Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.12.2025, 08:42   #1
wilsonyou
Data rejestracji: 11.12.2025
wilsonyou w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Crossflash Pioneer PR1ME-L

Przepraszam, nie znam języka polskiego, więc użyłem tłumacza, aby wyrazić moje myśli.
Posiadam nagrywarkę z serii Pioneer PR1ME, z której korzystam od pewnego czasu i nagrałem już kilka płyt. Wiem, że Pioneer ma również napęd z serii MC (PR1ML), który nie nagrywa płyt, ale służy do testowania jakości nośników. Chciałbym wykonać crossflash z wersji ME na MC, aby móc sprawdzić jakość płyt, które już nagrałem.

Odkryłem, że oba modele korzystają z tej samej architektury sprzętowej SAT 8801, różnią się jedynie identyfikatorem (ME to ID87, MC to ID88). Uważam więc, że crossflash powinien być teoretycznie możliwy.

Udało mi się wyodrębnić firmware kernel oraz normal z oficjalnego instalatora (BDX-PR1MC-L_FW105EU). Następnie spróbowałem za pomocą modyfikacji assemblera pominąć sprawdzanie modelu w programie aktualizacyjnym. Ostatecznie udało mi się wgrać jedynie kernel (ponieważ po zmianie ID urządzenie rozpoznawane jest jako PR1ML), ale napęd nie uruchamia trybu normal. Podejrzewam, że kernel zawiera dodatkową logikę weryfikującą.

Próbowałem wielu metod — włącznie z napisaniem własnego narzędzia flashującego w Pythonie — ale bez sukcesu. Chciałbym prosić Was o pomoc. Czy ktoś wie, jak można prawidłowo przeprowadzić crossflash? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Drive Information:

Model Name : PIONEER BD-RW BDE-PR1MEL
Firmware Rev : 1.02
Extra Info : 20/10/08
Buffer Size : 4000 kiB

Additional Drive Information:

Label Code : ----
Hardware Rev : SAT 8801
Kernel Type : ID87
Firmware Type : ID87
Kernel Version : 0000

Drive is in normal mode.

Firmware flashing support : NO
Firmware dumping support : NO

Drive Capabilities:

CD-ROM : R BD-ROM : R
CD-R : R/W BD-R : R/W
CD-RW : R/W BD-R XL : R/W
DVD-ROM : R BD-RE : R/W
DVD-R : R/W BD-RE XL : R/W
DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : -
DVD-RW : R/W HD DVD-R : -
DVD+R : R/W HD DVD-R DL : -
DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : -
DVD+RW : R/W LabelFlash : NO
DVD-RAM : R/W LightScribe : NO

Drive Region Settings:

RPC Scheme : RPC-2
Current Region : 0
Changes Left : 5 (available to user)
Resets Left : 4 (available only to vendor)
Region State : Region is not set
wilsonyou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.12.2025, 13:38   #2
Coopervid

Data rejestracji: 04.09.2024
Coopervid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez wilsonyou Podgląd Wiadomości
Przepraszam, nie znam języka polskiego, więc użyłem tłumacza, aby wyrazić moje myśli.
Posiadam nagrywarkę z serii Pioneer PR1ME, z której korzystam od pewnego czasu i nagrałem już kilka płyt. Wiem, że Pioneer ma również napęd z serii MC (PR1ML), który nie nagrywa płyt, ale służy do testowania jakości nośników. Chciałbym wykonać crossflash z wersji ME na MC, aby móc sprawdzić jakość płyt, które już nagrałem.

Odkryłem, że oba modele korzystają z tej samej architektury sprzętowej SAT 8801, różnią się jedynie identyfikatorem (ME to ID87, MC to ID88). Uważam więc, że crossflash powinien być teoretycznie możliwy.

Udało mi się wyodrębnić firmware kernel oraz normal z oficjalnego instalatora (BDX-PR1MC-L_FW105EU). Następnie spróbowałem za pomocą modyfikacji assemblera pominąć sprawdzanie modelu w programie aktualizacyjnym. Ostatecznie udało mi się wgrać jedynie kernel (ponieważ po zmianie ID urządzenie rozpoznawane jest jako PR1ML), ale napęd nie uruchamia trybu normal. Podejrzewam, że kernel zawiera dodatkową logikę weryfikującą.

Próbowałem wielu metod — włącznie z napisaniem własnego narzędzia flashującego w Pythonie — ale bez sukcesu. Chciałbym prosić Was o pomoc. Czy ktoś wie, jak można prawidłowo przeprowadzić crossflash? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Drive Information:

Model Name : PIONEER BD-RW BDE-PR1MEL
Firmware Rev : 1.02
Extra Info : 20/10/08
Buffer Size : 4000 kiB

Additional Drive Information:

Label Code : ----
Hardware Rev : SAT 8801
Kernel Type : ID87
Firmware Type : ID87
Kernel Version : 0000

Drive is in normal mode.

Firmware flashing support : NO
Firmware dumping support : NO

Drive Capabilities:

CD-ROM : R BD-ROM : R
CD-R : R/W BD-R : R/W
CD-RW : R/W BD-R XL : R/W
DVD-ROM : R BD-RE : R/W
DVD-R : R/W BD-RE XL : R/W
DVD-R DL : R/W HD DVD-ROM : -
DVD-RW : R/W HD DVD-R : -
DVD+R : R/W HD DVD-R DL : -
DVD+R DL : R/W HD DVD-RW : -
DVD+RW : R/W LabelFlash : NO
DVD-RAM : R/W LightScribe : NO

Drive Region Settings:

RPC Scheme : RPC-2
Current Region : 0
Changes Left : 5 (available to user)
Resets Left : 4 (available only to vendor)
Region State : Region is not set
I'm not aware that this crossflash is possible but wait until jadburner responds. If you have a full size LG / ASUS drive with the MT1959 chip you can flash it to WH16NS58 1.V5 to do those quality checks.
Coopervid jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2025, 17:49   #3
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez wilsonyou Podgląd Wiadomości

Currently, this is not possible. These BDE / BDX / WX01DM drives with SAT8801 hardware from this series have some kind of certificate/verification signature in ROM. The kernel and firmware can be installed, but they do not return from kernel mode to operating mode (Normal).

Crossflash Pioneer PR1ME-L-2025-12-11_12-39-41.png

Older models also support the Pioneer Error Rate Utility for inspection/testing:
Pioneer BDR-PR1MC-L
Pioneer BDR-PR1MC-K
Pioneer BDR-PR1MC-P
Pioneer BDR-PR1MC-W
Pioneer BDR-PR1MC-U

Pioneer BDR-PR1 MC \ MA Profesional

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2025, 18:49   #4
jadburner
Moderator

Data rejestracji: 07.03.2017
jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Currently, this is not possible.

As Coopervid indicated, if you want to perform disc quality scans, your best bet is to find an LG MT1959 based drive and crossflash it to a WH16NS58. MT1959 drives are becoming hard to find at reasonable prices, but you can still find some.
jadburner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2025, 20:55   #5
Coopervid

Data rejestracji: 04.09.2024
Coopervid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez jadburner Podgląd Wiadomości

As Coopervid indicated, if you want to perform disc quality scans, your best bet is to find an LG MT1959 based drive and crossflash it to a WH16NS58. MT1959 drives are becoming hard to find at reasonable prices, but you can still find some.
Hi jadburner,

I haven't seen any post on this forum but Hitachi / LG announced that they also stopped production of PC optical drives.
Coopervid jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2025, 23:49   #6
jadburner
Moderator

Data rejestracji: 07.03.2017
jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>jadburner ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Coopervid Podgląd Wiadomości
Hi jadburner,

I haven't seen any post on this forum but Hitachi / LG announced that they also stopped production of PC optical drives.
Yes, we have also received confirmation of the halted production. There are still some drives available on eBay, but supply is drying up fast.
jadburner jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2025, 05:01   #7
wilsonyou
Data rejestracji: 11.12.2025
wilsonyou w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thank you all for your help. I disassembled both drives and found that their PCB layouts are identical (even the serial numbers). Therefore, the ROM mentioned by czary2mary may refer to the AR15F6 chip on the PCB, which is suspected to be a ROM chip.

https://www.reddit.com/r/AskElectron...on_this_board/
wilsonyou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2025, 13:05   #8
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
This chipset R8j32740fp42 is renesas RX24T family it needs debbuger for connecting to PC there is whole evaluation studio for it as there might be out_tro command. It possibly can be unlocked as there is access to whole memory even protected areas, however costs are ~300$ per unit plus you have to resolder ~100pin chip from evaluation module to drive PCB possibly multiple times so clip would be recommended. Faster and cheaper is to get LG drive.

Tagi
crossflash, pioneer, pr1me-l

Twoje uprawnienia: