![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.11.2007
![]() |
Witam.
Chciał bym się nauczyć reanimacji nagrywarek DVD. W tym celu postanowiłem reanimować nagrywarkę samsunga TS-H552 Ale pokolei: 1)Dane nagrywarki samsung TS-H552 według naklejki na obudowie jest to model 552U z wersią firmware US06 Lecz!w środku na płytce drukowej pisze że jest to model 552B 2)Opis awari A)przed moimi próbami reanimacji. nagrywarka zaczeła dziwnie się zachowywać, mianowicie bios płyty głównej raz ją widział,innym razem wyświetlał głupoty na temat podłączoneho urządzenia (i wystempował wtedy problem z opsługą spod Windy) innym znowu razem nie wykrywał wcale. B) Pierwsza próba naprawy. Poprzedni właściciel dał komuś w/w nagrywarkę do wgrania nowego biosu. Efekt końcowy nagrywarka padła kompletnie. znaczy nawet nie działało wysuwanie szuflady przy podaniu zasilania. C) Moja próba naprawy. Po próbie wgrania spod dosu firware (programem mtkflash) uzyskałem jedynie efekt taki że świeci cały czas dioda lecz bios nie widzi nagrywarki nadal. Efekt ten uzyskuję bez względu na wgranie firmware do wersji 552U czy 552U. Natomiast jakie kolwiek próby wgrania programem MtkWinFlash kończy się błendem (fail to identify the flash type!) 3)Pytania a)Czy oznacza to iż nagrywarka jest kompletnie uszkodzona? Jeżeli nie to proszę o pomoc w reanimacji tej nagrywarki. Chcę ja reanimować z czystej ciekawości i nauki naprawy i wgrywania firmware. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mo***380;e niepotrzebnie ja flashowali***347;cie. Takie objawy mog***261; by***263; spowodowane uszkodzeniem/z***322;ym pod***322;***261;czeniem ta***347;my IDE lub zasilania.
Albo po prostu pad***322;a elektronika -> na to si***281; raczej nic nie poradzi. Model nale***380;y sprawdza***263; po naklejce na obudowie. To na p***322;ytce to mo***380;e by***263; jedynie oznaczenie samej p***322;ytki. Nap***281;du ju***380; nie zflas***esz bo flasher musi rozpozna***263; urz***261;dzenie (w obecnej fazie wygl***261;da dla niego jak ceg***322;a). Mo***380;naby teoretycznie podpi***261;***263; drugi taki sam nap***281;d i tu***380; przed rozpocz***281;ciem procedury flashowania podmieni***263; nap***281;dy (dobry na uszkodzony). Ale nie jestem specem w tej dziedzinie. edit: s***322;owa takie jak "zflas***esz","podko****esz" czy "sza****esz" s***261; tu chyba zabronione
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.11.2007 o godz. 15:52 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Tyle ***380;e nagrywarka dalej nie dzia***322;a
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ah nie do ko***324;ca Cie zrozumia***322;em.
Najwyra***378;niej jest jak ceg***322;a dla MtkWinFlash, ten pod dosa jako***347; j***261; wykrywa. Ale czemu nie dzia***322;a - nie wiem. Je***380;eli firmware jest w***322;a***347;ciwy to powinno by***263; OK. No chyba ***380;e nagrywarka jest po prostu zepsuta. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Widze brak podpowiedzi.
Więc zadam pytanie inaczej. Jeżeli jest to wina elektroniki a nie firmware. Więc gdzie pomierzyć wartości i jakie powinny być, żeby nabrać 100% pewności że to wina elektroniki? Nie rozumiem stwierdzenia: "nie da się naprawić". No chyba że walec drogowy przejechał by po nagrywarce ![]() Ale i to można by się pokusić w celach dydaktycznych o naprawe. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
no w domowych warunkach tego nie naprawisz przecie***380; jak ci siadzie jakis chipset lub inna czesc nie sprawdzisz tego i naprawa jest bez sensu, kup nowa koszt nie wielki
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Chcę w celach dydaktycznych wiedzieć co jak i dlaczego. Zakup nowej to najprostsze rozwiązanie.(Z którego też sam kożystam )Ale dlaczego by nie wiedzieć (nauczyć się) jak sprawdzić czy walneła elektronika lub jak reanimować czytnik optyczny (czyt. nagrywarke). |
|
|
|
|
![]() |
|
|