![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.03.2006
![]() |
Trwałość CD-RW i DVD-/+RW
Witam Szanownych Forumowiczów,
wstąpiłem na niniejsze Forum, aby dowiedzieć się więcej o (nie)trwałości nośników optycznych. O nietrwałości CD-R trochę się już słyszało, np. piszą na ten temat tutaj: http://www.networld.pl/news/news.asp?m=35&id=87440 Z kolei ciekawą informację, tym razem o trwałości CD-RW, znalazłem tutaj: http://www.iem.pw.edu.pl/~lruszkie/a...tura/wstep.htm Cytat: << Dyski CD-RW nadają się także do długotrwałego przechowywania danych. Trwałość zapisu na dysku CD-RW wynosi do 30 lat. Jest to wartość wyższa niż w przypadku dysków CD-ROM lub CD-R (do 10 lat). >> Ponieważ artykuł nie jest pierwszej świeżości - należy się domyślać, że autorzy mieli na myśli płyty CD-RW standardowe. Naturalne pytanie jest więc następujące - czy trwałość płyt High Speed CDRW, Ultra Speed CDRW oraz DVD-/+RW jest takża tak wysoka (o ile w ogóle prawdą jest owe 30 lat) ? BTW - proszę nie piszcie, że "ja mam płyty CD-R(W), na ktorych trzymam juz dane 10 lat i nic sie nie stało", gdyż ja też mam takie płytki, ale interesują przypadki, gdy coś się stało... serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne informacje Marcin |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nikt ci sensownie nie odpowie, bo tyle lat temu to nie bylo plyt cdr ani nawet w ogole pecetow., ale tutaj nikt nie wierzy w takie bajki.
Ogolnie mozna powiedziec ze stare nosniki z niskimi indeksami predkosci byly jakosciowo znacznie lepsze niz dzisiejsze, co prawda kosztowaly tez odpowiednio. Dzisiaj jak trafisz na szajs, to mozesz nawet po paru dniach sie zdziwic a gdzie tu do teoretycznych 100 lat podawanych przez producentow. Na pocieche jest fakt ze przy obecnym postepie technicznym nikt tych plyt nie bedzie uzywal juz za 10 lat. Co do samych plyt cdrw, to z racji ze sa wiele razy uzywane i tym samym mniej lub bardziej porysowane czy z poodciskanymi paluchami, maja wiecej bledow przy odczycie. Radza sobie z tym lepiej lub gorzej mechanizmy korekcji napedow. Tym bardziej te plyty nalezy kupowac dobrych producentow. |
![]() |
![]() |
|
|