![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.12.2002
![]() |
Płyty 4.85 GB - czy można je nagrać na nagrywarce bez overburningu DVD?
Mam pytanie jak w tytule - tzn. czy można na nich nagrać bez overburningu powyżej 4,7 GB?. Doczytałem się, że moje nagrywarki (LiteOn SOHW 1693S i Samsung SH-S 182M) nie obsługują przepalania DVD. W ogóle na rynku jakoś mało jest nagrywarek, które by miały tę przydatną czasem funkcję (poza drogim [sercu] Plexem
![]() Bo czasami jest taka głupia sprawa, że brakuje dosłownie kilka MB, aby zmieścić coś na płytce i nie dzielić tego na dwie... Jak teraz w moim przypadku brakuje na płycie 40MB aby zmieścić cały serial... Nie chcę kupować niepotrzebnie tych droższych płyt, gdyby miało się okazać, że w moim przypadku nie mają one zastosowania...
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Mozesz sprobowa***263; nadpalic plyte bo innego wyjscia nie ma zeby zmiescic wiecej danych niz plyta na to pozwala, jak ci sie uda sprawdz plyte bo moga byc bledy na koncu
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Nagraj ostatni odcinek na cd-r
![]() ![]()
#4 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie ma! Niektore plyty i nagrywarki pozwalaja wypalic na plycie 4500mb. Ale... tak naprawde to nie, albowiem odbywa sie to kosztem krotkiego lead out. Tak wiec klasyczny overburning nie istnieje w DVD (jak dotychczas). Praktycznie i faktycznie mozna bezpiecznie nagrac 4380 mb lub nieco wiecej. Nie wiecej zas niz 4500mb. (plyty Verbatima)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tylko gwoli sprostowania. Nagrać bezpiecznie można 4485 MB, czyli ok 4.38 GB. Z nadpalaniem nie warto kombinować, a już o 40 MB to można na pewno zapomnieć.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
![]()
No dobrze, dzięki za odpowiedź
![]() http://homepage2.nifty.com/yss/dvd/485/485m4x.htm I pytanie było, czy te płyty da się nagrać na każdej nagrywarce, czy też nie. Innymi słowy jak ją włożę do nagrywary to mi wyświetli, że mam ok 4 530 MB, czy też dalej się będzie "upierała", że jest tam tylko 4 380 MB. I czy nagra mi tę płytę poprawnie... Z artykułu: http://www.emedialive.com/Articles/R...ArticleID=9008 wynika, że niby da się je nagrać i odczytać na większości napędów, ale ciekaw jestem jak to ma się do rzeczywistości. Takie płytki czasami można znaleźć w ofercie sklepów internetowych i na Allegro. Co do mojej nagrywarki (Litek), to przy próbie nawet niewielkiego overburningu produkuje błędne dyski ![]() Oczywiście można zawsze udowodnić, że taniej jest dodać jeszcze jeden dysk, ale czasami bardziej elegancko byłoby nagrać to na jednym. Nawet nie licząc się z kosztami... I właśnie dlatego pytałem się o te płyty 4.85 GB. Czy ktoś nagrywał takie płyty i ma jakieś doświadczenie? I czy warto je mieć tak na wszelki wypadek...
#7 |
Głupi Yasio
To sa plyty typu nadmiarowego, jak CDR 800/870.
Czyli powinny sie zmiescic dane w ilosci delarowanej powinny. Druga rzecz - LiteOn jest kiepska nagrywarka DVD!!!! I jezeli nie obsluguje overburna CDR, to z overburnem na DVD - widze to czarno. Moze nowy BIOS do nagrywarki rozwiaze ten problem. Ja bym jednak rozwazal napedy LG lub NEC (DVD oc) Stosujac krotkie lead-in/lead-on mozna wypalic takie ilosci danych. Jest tylko kwestja ryzyka i ilosci bledow na koncu plyty.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Nie jestem do końca pewien jak to jest przy dyskach nadmiarowych DVD - czy mają one zapisaną poprawną pojemność w ATIP, czy też nie. I czy standard na to pozwala czy też nie. Chociaż płyty DVD-R mają zwykle o 5 MB większą pojemność niż DVD+R... Dla płyt DVD 4,85 GB: jeśli by to była kwestia tylko trochę większego ściśnienia spirali ścieżki to te 3% wiecej na płytce mogło by się mieścić w granicach tolerancji możliwości zapisu i odczytu większości napędów... Cytat:
Cytat:
W ogólności na nią nie narzekam (pali 16x, w tym +/-DL) i nie widzę sensu zmieniać na inną w sytuacji, gdy potrzeba przepalania DVD zdarza się mi sporadycznie. Po ostatniej aktualizacji Nero 6 pojawiła się opcja "włącz krótki Led-In dla dysków CD". Czy działa ona także dla dysków DVD, czy też należało by się przesiąść na Nero 7?
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
@Electron
Zasz***322;o ma***322;e nieporozumienie ![]() ![]() @yahol To samo co o LiteOn'ie mo***380;na powiedzie***263; o: LG kiepska, nie testuje p***322;yt!!! NEC kiepska, korekcja do kitu!!!. To tylko na podstawie stereotyp***243;w ![]() Dla ka***380;dego co innego jest kiepskie, zale***380;y od przyj***281;tych kryteri***243;w oceny. ![]() ps. overburn na CD zawsze dzia***322;a***322; na LiteOnie ![]()
#10 |
Głupi Yasio
@Rork - to twierdzenie opieram wylacznie na wlasnym doswiadczeniu i wylacznie do nagrywarek DVD
@2. To sa jednak plyty nadmiarowe ![]() Edit: -zauwaz, ze producent nawet sie nie zajaknal na temat nagrywarek supportujacych te plyty. Jezeli dostane taka plyte, jak jest dostepna w Polsce, nie omieszkam sprawdzic. inna sprawa, ze uzywam Maca a tu overburning i obsluga plyt nadmiarowych jest....powiedzmy oglednie .....daleko w tyle ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! Ostatnio zmieniany przez yahol : 02.04.2007 o godz. 20:25 |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Najwi***281;cej nadpali***322;em na Verbatim DVD +R 16x bo a***380; 4627 MB za pomoc***261; ImgBurn + Benq 1655 przy standardowej pojemno***347;ci plusa 4483 MB, natomiast nie uda***322;o mi si***281; nigdy nadpali***263; minusa ponad standardowe 4489 MB. Aha ten Verbatim zosta***322; nagrany ponad po***322; roku temu i czyta si***281; ok w stacjonarnym DVD.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Człowiek całe życie się uczy
![]() http://www.mega-com.com.ar/index.php?pag=art&cod=0664 http://www.mega-com.com.ar/index.php...nuevo&cod=0009 Fakt, że są one jeszcze mniej popularne od tych 4,85 GB, jeśli o jakiejkolwiek "popularności" można tu mówić... Doczytałem się, że te płyty nadmiarowe mają m.in. zastosowanie do kopiowania niektórych gier i programów na DVD, które są właśnie w ten sposób zabezpieczone przed kopiowaniem, że przekraczają trochę pojemność standardowej płytki. Prawdę powiedziawszy wolę uczyć się na błędach innych ![]()
|
|