![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.05.2005
![]() |
Płyta czyszcząca...
witam mam nagrywarke DVD i planuje zakup płytki czyszczącej. Co wy o tym sądzicie czy takie płytki coś pomagają czy wręcz przecziwnie. Może lepiej kupic srężone powietrze
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Już było troche tematów na ten temat sory za moja nie uwage już se przeczytałem. Kupi sobie sprężone powietrze!!!!
Tylko teraz mam znowu problem po wysunięciu tacki na płyty nie widze soczewki lasera. czy musze rozbierać napęd ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Jak juz go rozkrecisz a jest na gwarancji mozesz stracic gwarancje, a jak zechcesz go rozkrecic to lepiej uzyc wacika do uszu i czystej wody nastepnie przeczysc soczewke
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Po pierwsze - nie napisałeś po co chcesz czyścić ten napęd - masz z nim problemy, czy tak dla profilaktyki ? Jeśli napęd jest na gwarancji, to oczywiście jego otwarcie, spowoduje raczej jej utratę. Co do płyt czyszczących - nigdy nie używałem, bo prostu jak dwa razy czyściłem mój CD ROM, to po prostu go rozebrałem, wydmuchałem kurz, powycierałem chusteczką i pędzęlkiem wymiotłem (bez żadnego sprężonego powietrza) - a laser, a raczej jego obudowę umyłem wacikiem zmoczonym w takim płynie do czyszczenia głowic audio - wideo (jak masz np. czysty spirytus to też może być !). I CD ROM chodzi do dnia dzisiejszego ! ro29 |
![]() |
![]() |
#5 |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
Nie polecam płyt czyszczących bo działają jak papier ścierny i niszczą z czasem soczewke! Ja czyszcze od środka jak kolega ro29 ale PO GWARANCJI!! Przed końcem gwarancji nie dotykam bo zazwyczaj działa normalnie!
Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
kupiłem spręzone powietrze i se napęd przedmuchałem troche lepiej chodzi
|
![]() |
![]() |
#8 |
samotność
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
także jestem za powietrzem, dlaczego:
1. nie niszczy soczewki 2. działa dokładniej (na brzegach nie ma kurzu) 3. płyta czasami może zruszyć soczewkę (ale to zalezy od jakości włosia czyszczącego) i napęd do naprawy lub wymiany Co do gwarancji to faktycznie po rozkręceniu się ją traci, ale do spraya z powietrzem jest długa rurka więc można ją wcisnąć do napędu i trochę się pogimnastykować ![]() Taki jest mój punkt widzenia
#9 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przedmuchanie jest najlepszym sposobem czyszczenia czegokolwiek w kompie.
jeszcze tylko trzeba pamiętać, że to "sprężone powietrze" się pali a nawet wybucha ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Ale dobra jest też prewencja, czyli sposób zmotywowania siebie i otoczenia do tego by zawsze w napędzie siedziała jakaś płytka ![]() Jest to dobra metoda na ochronę optyki przed zabrudzeniem przez osiadający i wszechobecny kurz.
![]() |
#11 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Mógłbyś wytłumaczyć szerzej, dlaczego to dobra metoda - bo ja zawsze unikam zostawiania płytki w napędzie z powodu: 1) - grzeje się tam niepotrzebnie 2) - brudzi się 3) - rozpędza się napęd np. przy starcie sytemu bez potrzeby Ale może Twoja teoria jest przeważająca nad moją - chętnie wysłucham szerszych argumentów. Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Chodziło mi o napędy stacjonarne, bo w kompie to zawsze się coś mieli. A pozostawianie płytki w nap. stac. powoduje miejsze osadzanie się kurzu na optyce. Jak na to nie patrzyć to płytka nisko nad optyką zbiera trochę zanieczyszczeń potocznie zwanym kurzem i dla tego jako profilaktyka jest dobrym rozwiązaniem. I tyle ![]() Sam twój 2 punkt potwierdza tę metodę , napisałeś "brudzi się" (płyta) lepiiej i łatwiej umyć płytę niż optykę w napędzie.
![]() |
#13 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...y+czyszcz%B1ce
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...y+czyszcz%B1ce jedne z wielu jakie znalazłem na ten temat.
#14 | |
Guru
![]() |
Cytat:
OK - teraz rozumiem - ogólnie trochę sensu w tym jest, zawsze część kurzu osiądzie na płycie ![]() A jeśli już tutaj piszę, to zadam takie (może dość banalne - sorry za to) pytanie - otóź mojemu Wujowi od pewnego czasu dziwnie chodzi CD w takiej "beczce" - tzn. np. przerywa mu na chwilkę odtwarzanie, i później gra dalej. Czy to może być wina brudu ? CD jest otwierane od góry. Co o tym sądzicie ? Może jutro tam będę, to przeczyszczę laser płynem do głowic, ale nie wiem czy to może być przyczyną tych problemów ? ro29 |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
|