![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
![]() |
Verbatim AZO CD-R-problem z jakością
Na wstępie chciałbym się przywitać i pozdrowić szanownych speców z forum
przeglądam forum od dawien dawna ale ostatni problem skłonił mnie do założenia konta i założenia nowego tematu.Stałem się ostatnio posiadaczem nagrywarki Blu-Ray Asus BW-16D1HT którego przeflashowałem na WH16NS58 z racji tego że zależało mi na opcji skanowania jakości dysków BD. Nagrywarkę kupiłem z myślą o zapasowym backupie ważnych danych dlatego skan jakości dysku był dla mnie dość istotny. Jak na ten pułap cenowy jestem zadowolony z jakości nagranych płyt BD XL, BD-R i DVD-DL i naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Jednakże mam problem z wypalaniem płyt CD. Sporadycznie nagrywam kopie gier na konsolę PS1 oraz płyty Audio CD więc jakość wypału jest tutaj dość istotna. Jednakże na tej nagrywarce wręcz niemożliwym jest uzyskanie działającej nagranej płyty. Zawsze mam błąd weryfikacji zaraz po nagraniu niezależnie z jaką prędkością je nagrywam. Dodam że przy wszystkich nośnikach korzystam z Verbatimów, w przypadku CD jest to Verbatim AZO MID:97m34s23f. Załączam kilka screenów ze skanowania jakości płyt. Generalnie jakość samego wypału jest ok, problem występuje tylko na początku nagrania ale i tak błąd weryfikacji dyskfalifikuje dla mnie takie nośniki. Dysponuję także nośnikami JVC-PRO (TAIYO YUDEN) i co ciekawe tutaj wypał jest już idealny. Te same nośniki Verbatim z tej samej partii nagrane na starszej nagrywarce DVD Asus przeflashowanej na Ihas624B są idealne. Wykluczam więc problem nośnika i wadę samej nagrywarki podejrzewając jakiś problem ze strategią zapisu dla tego nośnika. Czy istnieje na jakieś rozwiązanie? Czy zmiana firmware na inny rozwiązała by problem? Nie testowałem tego ponieważ nie chcę stracić możliwości skanowania jakości płyt BD a z tego co wiem tylko ten firmware na to pozwala. Nie mam zamiaru żonglować nagrywarkami a mam spory zapas tych Verbatimów więc prosiłbym o pomoc. Wstawiam skany z prędkości odpowiednio 16x i 24x. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W sumie sam sobie odpowiedziałeś. Strategie zapisu są w firmware, widocznie w obecnym nie ma obsługi twoich płytek. Pozostaje ci dopasować firmware do płytek, albo odwrotnie. Oczywiście zakładamy, że nie jest to kwestia wadliwej pojedynczej płytki CD.
Na oryginalnym asusowym nie próbowałeś? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() |
Na oryginalnym nie, od razu po zakupie zmieniłem firmware. W takim razie czy może istnieje jakiś firmware z opcją skanowania jakości inny niż ten który mam obecnie? Nie znalazłem takowego jednak warto zapytać, nie ma o tym zbyt wiele informacji.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Jaki firmware Vinpowr WH16NS58 ? Jaki program do nagrywania / system ?
Przetestowałbym na początek inne programy do zapisu z najnowszymi aktualizacjami dla nowych systemów AnyBurn AnyBurn Power2go https://www.instalki.pl/download/pro...link-power2go/ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Firmware napędu 1.V5, system Win11 najnowsza kompilacja x64, program do nagrywania ImgBurn, OPC włączone. Spróbowałem nagrać dwie płyty polecanym AnyBurn i chyba jest ok, nawet powiedział bym że jest lepiej niż ok. Załączam zrzut ze skanu. Płyta nagrana prędkością x24. Ciekawa sprawa, korzystam z ImgBurn od około 13 lat i nigdy się na nim nie zawiodłem, nie przepadam za innymi programami do nagrywania. Lubię prosty interfejs bez zbędnych wodotrysków, no i multum opcji konfiguracji robiło swoje. Jednakże problem chyba leży właśnie w nim. Skan tym razem z Opti Drive Control ale to chyba nie ma więszkego znaczenia. Skan zrobiony jest przez Opti Drive Control ponieważ w międzyczasie zmieniłem firmware nagrywarki której używam do skanu jakości z Plextorowego na Liteon ponieważ miałem problem z jakością nagranych przez nią płyt-tym razem Verbatimów MKM003 którego notabene nie rozwiązałem ale to raczej wina mojej nagrywarki która ma już swoje lata. Czy spotkaliście się już z przypadkami gdy ImgBurn nie współpracował dobrze z nowszymi nagrywarkami?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() |
This Vinpower firmware WH16NS58 1.V5 is dedicated for burning BD-Rs and scanning the results. It has much less firmware strategies for discs than other LG drives have and most likely especially for CDs as the target is clearly BD-Rs.
So -burn CDs with another drive or you can flash back and forth to either WH16NS60 1.02 or to your original ASUS firmware. I have also a drive dedicated for scanning with WH16NS58 but if I burn I always use a Pioneer drive as they are the better burners anyway. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
That was the main reason why I stopped using ImgBurn a few years ago. I ruined several Verbatim Azo CD-Rs while burning before I figured it out. The CD burning crashed during the process. It was on DVD-RW Liteon iHas124. That didn't happen with CDBurnerXP.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
You are wrong this firmware just doesn't have a write strategy for these discs.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() |
If you mean WH16NS58 1.V5, it's possible, but I don't have any information about it, so I don't know. But if you mean ihas124, it's very unlikely with this common DVD burner. Moreover, this has only happened to me with ImgBurn, not with other software.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Niestety coraz częściej pojawiają się problemy z Imgburn - nowe systemy W10/11 i nowszy hardware komputera .
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| azo, cd-r-problem, jakością, verbatim |
|
|