Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2006, 10:26   #1
ychus
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.08.2005
ychus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy ASUS 1608P2S robi sobie "jaja"

Witam!
Parę dni temu kupiłem zestaw komp. z nagrywarką Asus-a.No i nagrywając różne dane mam problemy:np.robiąc płytę audio z mptrójek oczywiście wszystko jest ok.dopóki nie trzeba zakończyć nagrywania,bufor schodzi do "0",jest 100% i ...zamiast "oklasków",mam failet parameter ,czy coś takiego,i komunikat ,że zapis nie powiódł się.To samo mam przy tworzeniu płyty DVD z plików vob.Dobrze nagrywa tylko dane,"jak leci",bez żadnych przeróbek,wtedy "zapis powiódł się" i jest "ok".Na tym samym kablu mam NEC-a i nagrywarka wypala mi wszystko jak chcę.Zamieniałem je nawet miejscami no i oczywiście zworki(master - slave,slave-master, raz ta master ,raz druga -oczywiście master to zawsze ta która była na końcu kabla ).No i nie wiem co z nią zrobić.W sklepie powiedzieli mi ,że mam wgrać nowy firmware.Aktualnie jest wgrany (tak mi pokazał program )1.37.Ściągnąłem sobie firware 1.39 i 1.41.Czy mam je wgrać po kolei czy od razu 1.41 ?Mam też jakiś DOS 1.39 .Czy to też mam wgrać?Przed firmware czy po ?Poza tym czy jest różnica w firmware dla XP i XP64bit i w ogóle o co w tym chodzi ?
Proszę o konkretną pomoc ,bo ja za bardzo nie umiem graćw "te klocki" ,gdyż nigdy tego nie robiłem ,bo nie było potrzeby.
Pozdrawiam Daro
ychus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.10.2006, 12:37   #2
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Witam,
jeśli masz hdd na sata to napędy daj na master na osobnych kanałach jeśli masz tylko jeden kanał to podepnij wedle uznania byle zworki były dobrze
bios'a wgraj od razu 1.41 najlepiej ten pod windows , pamiętaj też o aspii dma i taśmie 80żyłowej
przydało by się sprawdzić czy sam asus na taśmie robi takie jaja bo możliwe że napędy się gryzą
co do różnicy w firmware dla XP i XP64bit to nie ma żadnej
- Deckard - jest offline  
Stary 01.10.2006, 15:57   #3
ychus
Nowy na forum

jeśli masz hdd na sata
MAM
to napędy daj na master na osobnych kanałach jeśli masz tylko jeden kanał to podepnij wedle uznania byle zworki były dobrze
MAM TYLKO JEDEN KABEL (SZEROKI) TJ.ATA I NAGRYWARKI SĄ RAZEM NA TYM KABLU (NEC - MASTER - NA KOŃCU,ASUS POŚRODKU - SLAVE- NO I POŹNIEJ WEJ. NA PŁYTĘ GŁÓWNĄ ).MAM USTAWIĆ W OBU NAGRYWARKACH NA MASTER? ZRESZTĄ NIEDAWNĄ WYJĄŁEM NEC-a I ASUS SAM BYŁ NA TEM KABLU JAKO MASTER I NIC TO NIE ZMIENIŁO .
bios'a wgraj od razu 1.41 najlepiej ten pod windows (MAM POD XP), pamiętaj też o aspii dma (SPRAWDZAŁEM W SYSTEMIE I KAŻDY KABEL MIAŁ ZAŁ. FUNKCJĘ DMA )i taśmie 80żyłowej (TZN. CO Z NIĄ MA BYĆ ? )
przydało by się sprawdzić czy sam asus na taśmie robi takie jaja bo możliwe że napędy się gryzą (ROBI JAK PISAŁEM WYŻEJ )
co do różnicy w firmware dla XP i XP64bit to nie ma żadnej[/QUOTE]
MASZ JAKIEŚ INNE SUGESTIE ?FIRMWARE WGRAM JESZCZE DZIŚ JAK WRÓCĘ DO DOMU .POZDRAWIAM
ychus jest offline  
Stary 01.10.2006, 16:51   #4
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jeśli masz dysk twardy na sata to kup jeszcze jedna taśmę ata i podłącz oba napędy na osobnych kanałach na master dla pewności ,
ale jak wgrasz nowego biosa i wszystko będzie ok to możesz zostawić tak jak jest

ps no i nie rozstrzeliwuj tak mojego posta bo sie połapać nie można
- Deckard - jest offline  
Stary 01.10.2006, 17:09   #5
ychus
Nowy na forum

oki, ju***380; nie b***281;d***281; ,ale dzi***281;ki za porad***281; ,co***347; pokombinuj***281;,co wyjdzie z tego nie wiem ,ale dam zna***263;,podejrzewam jedna ,ze to co***347; z nagrywark***261;.
Pozdrawiam
ychus jest offline  
Stary 01.10.2006, 21:19   #6
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
jak w załączniku
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
ASUS 1608P2S robi sobie &quot;jaja&quot;-asusrepairkit.jpg  

Ostatnio zmieniany przez FatAlbert : 01.10.2006 o godz. 21:24
FatAlbert jest offline  
Stary 02.10.2006, 20:50   #7
ychus
Nowy na forum

He he niez***322;e zdj***281;cie ,ale ja tak na razie tej sprawy nie zako***324;cze.A powaznie to nagrywarka idzie spowrotem do sklepu,niech tam si***281; martwi***261; ,albo daj***261; now***261;.Wgranie firmware-u nic nie zmieni***322;o.Kole***347; co***347; mi m***243;wi***322;,***380;e to moze p***322;yta g***322;***243;wna powoduje jaki***347; konflikt,ale w to to raczej nie wierze.P***322;yta g***322;owna to te***380; Asus wi***281;c ,gdzie tu logika,raczej komponenty jednej firmy powinny razem ***347;miga***263; ,a nie powodowa***263; konflikty.Pozdrawiam
ychus jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: