Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.01.2006, 18:43   #1
Pawop76
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.01.2006
Pawop76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Lite-on'em

Mam nagrywarke LITE-ON DVDRW SOHW-1653S i taki oto problem.
Otóż, od wczoraj płytki DVD czyta z prędkością 2x-2.2x
Kiedyś skopiowanie 3 filmów (avi) z płytki DVD na twardy dysk zajmowało ok 15 min, teraz jest to ok 30 min.
Sprawdzałem w Nero CD-DVD Speed zarówno płytke DVD jak i CD, DVD osiągneła prędkość max ok 2.2x a CD ok 20x
Sprawdzałem i nagrywa bez problemu z szybkością 4x (nagrywałem na DVD-RW)
Co może być tego przyczyną?
Pawop76 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.01.2006, 19:14   #2
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
podejrzewam że masz jeszcze gwarancje więc ją oddaj czym predzej i spróbuj wgrać nowy bios na rodzimej stronce www.cdrinfo.pl jest w dziale biosy
Stary 20.01.2006, 09:59   #3
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A ja się zapytam jakie płyty odczytujesz i jak dawno nagrane ? pytam dlatego, że sam mam takie problemy z płytami typu vacoos, hawk, omega nagranymi jakiś rok temu. To jest wina tylko i wyłącznie płyty !!! poprostu nośnik się utlenia za szybko i dane "słabną" tak, że nawet korekcja błędów napędu sobie nie radzi i zwalnia żeby coś się dało odczytać.

ps. Jak te płyty zachowują się na innym czytniku ?

rork jest offline  
Stary 20.01.2006, 12:05   #4
Pawop76
Nowy na forum

Dzieje sie tak ze wszystkimi płytami (TDK, MediaStore, z gazet) zarówno na tych nagranych wcześniej, jak i wczoraj.
Poza tym zbyt optymistycznie napisałem, że nagrywa normalnie.
Otóż co prawda wyświetla, że nagrywa 4x, ale czasowo wychodzi, że to jest 2x
Tak jak wceśniej napisałem, we wtorek było jeszcze wszystko w porządku, a w środe zauważyłem ten problem.
Pawop76 jest offline  
Stary 20.01.2006, 13:18   #5
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zapytam sie tak standardowo

czy aby napewno masz zalaczone DMA ? (w napedach optycznych i dyskach twarsych)
Stary 20.01.2006, 14:24   #6
Pawop76
Nowy na forum

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to sprawdzić i ewentualnie jak to się włącza.

Ostatnio zmieniany przez Pawop76 : 20.01.2006 o godz. 14:26
Pawop76 jest offline  
Stary 20.01.2006, 15:27   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w zaleznoci od systemu

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php

panel sterowania\system\kontrolery ide\ i tam masz podstawowy i pomocniczy i we wlasciwosciach ustawiasz dma
Stary 20.01.2006, 17:07   #8
Pawop76
Nowy na forum

A więc tak.
Zrobiłem tak jak @iceman poradził i okazało się że nie mam atapi (już zainstalowałem) i mam wyłączone DMA (tylko slave, primary był włączony) ustwiłem tryb transferu "DMA jeśli dostępne" zrestartowałem kompa i nadal było DMA wyłączone.
W ustawieniach co prawda było "DMA jeśli dostępne", ale w polu :bieżący tryb transferu" widniało "PIO"
Następnie rozebrałem kompa, i zamieniłem nagrywarki (slave na primary i odwrotnie)
Ku mojemu zdziwieniu wszystko wróciło do normy. W nero CD/DVD speed osiągnął prędkość 8x (DVD) i 48x (CD)
Następnie podłączyłem po staremu i też jest w porządku (wszędzie DMA włączone)
Co mogło być przyczyną tego zamiesznia?

Ostatnio zmieniany przez Pawop76 : 20.01.2006 o godz. 17:31
Pawop76 jest offline  
Stary 20.01.2006, 17:31   #9
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

mogles wywalic (skasowac) - kontroler -y, zrobic restart kompa i winda zainstalowalaby je od nowa
Stary 20.01.2006, 18:32   #10
Pawop76
Nowy na forum

Wczoraj, z managera urządzeń usunąłem DVD, zrobiłem restart, ale potem było tak samo.
Pawop76 jest offline  
Stary 20.01.2006, 18:37   #11
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

Data rejestracji: 26.06.2004
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To tylko Windows
superrrmario jest offline  
Stary 20.01.2006, 19:48   #12
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Exclamation

Cytat:
Napisany przez Pawop76
Wczoraj, z managera urządzeń usunąłem DVD, zrobiłem restart, ale potem było tak samo.

nie DVD tylko KONTROLERY IDE
Stary 20.01.2006, 23:19   #13
Pawop76
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez icemac
nie DVD tylko KONTROLERY IDE
Powiem szczerze, że nie pomyślałem o tym.
Najważniejsze, że wszystko jest już w porządku.
Dzięki za pomoc
Pawop76 jest offline  
Stary 21.01.2006, 06:36   #14
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
icemac Ty to masz nosa ja po prostu o takiej standardowej sprawie jak sprawdzenie kontrolerów nie pomyślałem bo to raczej robi się na wstępie szukania rozwiązania we własnym zakresie.
Co do przyczyn takiego zachowania kontrolerów to powiem, że jak miałem płytę główną na chipsecie nforce 2 (sterowniki windows'a) to po próbie odczytu mocno porysowanej albo po prostu słabej jakości płyty, przy odczycie której pojawiały się komunikaty o braku możliwości odczytu danych, sterowniki bardzo częst przełączały się w tryb PIO same z siebie

ps. Litek znów okazał się niewinny

rork jest offline  
Stary 14.02.2006, 11:24   #15
chemical.b
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.02.2006
chemical.b w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam podobny problem. Moj Teac dv-w24e slim przy benchmarku nero pokazuje ponizej x4 odczyt dla dvd i x8 dla cd. DMA mam wlaczone na oba kontrolery (ultra dma5 - hdd i ultra dma 2 - dvdrw), nowe nero aspi. Co mnie niepokoi to obciazenie procesora - 85% dla x8 cd!!!Test jakosci cd jest 100% ale testu dvd juz nie moge przeprowadzic - pisze ze sprzet nie obsluguje tej funkcji!!!To noramlne??W czym tkwi problem?
ps. bios mam jeszce oryginalny a naped jest z pazdziernika´04
chemical.b jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: