Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   optymalna prędkość nagrywania DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f28/optymalna-predkosc-nagrywania-dvd-61891/)

Popielaty 06.02.2006 19:24

Ostatnio zauważyłem następującą prawidłowość / napędy Benq 1640, Benq 1650 / mimo iż testy /wykresy/ płytek palonych x8 wyglądają bardzo dobrze płytki nie bardzo chcą się czytać na kilku stacjonarnych DVD /Thomson , Samsung itp/ natomiast palone x4 / mimo iż wykresy wyglądają gorzej / czytają się bez zająknięcia. Po tych moich ostatnich przypadkach z płytkami palonymi x8 wszystko palę x4 i w testy nie wnikam poniważ problemy z odczytem zmalały.

Atlantis 06.02.2006 20:30

Na razie moje obserwacje wskazują, że lepiej nagrywają się plusy od minusów, dlatego przerucam się na te płytki. Brakuje mi jednak czasu i szkoda nośników na dokłądne testy, więc wolę przyjąć lekki margines błedu i zdać się na opinię bardziej doświadczonych użytkowników - wygląda na to, że optimum to 4x. :)

ed hunter 06.02.2006 20:38

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Na razie moje obserwacje wskazują, że lepiej nagrywają się plusy od minusów, dlatego przerucam się na te płytki. Brakuje mi jednak czasu i szkoda nośników na dokłądne testy, więc wolę przyjąć lekki margines błedu i zdać się na opinię bardziej doświadczonych użytkowników - wygląda na to, że optimum to 4x. :)

jak najbardziej dobre spostrzeżenia...................tylko od kiedy Masz osiemsetdwunastkę???

Atlantis 06.02.2006 21:41

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jak najbardziej dobre spostrzeżenia...................tylko od kiedy Masz osiemsetdwunastkę???

Wiesz, że nawet nie pamiętam... Może dwa lata, może mniej... Kupiłem ją kiedyś za 400 zł w sklepie. Jeśli chodzi Ci o jakośc nagrywania minusów, to przez dłuższy czas wystarczyło mi, że się weryfikują i czytają, dopiero teraz zaczynam się jeszcze dodatkowo martwić tym, żeby były jak najlepsze wyniki w teście na ilośc błędów. :)

ed hunter 06.02.2006 21:47

no to plusy nagrywane 4x sprawdź SONY DVD+R 8x D11 :spoko:

Atlantis 11.02.2006 04:39

Hmm.. a jakie są zalecane maksymalne wartości dla PIF? Jeśli CD-DVD Speed day 90 Disc Quality, to dobrze? ;)
Co mam myśleć o następującym wyniku:

PI Errors
Maksimum: 13
Średnio: 3.35
Total: 31075

PI Failures

Maksimum: 4
Średnio: 0.03
Total: 376

Wykresy wyglądają dosyć gładko, w przypadku PIF jedna "kreska" na 4, cztery na 3, kilka na 2 i reszta na jeden. Mam rozumieć, że płyta wypalona całkiem dobrze? ;) (TDK DVD+R 8x nagrana w 4x)

Atlantis 17.02.2006 17:55

Hmm... a właściwie jak to jest ze standardem? Mówi się, że wartość PI Errors nie powinna być większa niż 280 - zgodnie ze standardem. Chodzi o wartość maksymalną czy średnią? Nagrała mi się tak płyta z filmem (nośnik Verbarima "-" certyfikowany właśnie do nagrywania filmów, tania ta płyta nie jest... ;P), że:

PI Errors
Średnio: 73.07
Maksimum: 359
Całość: 1089063

PI Failures
Średnio: 0.23
Maksimum: 6
Całość: 4329

Nero dał 77 Disc Quality

Co mam o tym myśleć? Niby wiadomo, że 812S gorzej obie radzi z minusami, ale czy mam się cieszyć z takiego wyniku jeśli chodzi o film DVD?

basti86 18.02.2006 12:58

a ja mam pytanie z jaka predkościa polecacie nagrywać płytki dvd+r digital movie verbatim 4x na nagrywarce liteon 812s z biosem 832s oczywiscie booktype na dvd-rom czy zmniejszyc predkosc czy wypalac 4x?

SpeedFreaK 18.02.2006 18:00

Atlantis, to nie jest dobrze nagrana płytka.

Atlantis 20.02.2006 19:44

Cytat:

Napisany przez processor
Atlantis, to nie jest dobrze nagrana płytka.

Czyli co? Wyrzucić i nagrać jeszcze raz, czy do przyjęcia, chociaż nie do końca zadowalające? Z tego co widzę, to rzeczywiście ta nagrywarka o wiele lepiej radzi sobie z plusami...
Odnośnie pytanie basti86... Kupiłem ostatnio cake Verbatimów DVD+R Advenced AZO 16x. Skoro doszliśmy do wniosku, że na 812S płytki 8x najlepiej nagrywać 4x, to jak powinienem postępować z szesnastkami? Też 4x czy całe 8x?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:29.