![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Naprawy płyt CD/DVD za pomocą pasty Tempo
Witam!
![]() Tak tak, dobrze przeczytaliście tytuł tematu ![]() Nuda matką głupich pomysłów ![]() Postanowiłem przetestować mit polerki porysowanych płytek....pastą Tempo ![]() Kandydatka to około 3 letnia Esperanza DVD+R Nie pamiętam na czym palona, ale na pewno prędkościa x8. Płyta porysowana o podłogę plus kilka "dziabnięć" śrubokrętem. Skan płyty: ![]() No i test odczytu BenQ 1640 ![]() Pioneer 215 ![]() Optiarc 7261S ![]() Lieon iHAP 122 ![]() Jak widać porysowanie wyraźnie zaszkodziło kondycji płyty. Drugim krokiem było potraktowanie płytki pastą TEMPO ![]() Polerować najlepiej od krawędzi do krawędzi lub zataczając małe kółka, ALE NIE DOOKOŁA PŁYTY ponieważ to może zaszkodzić. Używamy suchej bawełnianej szmatki. Ja użyłem stary t-shirt ![]() Pastę tempo kupimy praktycznie w każdym większym markecie lub sklepie motoryzacyjnym. Ja użyłem pasty K2 Turbo Tempo zakupionej w Auchan dokładnie takiej: ![]() Skan po polerce. ![]() Bardzo duża ilość rys zniknęła. Pojawiły się za to drobniutki ryski, których skaner nie uchwycił. Wyniki BenQ 1640 ![]() Pioneer 215 ![]() Optiarc 7261S ![]() Liteon iHAP122 ![]() Rezultat? NAJS!! ![]() Polepszenie na każdym napędzie. Najbardziej pastę Tempo lubi BenQ ![]() Nie dość, że przed polerką nie odczytał płyty do końca a po zrobił to bez problemu to jeszcze poszło mu lepiej niż Pionkowi i Opticarc. Liderem przed i po - Liteon. Wniosek - jak macie stare porysowane płytki z których nie możecie czegoś zgrać - warto spróbować ![]() ps. nie odpowiadam za całkowite uszkodzenie płyty czy też napędu ![]() ps. x lat temu jak NECi z seri 25xx 35xx miały problem z korekcją to człowiek albo kupował drugi napęd do odczytu albo rezygnował z NECa, a tu prosze wystarczyło pastę za 5zł kupić i zestaw do wypalania idealny ![]()
![]() Kocham wszystkie!!! BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy ![]() Ostatnio zmieniany przez Raus : 15.09.2012 o godz. 18:31 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dodaj jeszcze sposób w jaki należy polerować, link do przykładowego sklepu który taką pastę oferuje i można przypiąć.
![]()
![]() |
#3 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Dodane w pierwszym poście: "Polerować najlepiej od krawędzi do krawędzi lub zataczając małe kółka, ALE NIE DOOKOŁA PŁYTY ponieważ to może zaszkodzić. Używamy suchej bawełnianej szmatki. Ja użyłem stary t-shirt ![]() Pastę tempo kupimy praktycznie w każdym większym markecie lub sklepie motoryzacyjnym. Ja użyłem pasty K2 Turbo Tempo"
![]() |
![]() |
#4 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Czy ta koszulka była 100% cotton?
![]() A tak poza tym ciekawy pomysł ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaki kolor koszulki jest najbardziej odpowiedni do płyt audio?
![]() Chciałbym poprawić jakość brzmienia paru starych płyt ![]() Rozumiem że do black metalu tylko czarne, bo bluesa niebieskie, ale mam problem z jazzowymi. edit: a tak serio to dobra robota! Ja kiedyś próbowałem i też efekty były, choć chyba mniej spektakularne - pewnie dlatego że użyłem mechanicznej polerki ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.09.2012 o godz. 08:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jazzowe płyty moczymy w brandy i odymiamy dominikańskimi cygarami, wtedy brzmią najlepiej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
a dlaczemu nie kubańskimi
![]()
![]() |
#9 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kubańskie to do Buena Vista Social Club
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Na kubańskie jest amerykańskie embargo i dlatego są bardzo za drogie, te z Dominikany im nie ustępują, a są pyszne. Kurde, a wczoraj byłem pod sklepikiem z tytoniem, mogłem se jedno za dychę wziąć, ale człowiek głupi po szkodzie....
Następnym razem wezmę, takie cygaro pali się 3 dni, a uciechy co niemiara. (oczywiście gasząc umiejętnie) Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 18.09.2012 o godz. 11:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Obraz z video grabber za pomocą virtual dub | arcymag | DivX, Xvid, Matroska i inne | 6 | 25.05.2012 09:39 |
Najtrwalsze cd/dvd. żywotność płyt. | steve13 | Nośniki optyczne | 27 | 06.05.2007 09:14 |
PS2 - po wymianie lasera nie czyta płyt CD/DVD - regulacja? | dayus | Hardware | 3 | 14.02.2007 18:35 |
Szybkość sprawdzania jakości płyt w nero CD/DVD speed | olafo | Narzędzia | 8 | 22.12.2005 11:56 |
Jak nagrać plik obrazu za pomocą nero? | leon112 | Napędy optyczne CD | 4 | 25.05.2003 10:50 |