![]() |
Od lat ciekawi mnie temat porównania trwałości płyt bdr względem dvd. Spotkałem różne opinie i to nawet wśród informatyków co wypalają sporo.Jedni twierdzą że trwalsze są właśnie dvd a inni że płyty blu.Jak jest naprawdę dowiemy się za 10-20 lat ale osobiście stawiam że wygrają dvd :)
|
Niestety się pomyliłem - u mnie nie tylko Panasonic ma taki problem, dotyczy on również niektórych płyt TDK. Jednakże w przypadku większości nośników BD-R nie ma śladów rozwarstwiania się. Natomiast odnośnie Panasonic'a dotyczy on właściwie każdego egzemplarza. Verbatimy od CMCMAGBA5 wypalają się - o dziwo - zupełnie dobrze na moim iHBS112 (niektóre lepiej niż MEIT02). Zdaje się, iż mój LiteOn zyskał drugą młodość ;) Nowy 209-EBK wypala te płyty znacznie gorzej :P W kwestii trwałości samej powłoki, na której są zapisane dane - po dosłownie roku, czy dwóch na nośnikach Panasonic'a średnia liczba błędów odczytu LDC podskoczyła z kilku do kilkunastu w większości przypadków. Trwałością więc nie zachwyca :P Większość swoich DVD-R również trzymam w cake'ach (także opisanych markerem, powierzchnia zapisu danych styka się z powierzchnią opisaną). Ich trwałość - moim zdaniem - jest jednak nieporównywalnie większa niż BD-R. MBI01RG40 (chyba TDK) mimo ok 10 lat, w kwestii błędów odczytu zdaje się niczym nie odbiegać od stanu świeżo po wypaleniu. TDK od CMC MAG M01 po "ładnych paru latach" wypadła już fatalnie. Także z jakością płyt bywało różnie, ale można było trafić na "solidną partię". A czy teraz się da?
|
Cytat:
Przestałem go kupowac gdy ceny podskoczyły tak więc płyt panasa nie mam dużo. Obecnie kupuję tylko i wyłącznie verbatima bo stosunek ceny do jakości jest najlepszy.Chodzi mi o te dostępne w komputroniku http://www.komputronik.pl/product/21...pindel10_.html Jak dla mnie 26 zł za 10 szt to dobra cena zwłaszcza że mam ich sklep po drodze z pracy tak więc odbieram osobiście czyli odpada koszt wysyłki. Verbatimy palą się dobrze zarówno na ihbs112 jak i pionku bdr207 z prędkościami x4/x6 czyli tak jak radził "czary2mary". Cytat:
Czy to dobry sposób układania płyt w cake czy pomimo opisywania markerem lepiej by dolna warstwa płyty stykała się z górną (opisaną) sąsiadującej ? |
Có***380;, rozwarstwiaj***261; si***281; i tyle - takie co***347; nie nadaje si***281; do archiwizacji z mojego punktu widzenia :P
|
Panasoniki nigdy nie sprawiły mi kłopotów. Te verbatimy są poprawne. Nie mogę robić testów.
|
Verabtim BD-R 25GB MID: VERBATIme (000) dostępny z oficjalnej dystrybucji PL jest tłoczony w CMC Magnetic Tajwan na tej same linii technologicznej i maszynach co nośnik BD-R 25GB MID: CMCMAGBA5 więc i jakościowo\wytrzymałościowo muszą być bardzo podobne...
|
Cytat:
|
Cytat:
http://sklep.dlugoleccy.com.pl/verba...op-10-szt.html |
Cytat:
|
To oficjalna strona stowarzyszenia BluRay udzielającego licencję na technologię BD.
Na liście są wszystkie udzielone licencje i zarejestrowane kody MID na nośniki BluRay ale spora cześć jest już nie produkowana jak również niektóre nigdy nie weszły do seryjnej produkcji.. |
Kupiłem parę verbatimow VERBATIme (000). Szukałem w sieci co to jest i znalazłem taki wykaz. Nie wiem czy był wcześniej u nas publikowany http://www.blu-raydisc.info/licensee...censeelist.php
|
Nawet od sprzedawcy znającego się na rzeczy :D I kilku innych: "radzioch666", "CzystaPłyta" i chyba "MeridianTech". Często kupuję od jednego sprzedawcy nośniki z różnym logo, a problem wyłącznie z Panasonic'iem - szkoda, bo jakość zapisu na nich najlepsza. Choć raz mój iHBS112 lepiej wypalił TDK z CMCMAGBA5. Ale ta nagrywarka zapisuje "jak jej się chce", od samego początku kiepsko - po zmianie firmware było lepiej, a teraz już chyba czas na zmianę nagrywarki.
|
No a u kogo kupowales? Ja mam ponad 100 panasonikow wszystkie do nadruku , niektóre mają ponad dwa lata i na żadnym nie występuje w/w problem. Może osoba od której kupowałeś trzymała je w gorącym miejscu . Takie rozwarstwienie to raczej od czynników atmosferycznych wilgoci ciepła zimna .Dziwne to***9786;
|
Zdecydowana większość moich płyt leży w cake'ach. Akurat obie wersje Panasonica (logo, zadruk) dokładnie w tym samym :P Pudełka w pokoju na półce, więc nie są wystawiane na działanie jakichś ekstremalnych warunków. Z żadnymi innymi tak się nie dzieje. MEIRA1 też dotyczy ten problem, ale zdaje się w mniejszym stopniu.
|
Na 100% rozwarstwione ...Jak były przechowywane ? Czy przypadkiem jakieś naprężenia \ siły na nie nie działały ....pierwszy raz widzę coś takiego w Panasonic BD-R 25GB MEIT02 ...:ysz: Tym bardziej dziwne że logo wersje jakie masz nie sprawiają problemów a powstają oba nośniki dokładnie na tych samych maszynach i tej samej linii technologicznej ...:ysz:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:28. |