![]() |
Cytat:
|
Witam!
Jestem to bardzo nowy [co widac] wiec sie witam :) Mam kilka pytan odnosnie DVD-RW ktora chce sobie kupi. MODEL: 851S Cena przyzwoita [360zl] wiec kupuje i teraz pytanko - czy to dobry wybor i na jakich nosnikach nagrywac? Z tego co wyczytalem to TDK i VERBATIM, reszta ta badziewia :) Nie szkoda mi kasy wiec prosze o konkretne informacje :) Pozdrawiam zavader |
widziałem nośniki dvd philipsa w hipermarkecie, ale nie kupuje bo nie mam do tej firmy zaufania....
|
Cytat:
|
Myślę, że jedno jest pewne: CMC nie ma fabryki w Japonii więc płytki "Made in Japan" nie są od CMC nawet jeśli mają taki sam media code... Tylko to jest świństwo, skoro mają taki sam kod jak z japońskich fabryk... Co fabryka to powinien być inny kod, bez względu na to pod jaką marką są sprzedawane.
Na szczęście nie sądzę, żeby RICOH zgodził sie na używanie kodu "RICOHJPN" do oznaczania płytek wyprodukowanych przez kogoś innego, a TaioYuden się zgodził najwyraźniej, zwłaszcza że ten kod wprost nie oznacza TY, bo to wewnetrzny kod TDK chyba. Swoją drogą to TDK-RW mają kod [PHILIPS041], płytki Philipsa mają kod CMC a na stronie CMC się chwalą certifikatami Philpsa... żeby i to nie była mina... |
Cytat:
Ja nagrywam na litku 451, ostatnio na Intenso i Magnecikach i zadnych problemow... na Panasonicu S47 wszystko chodzi idealnie, wczesniej mialem RV32, ale on mial z wiekszoscia plytek problemy (widzial plyty ale zrywal niemilosiernie) pozdrawiam Mejol |
Cytat:
Jabba |
no ja również ostatnio kupiłem TDK i pisze Manufacturer : TTG01, czy ktoś mi może powiedzieć o co w tym chodzi bo niebardzo kapuje co to te CMC inne:),czyli niesą te TDK dobrej jakośći ??, bo właśnie też sie dziwie bo na jednych pisze Made in Taiwan a na tych na pudłkach pisze Japan ??,a jaka partia TDK jest good jaki jest Manufacturer ?? , bo też sie zastanawiam czy nielepiej olać TDK i kupować jednak Verbatimy ofkoz w pudełkach.
|
Powiem wam,ze szlag mnie trafia z tymi firmami. Idę sobie co miesiąc po parę płytek, jestem pewny ,że tedek jest OK a tu okazuje się taka kaszana - nośnik od CMC. Wychodzi,ze trzeba nieustannie testować - kupujesz jednego dnia jedną płytę, "wąchasz" w nagrywarce, sprawdzasz nośnik i na drugi dzień do sklepu po kilka sztuk (trudno mi kupować setę od razu, nie mam tyle kasy). No i broń Boże jakieś boxy po 25 sztuk....
JAbba |
Verbatim Pastel DVD-R x4
Z DVD Identifier :
Unique Disc Identifier : [DVD-R:TYG01] Disc Type : [DVD-R] Manufacturer ID : [TYG01] Disc Application Code : [Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds : [1x - 2x - 4x] Blank Disc Capacity : [2,298,496 Sectors = 4,489.3 MB = 4.38 GB] Z DVDInfo Pro : Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID TYG01 Format Capacity Not Formatted Free Blocks 411107328 Free Capacity 4.38GB(4.71GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 2.0x 2770KBps Available Write Descriptor CLV 1.0x 1385KBps Write Strategy Speed 4.0x 5540KBps No więc Tayio Yuden mam nadzieję... Kolorowe Pastele w slimach , sprzedawane po 5 sztuk w opakowaniu foliowym. Made in Japan. Jabba |
Hm... sam już nie wiem. W linku który podałem piszą że TDK zleca produkcję OEMów CMC i "mają taki sam deskryptor - TTG1; jak TayoYuden" ??? Czyżby TDK oszukiwał klientów i zarówno nosniki CMC jak i TY miały znacznik "TTG1"? A może w tym sklepie chcą sprzedać to badziewie koloryzując opis "że niby takie same dobre jak TY". Bo do tej pory deskryptory TY jakie widziałem tutaj na forum to właśnie coś koło "TY"
Bo to by było ciekawe... w TDK pojawiają się oprócz OEMów BOXy -R od CMC... toż to upadek moralności ;PPPp i firmy... koszty koszty koszty? No ale ja i tak "-" nie używam i dopóki w "+" są "RICOHJPN" to jest mi glanc co z resztą. |
Cytat:
Rayden |
E tam, nieprawda, cofnij się parę stron do tyłu to zobaczysz, że mi też się trafiły TDK TTG01. Liteon 811s chciał je nagrywać tylko na 2x, ale jakościowo niewiele ustępują nośnikom TY. Nagrałem ich pięć sztuk bezbłędnie, z bardzo niskimi wartościami PI/PO. W sumie kupowałbym je nadal, ale ze względu na brak deskryptora nośnika w firmware 811s pozostaję przy Verbatimach 4x z cake'a.
|
A niech to szlag !!!!. Kupiłem 5 płytek.... Teraz pozostaje je wywalić na jakieś dane ... Wobec tego trzeba będzie sięgać po Verbatimy Pastel lub zwykłe. Ciekawe ,że płytki TDK były w takich samych pudełkach jak zwykle.
Jabba |
Tez ostatnio kupilem plytke ( naszczescie jedna ) TDK DVD-R i rowniez jego producentem byl TTG01....plyte nabylem w MEdiaMarkt po 8.99 plytki sa z naklejkami promocyjnymi...( kupuj wygrywaj blabla..). Na odwrocie nie bylo napisane skad plytka pochodzi a zawsze bylo Made in Japan
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:04. |