![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.09.2005
![]() |
płyty DVD i CD to wielki szajs
Z uzyskanych informacji z kilku źródeł okazuje się, że trwałość płyty CD-R, tym bardziej DVD-R, DVD-RW i CD-RW, jest tragicznie krótka.
[B]! T ! R ! A ! G !I !C ! Z ! N ! I ! E ![/B] Ludzie kupują krążki znanych marek i marek mniej uznanych lub egzotycznych a po roku, dwóch, ba czasem zaraz po nagraniu, nie da się odtworzyć zapisanych na nich danych. Cóż z tego, że średni błąd zapisu i maksymalny jest odpowiednio w granicach 0,5 jednostki i 8 jednostek, skoro i tak płyta się sypnie za 2-3lata, a zgromadziliśmy na niej np. archiwum muzyczne lub ważne dla nas zdjęcia o wartości emocjonalnej. Testujecie krążki na zapis, dostajecie orgazmu jak wskaźniki są poniżej wyżej wymienionych wartości i po co. Dziwactwo. Po prostu śmieszne! Okazuje się że, wy forumowicze, nabijani jesteście (ja też) w butelkę przez producentów i właścicieli różnych marek (nazw) nośników CD/DVD. Gdzie te 100 lat trwałości? Może na Księżycu lub na Marsie? Rozumiem, ktoś nagrywa płytkę z filmem, ogląda i powtórnie ją wypala (RW). Jednak taki ZUS, biblioteki, muzea, niektórzy zwykli śmiertelnicy gromadzą dane z myślą o 5-15 latach trwałości albo i dłużej. A co w zamian. [B]Wielki sziet, wielkie bum.[/B] Ogólnie nazwałbym owych producentów s****ysynkami. Robią podwójnie krecią robotę. Sprzedają niepełnowartościowy produkt, a twierdzą, że jest on wporzo. Po drugie, jako skutek tej kreciej roboty jest utrata danych u kupujących krążki. powinni się wytwórcami i tymi co sprzedają pod swoimi markami zając organizacje konsumenckie i rządowe. Woła to o pomstę do nieba. Klient instytucjonalny czy pywatny jest robiony w ch**ja. Wyobraźcie sobie, że ZUS straci na nich (nośnikach CD) wasze dane o zgromadzonym kapitale początkowym. Ponoć zrobili przetarg na jak najtańsze nośniki i to z maksymalna prędkością zapisu 24 razy (sic!), skoro już takich nośników nie produkują. Ale będzie checa, jak nie dostaniecie emerytury, bo ZUS stracił dane o waszym kapitale początkowym zgromadzone na nośnikach CD. Ja sobie zrobiłem kopie moich druków RP7 i mam potwierdzenie pieczątką ZUS i imienną urzędnika, że dane są zgodne z oryginałem. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, a ZUS-u? Chyba diabeł. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
W zwiazku z tym ze jest okres przedwyborczy, nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc i wywolac jakichkolwiek innych emocji.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
warto też poczytac:
http://www.chip.pl/archiwum/article_11512.html http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_84884.html to tak ku przestrodze! Oczywiscie moderatora z rybką-cipką nic nie zaskoczy, chyba, że tylko chujek. ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Kogo probujesz nastraszyc? KGB ci za to zaplacilo?
![]() Jakos do mnie tez to nie trafia, bo mam plyty "trwajace" 4 lata ![]() BTW : Po tym "Super tescie dwuwarstwowych nagrywarek DVD" juz zadnym testom z CHiP'a nie ufam.
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
![]() |
![]() |
#5 |
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Hehe, Chip prawdę ci powie, a co na to Komputer Świat
![]() Nie widze problemu, ja mogę sobie robić kopie moich verbatimów co roku, kopia kopii nie ma problemu, chociaż żeby płyta wytrzymała rok dwa. ![]() Za sto lat to ty już będziesz w innym świecie ![]()
#6 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kodak GOLD palone 1997/8 czytaja sie jak by dzis palone
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Kopiowanie Verbatimów co rok? Fajnie, fajnie, sporo czasu i niezłe koszty. Że też im (VERBATIMOWI) tak złą ocenę wystawiasz, a przecież należą do najlepszych marek CD. Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat. (Nie zamierzam lecieć w nowe technologie). Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki. Jak ******nie pierwszy, zostana pliki na drugim. Macie lepsze pomysły? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |||
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Piszą i mówią, że 100 lat to tak będzie. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
a to kto nawet za 40 lat biedzie sprawdzal - co zapisze komus w testamecie kolekcje plyt
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
a ja myślałem, że prowokacje sprawdzają się tylko na onet.pl
|
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Za rok może dwa.... przegramy kolekcję na Blu-Ray.
![]() Podobno na wieki. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya. Jestem tradycjonalistą.
Tak czy owak ciekawe na co zmienią za rok 200GB twardziela? Na kostkę Rubika? ![]() Ja za 5-10 lat bede słuchał na CD, ze słuchawkami i ze wzmacniaczem. |
![]() |
![]() |
#14 | ||||||||
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
Witam
Tekst trochę prowokacyjny, ale co mi tam ... ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() to tyle pozdrawiam i proponuję się odstresować z dala od komputera ![]()
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 21.09.2005 o godz. 22:53 |
||||||||
![]() |
![]() |
#15 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dysk z Fajstos nadal dziala.
I na dodatek tak jest zaszyfrowany, ze nikt nie wie co na nim napisano. A ma juz.....niech policze............... ............no bedzie 3000 lat. Nie jest zle. Panikarzom mowimy nasze stanowcze, zdecydowane, proletariackie - NIE! |
![]() |
![]() |
|
|