![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Blu-ray vs M-disc
Witam. Mam mały dylemat i myślę, że moglibyście mi pomóc. Trochę już poczytałem tutaj na forum, ale nadal nie wiem na co się zdecydować.
Mam problem z przechowywaniem danych. Nagrane płyty dvd podobno wytrzymują niewiele, dyski ssd czy hdd to też loteria (wiem po swoim przykładzie), a mam dane które chciałbym pokazać za 15-20 lat przyszłym pokoleniom. I tu przychodzą moim zdaniem na ratunek jedynie płyty, z tym że nie DVD ale blu-ray lub m-disc, które rzekomo wytrzymują 50 lat (panasonic) lub do 1000 (m-disc, oczywiście nie wierze w to, ale nawet jakby wytrzymały te 25 to byłoby super). Jakie są plusy i minusy obu nośników, w co lepiej zainwestować żeby za te 20-25 lat nie było problemu z dostępnością odtwarzacza. Proszę o konkretne przykłady nagrywarek i płyt jakich używać, aby nasze wspomnienia przetrwały jak najdłużej. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Odtwarz Blu Ray | szakaldg | Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) | 2 | 30.08.2015 23:20 |
Poradnik nagrywania plyt blu ray | Domi731 | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 433 | 16.04.2015 13:21 |
Czy ten obraz blu ray ma kod regionalny? | naimad89 | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 1 | 03.12.2014 07:06 |
problem z nagraniem filmu hd na blu ray | aarko1 | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 2 | 02.03.2011 22:20 |
Problem z Samsungiem Combo | Jelcz | Napędy optyczne CD | 13 | 23.10.2007 20:25 |