Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 04.05.2006, 16:41   #1
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation Szarawy nalot na płytach

Chciałbym was zapytać o pewną rzecz. Co to za szarawy nalot na spodniej wierzchni płyty? Znajduję go często na długo nie odtwarzanych płytach, ale nie jest to regułą. Wygląda on jakby ktoś po prostu chuchnął na płytę, ale nie znika. Można go wytrzeć palcem (byle nie tłustym!) i nic po nim nie zostaje. Z odczytem też nie zauważyłem problemów, ale to może dlatego, że częściej występuje na Audio CD. Jeszcze go nie spotkałem na CD z danymi. Występuje na płytkach tłoczonych i nagrywanych.

Dla lepszego rozeznania dodaję zdjęcie takiej płyty (patrz załącznik) i nalotu w pobliżu dziurki. Tylko tam udało mi się zrobić mu zdjęcie (nawet nie wiecie jak trudno się robi makro kompaktem płytom CD...)

Dzięki za informację. Chodzi mi głównie o to, co to jest i czy to groźne dla płyt. A może to jakaś substancja chemiczna związana ze złym przechowywaniem? Będę spokojniejszy jak ktoś mi odpowie.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-nalot.jpg  

ZPAV, SafeDisc 3/4 and WinOnCD 6
KaPi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: