![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
optymalna prędkość nagrywania DVD
Witam!!!
Zawsze mnie uczono, że im wolniej się nagrywa, tym większa pewność, że płytka nagra się prawidłowo i nie siadnie pewnego dnia. Jednak ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, że w przypadku płyt DVD nieraz optymalną prędkością okazuje się być inna niż najniższa... Mam SOHW 812S. Nagrałem nie tak dawno TDK DVD+R 8x z prędkością 2,4x - niestety wynik w Nero CD-DVD Speed nie był zbyt wesoły, kiedy nagrałem to samo na kolejnej płytce z tego samego słoja z prędkością 4x wynik był naprawdę bardzo ładny - najwyższa wartość PIE w granicach 30 (średnia koło 3), co do PIF to średnio 0,04 z maksimum 3. Ocena Jakości CD-DVD Speed 93. Natomiast płytka Verbatim Advenced AZO DVD+R 8x nagrana z 2,4x też wygląda bardzo dobrze. PIE maksymalnie 33 przy średniej około 12, PIF maksymalnie 2 (średnia 0.01), ocena jakości 95 I teraz pytanie... Czy rzeczywiście powinienem nagrywać z 4x? Gdybym nagrał tego Verbatima z taką prędkością mógłbym uzyskać jeszce lepsze wyniki? Aha, testu nie przeprowadzę z trywialnego powodu - nie mam czego nagrać, dysk ostatnio był "sprzątany". ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
co sprzęt to obyczaj - na moim sprzęcie (mimo, że spawarka 8x) więcej niż 6x (optymalnie 4x) nie wycisniesz, bo bufor tak szatkuje...(z drugiej jednak strony system dobry bo dławi się dość długo zanim plytke skopie). Co by tu wymagać od FSB133
![]() PS Nick od tego miasta co sie zapadło, czy z serialu SG Atlantis ?! ![]()
#3 | ||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Potem musiałem powtarzać na listach dyskusyjnych SG, że działałem pod tym nickiem jeszcze zanim pojawiły się pierwsze newsy o planowanej kontynuacji pod tym tytułem. ![]() |
||
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Ten temat był już wielokrotnie porusany na forum, więc można poszukac
![]() Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez rork : 04.02.2006 o godz. 16:11 |
|
![]() |
![]() |
#5 | ||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
#6 | |
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
Cytat:
![]() Osobiście posiadam palnik Lite-On SOHW-1633S BS0Y. Nagrywałem na nim płyty Sony DVD-R z prędkościa 4x, wyniki z Nero CD/DVD Speed nie były wcale takie złe, ale nagrałem raz, z ciekawości, tą DVD-R Sony z prędkością 6x. Wynik okazał się lepszy na korzyść 6x. Jak będę coś kiedyś nagrywał na tych Sony dam je 8x i zobacze co będzie. Z Verbatimami powinno być podobnie. 8 )
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Prośba do Kolegów o nie tworzenie teorii zapisu.
Obok błędów PI/PIF istnieją ważniejsze błędy Jitter i Beta. Są zawsze mniejsze przy nagrywaniu wolniejszym. ![]() Błędy asymetrii i ogniskowania TE/FE są zawsze większe przy większych prędkościach. Więc zapis musi być z większymi błędami PI/PIF. Większe błędy PI przy mniejszych prędkościach wynikają ze złej strategii zapisu dla zapisywanego nośnika. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 05.02.2006 o godz. 00:02 |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Aha, odnośnie płyt marki Sony, to jak się one mają pod względem jakości i trwałości do Verbatimów i TDK? |
||
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Należy wykonać dziesiątki próbnych nagrań tym samym plikiem i porównać. Dobrym do tego celu jest BenQ i Solidburn, który sam dobiera optymalną strategię do zadanej szybkości. Również Plextor i Autostrategy. Na pozostałych napędach tylko metodą kolejnych prób można dobrać właściwą strategię i prędkość do konkretnej płytki i nośnika. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
w większości przypadków x4 jest optimum, w innych przypadkach x8 to jest optimum, są też przypadki gdzie x6 jest optimum . Jak Sławek napisał Wszystko zależy od napędu i nośnika I tyle. Mądry zrozumie , potestuje i będzie wiedział. Głupi nie testując , będzie dalej pytał. I czytał niezrozumiałe dla siebie odpowiedzi. I tyle.. Każdy ma taką odpowiedż jaką chce uzyskać.
![]() |
#11 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Mam rozumieć, że jednak istnieje największe oprawdopodobieństwo, że optimum to 4x? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]() testowałem to setki razy na tej nagrywarce, chyba na wszystkich istniejących biosach i mogę się pod tym podpisać. Ed. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Tak więc nie sądzę, żeby te minimalne różnice miały aż tak wielki wpływ na wynik, zwłaszcza negatywny wpływ... |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2003
![]() |
Nie chciałem sugerować, że masz problemy ze sprzętem. Jedynie podzielić się obserwacją, że na tym samym modelu nagrywarki, biosu i tych samych nośnikach efekty bywają czasem różne i najlepiej przetestować to samemu.
|
![]() |
![]() |
|
|