Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2005, 10:38   #1
HiObb
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.10.2005
HiObb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Liteon SOHW-1637s - problem z wypalaniem

Witam. Mam ta nagrywarke chyba z pol roku i od czterech dni mam problem z wypalaniem. Zawsze wypalam na plytkach Verbatima z wiadomych powodow, ale teraz mi sie te plytki sypia. Wypalilem 6 plyt DVD+R i wszystkie sa zniszczone, tzn. niektore pliki dzialaja a niektore nie. Sprawdzalem je w Nero CD-DVD Speed opcja scan disc i test powierzchni to mi wyskakuja czerwone kwadraciki czyli nieczytelne obszary. Plytki te byly kupione w caku i wczesniej z tego samego caka dobrze nagrywalo (do czwartku) dla przetestowania wzialem jedna plytke TDK RW i nagralo dobrze i odziwo na VAKOSSIE tez nagralo dobrze tylko na tych verbatimach mi sie zaczelo walic. Zmienilem BIOS (na JS0B) bo myslalem ze cos pomoze , ale niestety nic to nie zmienilo. Jeszcze jedna sprawa bo wczesniej moglem bez problemu wypalac te plytki z predkoscia 4x, a teraz w NERO mam tylko predkosci 6x i 8x. Mysle ze przy predkosci 4x nie bylo by problemu bo wlasnie VAKOSSA i TDK RW nagrywalem z taka predkoscia. Instalowalem tez ForceASPI 1.8 (myslalem ze pomoze z predkoscia). Czy to mozlie zeby to byla wina plytek ?? Chyba nie. Moze ktos mi poradzi co zrobic. Jeszcze dzis skocze kupic DVDR TDK i sprawdze. Bedę wdzieczny za wszelka pomoc.
Pozdrawiam HiOb
HiObb jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.10.2005, 10:49   #2
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
popieram sprawdzenie na innych płytach, oraz sprawdzenie innym programem do wypalania - wypalić obraz Alkoholem lub DVDDecrypterem...

a co z CD-R?
ed hunter jest offline  
Stary 18.10.2005, 11:08   #3
HiObb
Nowy na forum

CD-R plytek nie wypalalem odkad mam nagrywarke DVD. Tylko ja nie wypalam obrazu, tylko pojedyncze pliki (filmy). Dzis wieczorem beda kolejne testy, zobaczymy czy cos sie poprawi. ed hunter moze wiesz co z ta predkoscia, czemu nie ma teraz 4x a wczesniej bylo ??
HiObb jest offline  
Stary 18.10.2005, 11:18   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
z powodu zniknięcia tej prędkości proponowałem wypalenie innym programem.
może przeinastalowanie Nero coś zmieni
coś padło, więc trzeba po kolei szukać przyczyny.....
jak masz możliwość to sprawdź nagrywarkę w innym komputerze - w ten sposób będzie od razu wiadomo czy skierować ją do serwisu czy szukać zwałki w kompie...
ed hunter jest offline  
Stary 18.10.2005, 19:35   #5
HiObb
Nowy na forum

Witam. Zainstalowalem NERO 6.6.0.16, jednak nadal nie wykrywa predkosci 4x dla Verbatimow. Kupilem dzis caka TDK 25 szt za 45 zl no i dla nich widzi predkosc 4x tak wiec czym predzej nagralem i wszystko jest ok! Zalaczam dodatkowo wykres z Disc Quality w ktorym zauwazylem jedna dziwna rzecz, jest tam napisane ze plyta zostala wypalona przez naped Sony

Bylbym wdzieczny jakby mi ktos powiedzial czy to dobry wynik. (nagrywana z predkością 4x)
Niby dziala nagrywarka ale zastanawia mnie dlaczego nagle przestala dobrze nagrywac te Verbatimy, moze jakis pomysl??

Ostatnio zmieniany przez HiObb : 18.10.2005 o godz. 19:38
HiObb jest offline  
Stary 18.10.2005, 19:46   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

wynik jak dla tych płyt b.dobry

a napisane jest Sony, bo to to samo co Liteon i CDSpeed tak wykrywa
ed hunter jest offline  
Stary 18.10.2005, 22:15   #7
HiObb
Nowy na forum

Aha No to jeszcze pozostala tajemnicza sprawa naglego zaniku 4x dla Verbatimow i tego ze sie te plytki niszcza. Kurde nie mam zbytnio zadnego kumpla co ma wypalare DVD zeby przepalil tego Verbatima na swoim napedzie :/ Tak wogole to powinienem isc z tym do serwisu ?? No bo to chyba nie jest normalne zachowanie ??
HiObb jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: