozszyfrowaniu i wytłumaczeniu mi wykresów z testów płyt.
Przetestowałem w napędzie LG GSA-4163B nagrane płytki Sony Supremas, i nie wiem czy mam dobre czy złe wyniki, bo nie wiem jak to interpretować-co to są te linie, co oznaczają, i dlaczego u innych jest jeszcze wykres na tym dolnym ekranie?. Zresztą sami zobaczcie: pierwszy palony 32x, drugi 24x
I jeszcze jedno pytanie: czy podczas testu moge coś robić na kompie? Bo jakiekolwiek otwarcie okna, lub stronki powoduje skok tej zielonej linii na wykresie.

Z góry dzięki za pomoc, bo sam sie na tym niestety nie znam
Dołączone obrazki
File Type: png HL-DT-STDVDRAM_GSA-4163B_A105_01-March-2006_22_22.png (30.5 KB, 211 oglądane)
File Type: png HL-DT-STDVDRAM_GSA-4163B_A105_01-March-2006_22_52.png (30.0 KB, 192 oglądane)
Favor jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.03.2006, 00:40   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Gorny wykres oznacza bledy C1 im ich jest mniej tym lepiej, widze ze ich wogule nie masz, wiec nie jestem pewny ale z tego co wiem twoja nagrywarka nie zwraca bledow, wiec ich nie widac
Natomiast bledy C2 sa to bledy ktore na dobrej plytce nie powinny sie zdazyc, ale jak sa to w malych ilosciach widze ze na jednej z nich jest ich nie duzo ale sa to powazne bledy wiec ocena jakosc spadla, ogolnie plytka nie powinna miec w ocenie jakosci mniej niz 90, ale tak jak mowie nie jestem pewny czy twoja nagrywarka zraca bledy, moze ktos z forum powie cos na temat tej nagrywarki
Polecam nagrywac na plytkach firmowych typu Verbatim czy TDK
Co to pojawiania sie tych bledow na wykresie jest to wina programu, choc ogolnie nie powinno sie nic robic na kompie, zaaktualizuj nero do najnowszej wersji 6, wersja 7 ma jeszcze troche bledow wiec nie polecam
Bródka jest offline  
Stary 02.03.2006, 14:44   #3
Favor
Nowy na forum

Co to znaczy że nagrywarka nie zwraca błędów? To znaczy że mam coś zwalone-bo coś mi sie nie podoba ta moja wypalara, szczególnie przy wypalaniu płytek DVD często nie moge ich otworzyć-błędy CRC, natomiast u kolegi który ma też LG GSA-4167B zgrywa je bez problemu, i to o wiele wiele szybciej

Zrobiłem dziś mały test i płytke nagraną u mnie przetestowałem na innej wypalarce- CD SONY CRX216E i tam wyszły całkowicie inne wykresy niż na mojej LG GSA-4163B Przetestowałem też na tej SONY płytke paloną u kolegi na LG GSA-4167B, żeby zobaczyć czy moja nagrywara tylko źle robi test czy też źle nagrywa, dlatego załączam wykresy i proszę WAS BARDZO o opinie czy moja nagrywara tylko źle testuje czy też źle wypala, i która płytka jest lepiej nagrana?
I kiedy jest lepiej gdy są te niebieskie wykresy bardzo wysokie czy też niskie, tak samo z zielonymi? I dlaczego u mnie nie ma na wykresie tego Jitter-a?

Przedstawie kolejność załączników bo troche zamieszałem:
1) Palona:LG GSA-4163B Testowana: LG GSA-4163B
2) Palona:LG GSA-4163B Testowana: SONY CRX216E
3) Palona:LG GSA-4167B Testowana: LG GSA-4163B
4) Palona:LG GSA-4167B Testowana: SONY CRX216E
Obie płytki to SONY SUPEMAS palone x32.

Proszę pomóżcie i podpowiedzcie czy coś źle robie, czy coś mam zwalone Dodam ze nagryware mam na osobnej taśmie na secondary master.
Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję!!!
Wiem że dużo pytam ale licze na Waszą pomoc
Favor jest offline  
Stary 02.03.2006, 18:30   #4
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co widze jestem pewny ze twoja nagrywarka nie jest w stanie zeskanowac plyty aby zobaczyc bledy c1 i c2 tak jak sony, z wykresu sony wynika ze plytki sa dobrze wypalone, natomiast bledy crc oznaczaja ze dane ulegly uszkodzeniu, dla pewnosci nagrywaj dane na markowych plytach i nie przemeczaj kompa podczas nagrywania danych, na wykresie robionym w lg sa widoczne bledy c2 poniewaz gdy cos robisz na kompie one wystepuja, ale to nie sa bledy na plycie, gdy cos robisz komp zwalnia i program czy tez nagrywarka mysli ze to bledy c2, nie we wszystki lg jest taki problem, zaaktualizuj firmware moze poprawi to ten blad, widocznie firma lg sadzi ze malo osob kozysta z opcji skanowania bledow wiec wiec nie dodala jej do tego modelu, co to jittera nie wystepuje on we wszyustkich nagrywarka, jest on np w Benq ale np w litku go nie ma
Im nizsze wykresy tym lepiej, patrzy tez sie na ilosc ty ich masz malo wiec plytak jest dobrze nagrana

Ostatnio zmieniany przez Bródka : 02.03.2006 o godz. 18:34
Bródka jest offline  
Stary 02.03.2006, 22:16   #5
Favor
Nowy na forum

Ok wielkie dzięki O to mi chodziło Nie czaiłem o co chodzi z tymi wykresami, i myślałem też, że może mam zwaloną nagryware. Ale właśnie czemu u brata na LG GSA-4167B odtworzy płyte i nie wyskoczy żaden CRC, a poza tym zrobi to szybciej. Mam nowy bios A105
Wielkie dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, bardzo mi one pomogły
Favor jest offline  
Stary 18.03.2006, 17:34   #6
cichy302
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.01.2006
cichy302 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widze , że nie wiecie zupełnie o co chodzi przede wszystkim płytki pod względem zawartości błędów PIE i PIF nie testuje się na max. prędkości tylko na X2 lub x4.
cichy302 jest offline  
Stary 18.03.2006, 17:35   #7
cichy302
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.01.2006
cichy302 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poza tym jestem ciekawy jakie błędy ma nero 7 bo ja żadnych nie zauważyłem
cichy302 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: