![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2005
![]() |
Podłączenie 3 napędów jednocześnie - możliwe???
Witam!
Mam pytanie dotyczące jednoczesnego podłączenia 3 napędów i oczywiście efektywne korzystanie z nich(2xDVD;1xCD). Czy jest jakaś możliwość podłączenia tylu urządzeń jednocześnie bez konieczności zmiany płyty głównej(płyta bez RAIDA)? Chodzi mi o jakieś alternatywne rozwiązanie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli Masz jeden HDD to masz nadal teoretyczną możliwość podpięcia razem z nim jednego napędu (z nagrywarką gorzej)
ale najlepszym wyjściem jest dokupienie kontrolera ATA i Masz 2 nowe kanały, czyli można podpiąć 4 napędy. które kontrolery są dobre i tanie to nie za bardzo wiem... ![]() gdybym miał się kierować portfelem i opisem brał bym np. to http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_8863.html |
|
|
|
|
#3 | |
|
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
kupić dodatkowy kontroler IDE , bo HDD i napęd optyczny na jednej taśmie to niezbyt dobre rozwiązanie.
|
|
#5 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 07.05.2005
![]() |
Prawde Maciej pisze u mnie po podpięciu hdd z dvd-rom na jednej taśmie to zmienia sie tryb transferu z udma6 na udma5 dla dysku.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
a teoretycznie powinno być 1/3 szybciej
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Dobrze piszecie, że da radę podłączyć 3 napędy plus twardy. Z tą szybkością nie jest tak do końca prawda. ATA100 lub ATA133 to tylko maksymalna przepustowość danego typu kontrolera i pewnie żaden dysk nie wykorzystuje jej na maxa. Warto jednak pamiętać, aby do jednego kanału kontrolera starać się podpinać napędy o jednakowej szybkości. Najlepiej to tak skonfigurować komputer aby na jednym kanale było tylko jedno urządzenie. Zwiększy to ogólna wydajność systemu, gdyż jeżeli na kanale są dwa urządzenia to komunikują się one w kontrolerem na zmianę. Ważne jest to np. w kopiowaniu w "locie". W dobie napędów dvd pozostawienie napędu CD jest nieekonomiczne i nie wydajne. Choć to każdego z nas prywatna sprawa ile sobie chce mieć napędów. Ja mam skonfigurowanego kompa w ten sposób, że dysk jest na oddzielnym kontrolerze, a napędy po jednym urządzeniu na kanał.
|
![]() |
|
|