Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2006, 22:30   #1
slazyk
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.01.2006
slazyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Liteon Sohw-1693s

Moja znajoma zakupiła komputer z wyżej wymienioną nagrywarką, po zainstalowaniu systemu nagrywarka działała bez zarzutu przez jakieś dwa dni, niestety później przestaje czytać płyt muzycznych a dane odczytuje z bólem o instalowaniu programów można zapomnieć. Po zamianie na inną nagrywarkę, tego samego modelu nie było poprawy, a po przywróceniu systemu z dnia instalacji wszystko działało poprawnie znowu przez kolejne kilka dni, po czym problem powrucił.
Dla pełnej informacji podam jeszcze model płyty głównej ASUS K8N Nforce3 SATA LAN CH6. System operacyjny to XP sp2 PRO.
Dodam że sprzęt został zakupiony w listopadzie 2005.
Sterowniki ASPI zostały zainstalowane.
Bardzo proszę o pomoc.
slazyk jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2006, 23:20   #2
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Włącz DMA dla napędu
Stary 06.02.2006, 14:06   #3
adam.m
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.01.2006
adam.m w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Miałem podobny problem ta sama nagrywarka ten sam system operacyjny. U mnie działo sie tak, ze po starcie windy włożona plytka DVD czy CD była bez problemow widoczna ale juz po pewnym czasie od startu sytemu echo nagrywarka cos przemielila i koniec z widocznoscia nosnika. Instalacja ponowna ASPI, aktualizacje biosu powrot do starszych wersji okazal sie bezskuteczny.
Dopiero reczna zmiana litery napedu nagrywarki uzdrwila cala sytuacje. U mnie wygladalo to tak ze nagrywarka byla reprezentowana przez D: przyczym partycje system sobie ustawil na C:, E:,F: zmiana litery nagrywarki na G: uzdrwila cala sytuacje.
Oczywiscie zmian liter napedu dokonuje sie w narzedziach administratora
Pozdrawiam i mam nadzieje ze problem zniknie.
adam.m jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: