![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Testowanie płyt i prędkość odczytu
Witam !
Od niedawna mam nagrywarkę CD-RW, model LG GCE 8526B; mam z nią, a raczej z oprogramowaniem pewne problemy (niektórzy na pewno czytali, a nawet wypowiadali się - za co dziekuje !) Ale teraz mam pytania związane bardziej z nagrywaniem i testowaniem nośników, dlatego zadaje w nowym temacie. A więc po pierwsze ***8211; czy to normalne, że robiąc jeden po drugim (albo w odstępie kilku godzin) test płyty programem CD Nero Speed ( opcja: Test jakości dysku), otrzymuje się różniące się (niewiele ale jednak) wyniki ? Po prostu, przez pomyłkę zacząłem testować po raz drugi ten sam dysk i przez to odkryłem to dziwne dla mnie zjawisko. Później sprawdziłem jeszcze dwie płyty i było tak samo np. za pierwszym razem miałem błędy C1 ***8211; max 48, suma 374 i C2 max 19, suma 19, a za drugim razem C1 max 19, suma 358, a C2 zero. Może to normalne, że te wyniki będą się zawsze trochę różnić, ale chcę się upewnić czy dobrze myślę ![]() Druga kwestia, to program Nero Drive Speed. Jeśli się nie mylę (a jeśli tak, to poprawcie mnie), służy on do ustawiania maksymalnej prędkości napędu. W związku z tym mam pytanie ***8211; czy warto ograniczyć (w celu np. przedłużenia żywotności napędu), jego prędkość np. do 48x, czy 40x. I czy takie ograniczenie może mi w czymś przeszkodzić ![]() I jeszcze jedno pytanie - jakie są tak naprawdę zalecane ![]() ![]() To tyle, z góry dziękuję za wszystkie rady i wypowiedzi, które mam wielką nadzieję, że się pojawią !!!!!!! Pozdrawiam serdecznie ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 30.01.2005 o godz. 23:04 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|