![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.07.2009
![]() |
Nagrywanie na starych płytach
Witam
Posiadam sporo płytek VERBATIM z rozpoczętego ok. 5 lat temu szpindla 50. Mam do nagrania kilka bardzo ważnych filmów. Moje pytannie jest głupie, ale chcę być pewien - czy na takich płytach otwartych dość dawno mogę spokojnie wypalać? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Barwnik na plytach, utlenia sie.
Z czasem, coraz bardziej. Jezeli plyty sa rozpoznawane, i testowa plyta nagra sie bez bledow - mozna, ale po co? Jezeli filmy sa wazne, ja bym nie ryzykowal. Tak nagrana plyte nalezy traktowac jak 5 letnia i ja zbekapowac. Wiec idea jest jakby nieco przekombinowana ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.09.2008
![]() |
Te płyty można wykorzystać jedynie do nagrania, np. muzy jako "kopię zapasową" czyli do mało ważnych celów bo popsuje się czy porysa to zrobi nową
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Eeee, co to znaczy!!!
![]() Choc przyznam, ze mysl przewodnia jest sluszna! Taka sluszna, w swojej slusznosci - wicie, rozumicie!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.09.2008
![]() |
To znaczy, że jak płytkę "pośrupie" czyli zrobi rysy (przez przypadek) i mu będzie utwór przeskakiwał bądź dane nie będą się odczytywały to wywali do kosza i nagra na nowej płycie to samo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A może też być tak, że te stare poczciwe verbatimy (stare? raptem 5 lat...) są lepsze od aktualnie dostępnych.
Śmiem podejrzewać, że z biegiem tych latek, większa strata na jakości odbywa się już u producenta, aniżeli utlenianie barwnika. Jest też szansa, że te stare verby są na cyjaninie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I nie tylko... TDK chwila po zakupie to już gówno
![]()
![]() |
#10 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sugerujesz, że chwilę przed zakupem są dobre?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tego właśnie nie wiadomo, tajemnica jakaś...
![]() wiadomo za to na pewno, że po zakupie, po wypaleniu w domu są do... ![]() PS A tak na serio to prawda jest taka, że jak kupowałem/wypalałem w jakoś 5-6 lat temu płytki CDR (marki różne nie wiedziałem wtedy nawet o tych kodach fabryk) - wszystkie się trzymają dobrze lub bardzo dobrze, teraz już tak na luzie (jak kiedyś) DVDR nie kupisz, trzymają góra 2 lata a kody fabryk to loteria ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 14.08.2009 o godz. 13:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nagrywam na Verbatimach które maj lekko ponad 8 lat i nie ma żadnych problemów ...
mocno "niebieskie" co młodsi użytkownicy nawet nie pamiętaj ze takie kiedyś były ![]() Ostatnio zmieniany przez Reetou : 14.08.2009 o godz. 17:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Głupi Yasio
Dobra! Zostalem przeglosowany!
Co na to "krolik doswiadczalny"? Moze by nagral cos na tych plytach i zamiescil zrzuty z testow?
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.07.2009
![]() |
Cytat:
![]() ![]() A tak BTW w Nero DiscSpeed, gdy w Jakość dysku dam 'Start' to wywala komunikat "Napęd nie obsługuje tej funkcji!". Czym to może być spowodowane? Moja nagrywarka to Pioneer DVR-215 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
ale nie sugerował bym się tymi wynikami płytka z obrazka wypalona 29.07.2009 ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 14.08.2009 o godz. 17:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Pranie #@$%*& ! | mr_spock | Off topic | 55 | 06.09.2004 13:01 |