Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 07.07.2007, 17:47   #1
alan83
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.02.2006
alan83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Perypetie z plytami DVD

Witam!
Nagrywam plytki na LITE-ON DVDRW SHW-16H5S z najnowszym firmware (LS0 2005/12/06). Odczytu stram sie dokonywac na TOSHIBA DVD-ROM SD-M1612 ktorego na dniach zupdateowalem na J806 10/19/01 z 1004 09/01/01 (revA) (poczytac o tym mozna na http://forum.rpc1.org/dl_result.php?...isces=SD-M1612)
Generalnie nagrywarka sprawuje sie dobrze, na DVD tez nie narzekam.
Jedyne co mnie od dluzszego czasu nurtuje to fakt ze plytki DVD-R nagrane na mojej nagrywarce nie sa odczytywane w DVD-ROMie (ktory notabene z tym stadardem nie powinien miec absolutnie problemu w przeciwienstwie do DVD+R ktorego obsluga jak podaja sprawdzone zrodla jest mozliwa tylko bo aktualizacji firmware choc u mnie od poczatku smigaja bez zarzutu), na nagrywarce zas chodza bezproblemu. Tu nie mam pewnosci czy oby przypadkiem nie chodzi o same nosniki (nagrywalem na Benq oraz Think Xtra) choc plusy Benq nagrane smigaja na obu urzadzeniach to wypadalo by sprawdzic to an sony, TDK czy Vaerbatimach. Bynajmniej nie ma tu tez znaczenia czy plyta jest multisesyjna czy wypalona za jednym razem i zamknieta. Warte odnotowania jest ze plyte ktora wypal znajomy na TDK oba urzadzenia czytaja bezproblemowo.

Po przeczytaniu wielu opini o nosnikach miedzy innymi na tym forum wychodziloby na to ze plytki DVD+R sa generalnie lepsze jakosciowo i pewniejsze niz DVD-R, przynajmniej jesli chodzi o nosniki z nizszej polki cenowej. W dodatku w/g wielu opini odtwarzacze DVD/divX itp. radza sobie tez lepiej z tymi plytkami. Osobiscie do tej pory nagrywalem w zasadzie tylko na DVD+R ale to ponoc standard nie do konca zaakceptowany przz DVD Forum - pytanie tylko jakie ma to znaczenie praktyczne? (BTW czy DVD-R wystepuja w opcji dwuwarstwowej - 8,5GB? czy monopol na to ma DVD+R?)

Reasumujac co myslicie o wspomnianych standardach i jakie plytki polecacie z wyzszej i nizszej polki albo jakich zywaliscie/uzywacie ze sprzetem wymienionym powyzej?
alan83 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: