Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.08.2006, 19:35   #1
wiLkpaK
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika wiLkpaK
 
Data rejestracji: 02.08.2004
Posty: 11
wiLkpaK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG CGE-8523B problem z Upgrade firmware

witam , opisz szczegółowo mój problem i licze , że ktoś będzie mógł mi pomóc.
A więc znalazłem plik upgradowy do mojego modelu LG. Po przeczytaniu readmy zabrałem się do roboty. (przyznam się , że nie doczytałem jednego podpunktu , że należy mieć urządzenie podłączone jako secondary master i bez innych urządzeń - u mnie został podłączony DVD NEC'a). Odpaliłem programik wybrałem z urządzeń LG i zaczął się proces update'u. Jednak po chwili zawiesił mi się system , od tego czasu zaczeły się moje problemy.



W tej chwili mój cd rom nie jest widoczny w systemie oraz kompletnie nie reaguje .


Jest jednak jedna dziwna sprawa. POjawiło się jakieś dziwne urządzenie.


Przewertowałem google i oczywiście znalazłem w jaki sposób możn rozwiązać ten problem a przynajmniej spróbować.

1) program MtkWinFlash

postępowałem według tych instrukcji.http://cdrlab.pl/article_strona_2057_2.html Żaden sposób nie zadziałał.

2) MTKFLASH pod DOS

coprawda jeszcze nie zdążyłem sprawdzić czy pod dosem pójdzie ale nie moge nigdzie doszukać się pliku HEX bądż BIN z firmware.

Doszukałem się jednak sposobu , żeby poprostu rozpakować exe z firmware i tam będzie plik HEX. Tak też zrobiłem i używałem (IDE.HEX) go przy pierwszym sposobie.


Proszę o podpowiedzi jak rozwiązać mój problem. Może gdzieś popełniam jakiś błąd. Czy używam poprawnego pliku HEX ?
Dzięki za pomoc !!!
wiLkpaK jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.08.2006, 20:06   #2
wiLkpaK
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika wiLkpaK
 
Data rejestracji: 02.08.2004
Posty: 11
wiLkpaK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
te dziwne urzadzenie o ktorym pisalem to przeciez moj wirtualny cd rom wylecialo mi z glowy
wiLkpaK jest offline  
Stary 10.08.2006, 09:43   #3
wiLkpaK
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika wiLkpaK
 
Data rejestracji: 02.08.2004
Posty: 11
wiLkpaK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Uffff udało mi się wkońcu ryszyć dopowiem co i jak bo może ktoś będzie miał podobną sytuacje.

A więc metoda pod dos'a nie zawiodła. Ważna sprawa : zadziałał soft JE8HZ103.HEX wyciągnięty z 1.03 , ten z 1.04 IDE.HEX nie chciał za cholere ruszyć. W razie jakichkolwiek pytań pisać w miłą chęcią pomoge.
Pozdrawiam
wiLkpaK jest offline  
Stary 20.01.2007, 20:00   #4
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to samo

witam!
mam identyczny problem prosilbym o pomoc
wetiwer jest offline  
Stary 20.01.2007, 20:23   #5
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
bios

prosze kogos o kontkat kto moglby mi pomoc.moje gg 5354005 niewidoczny
kurcze probowalem biosu 1.03 i 1.04 ale nie dziala.ani spod win ani spod dosa.POMOCY!!!
wetiwer jest offline  
Stary 20.01.2007, 21:11   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jak w biosie płyty głównej napęd jest niewidoczny to koniec...
ed hunter jest offline  
Stary 20.01.2007, 22:01   #7
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez wetiwer Podgląd Wiadomości
[...]
oczywiście chodzi o napęd GCE-8523B, a nie CGE

musisz wgrać firmware w formacie .HEX flasherem np. JE6 lub starszy JE4 który nie sprawdza co jest podpięte pod taśmą i wgrywa na żywca, i dlatego nagrywarkę można odratować. Oczywiście na taśmie lepiej mieć sam napęd bez płyty w środku....wszystko to robimy w środowisku DOS...może być z dyskietki lub HDD.

tak więc ...pod dosem wpisujesz komende
JEx <plik.HEX> <x> /m

gdzie x to liczba gdzie podpięty masz napęd
1 - Primary master
2 - Primary slave
3 - Secondary master
4 - Secondary slave

przykład z napędem podpiętym pod Secondary master...:
JE6 GCE8523B-104.HEX 3 /m

w archiwum masz flasher je6 i bios 1.04 w formacie .hex, jak będziesz chciał to moge dać ci 1.03.


PS. Podobny wątek...http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=GCE-8523B
Dołączone pliki
File Type: rar GCE8523BRatunek.rar (337.3 KB, 62 oglądane)
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 20.01.2007 o godz. 22:13
Maciej jest offline  
Stary 20.01.2007, 22:59   #8
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pytanie do Macieja

Maciej mozemy porozmawiac na gg 5354005 probowalem tego je6 ale nic z tego nie wiem co robic moze zle komendy wpisuje albo dyskietka nie wiem
wetiwer jest offline  
Stary 20.01.2007, 23:02   #9
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pomocy

probowalem wszystkeigo winflsah potem spod dosa ale nic nawet je6 nie pomoglo.dodam ze win ani bios nie widzi nagrywarki moze ja calkiem szlak trafil...wgywalm bios 1.04 gdy nagle sie komp zwiesil i zrobile reset po czym juz nagywarka nie dzialala
wetiwer jest offline  
Stary 20.01.2007, 23:05   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oczywiście komputer uruchamiasz z dyskietki startowej i komendy wpisujesz w czystym dosie z katalogu gdzie masz te dwa pliki.
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 20.01.2007 o godz. 23:08
Maciej jest offline  
Stary 20.01.2007, 23:10   #11
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak uruchamiam komp ze startowej i kapa
moze cos zle robie musialbym opisac wszystko jak malemu dziecku
wetiwer jest offline  
Stary 20.01.2007, 23:18   #12
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: PL
Posty: 7,664
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak masz podpięty napęd?

1. Utwórz katalog "LG" na dysku C (C:\LG) i skopiuj tam pliki Je6.exe oraz GCE8523B-104.HEX z archiwum podanym wyżej.
2. Uruchom kompa dyskietki startowej w trybie DOS... przejdż do katalogu C:\LG (komenda ...cd C:\LG)
3. Uruchamiasz program flashujący wpisując... Je6.exe GCE8523B-104.HEX X /m (zamiast X wpisujesz liczbę od 1 do 4 ...zależy jak podpięty jest napęd...Patrz Wyżej).
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 20.01.2007 o godz. 23:24
Maciej jest offline  
Stary 20.01.2007, 23:32   #13
wetiwer
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.01.2007
Posty: 10
wetiwer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nagrywarke mam podpieta secondary master czyli 3 i jest sama podpieta a hdd to primary master.utworzylem katalog lg na c ale nawet sie nie da przejsc na c.wpisuje c: i nic.ale robile to samo spod dyskietki i to samo.wyskakuje fail .wejdziues na to gg bo sie nie dogadamy
wetiwer jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.