![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2003
![]() |
![]()
Mam notebooka z DVD-RW NEC ND6650A fw-1.23. Czy ktoś może mi opisać krok po kroku jak się zabrać do fleszowania, jaki bios i jak to zrobić żeby po operacji pacjent był żywy albo jak poprawić korekcje czytania płyt wiem że odtwarzaczach cd był peerek którym się pokręciło i poprawiało się w ten sposób czytanie nagranych płyt. Mam płyty które w moim widzi jako uszkodzone a w innych napędach jest OK. Nie wszystkie ale parę takich jest i jest to irytujące. Palniczek jest nowy. Nie mam flopa.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=120934
![]() A to w szczególności: http://liggydee.cdfreaks.com/page/6650/ I daj znać czy się udało. ![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2003
![]() |
![]()
ryba120 - WIELIKIE DZIEKI za pomoc na gg przy fleszowaniu - zrobilem to pierwszy raz.
joujoujou - linki ktore mi podeslales sa ok i jest na nich wszystko co trzeba ale trzeba tez wiedziec czego szukac. Zrobilem to dzien wczesniej z ryba120 ktory nademna czuwal i uczyl stawiac pierwsze kroki - dzieki jeszcze raz. Acha na jednej ze stronek natknolem sie na ostrzezenie (j. ang.) zrozumialem calosc tylko potrzebne mi potwierdzenie - co to znaczy - "Note: Do NOT try to crossflash between 1.** and 2.** firmwares. This is very likely to DAMAGE your drive or make it INACCESSIBLE! Pozdro colgierd |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
To znaczy, że jeśli masz w palniku fw zaczynający się na 1 to nie wolno wgrywać takiego zaczynającego się na 2 (albo odwrotnie) bo uwalisz nagrywarkę.
![]() BTW a teraz poproszę Cię o zrobienie kopiuj-wklej z Twojego GG (z małą edycją oczywiście), by każdy, kto tu trafi mógł sobie według tego poflashować tego 6650 (sam też z ciekawością poczytam, człowiek uczy się całe życie). ![]()
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.02.2005
![]() |
Flashowanie NEC6650A
Dla zainteresowanych postaram się w miarę jasno i czytelnie wytłumaczyć i pokierować proces flashowania napędu NEC6650 (System WindowsXP )
Trzeba pamiętać, że w trakcie flashowania w napędzie nie może znajdować się płyta oraz nie może braknąć zasilania !!!!!! 1. Sprawdzamy za pomocą Nero InfoTool jaką wersję biosu aktualnie mamy wgraną do napędu. 2. Musimy pamiętać że firmware w napędzie zaczynający się na 1** musimy aktualizować nowszym też 1** ,a 2** aktualizujemy nowszym 2**(np. 1.23 na 1.62 lub 2.23 na 2.62) W sytuacji gdy uaktualnimy bios 1** na 2** istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia napędu. 3.Ściągamy nowszy firmware Z TEJ lub Z TEJ strony. 4. Rozpakowujemy firmware do nowego katalogu. Plik z biosem ma rozszerzenie .bin 5. Uruchamiamy NECWinFlash 1.25 6. Na wszelki wypadek zgrywamy oryginalny bios z napędu przez Dump i zapisujemy na dysku. Trwa to ok 20-30sek. Z racji, że nie posiadam laptopa z napędem NEC6650 przykładowe zdjęcia przedstawiają napęd NEC ND3520A 7.Jeszcze raz przypominam by w trakcie flashowania w napędzie nie było płyty. 8. Wciskamy Flash, 9. Wskazujemy miejsce gdzie zapisaliśmy nowy bios i naciskamy TAK W trakcie flashowania nie wykonujemy żadnych czynności na kompie, a po zakończeniu restartujemy komputer. To wszystko, firmware zaktualizowany ! Ostatnio zmieniany przez ryba120 : 09.03.2006 o godz. 01:52 |
![]() |
![]() |
#6 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]()
Piękne dzięki, o to chodziło!
![]() Reputa dana "z góry" jak najbardziej zasłużona! ![]() Pozostaje pytanie: Jak kolega colgierd ma podłączoną nagrywarkę (master czy slave)? ![]() Na jednej z częściej cytowanych stron z firmware'ami (wrodzone lenistwo nie pozwala mi poszukać jej adresu) trafiłem na ostrzeżenie, by NECa 6650 flashować wyłącznie podłączonego jako primary slave, stąd moje pytanie, jak było w tym przypadku. Czy owo ostrzeżenie jest zasadne, czy też nie? Kto to wie? ![]()
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
dlaczego 2 wersje biosu
Zastanawia mnie dlaczego do napedu z biosem z seri v1.X nie można wgrać v2.X?
Czy świadczy to o tym że są dwa napedy o tej samej nazwie ale różnych wnętrznościach? [dw]. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2006
![]() |
Witam
tez posiadam taki naped w swoim lapku Mozecie powiedziec ktory z podanych firmware-ów poprawia odczyt plyt Czasami niektóre plyty z filmami mi sie przycinaja choc na innych napedach chodza bez skazy ![]() Mam bios zaczynajcy sie na 1. Pozdro |
![]() |
![]() |
|
|