Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.04.2006, 11:14   #1
kurghan
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2006
kurghan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Teac DV-W58E, nie mogę wgrać biosu

Jestem w tym zupełnie zielony, zaznaczę tak na początek, więc może to co mi się nie udaje jest zupełnie zbędne. Może tak, dwa dni temu podczas nagrywania płyty w nero napęd nagle przyśpieszył i pojawił mi się komunikat "Weryfikacja zapisu dvd" czy coś takiego, nie zapisałem sobie, a szkoda. I po chwili komunikat o nieudanym zapisie płyty. Niestety, zmarnowana płyta okazała się być nie jedyną szkodą. Nagrywarka przestała "widzieć" płyty dvd. Cd nagrywa i czyta bez problemu. W moim mieście(cóż za szumne określenie tej dziury)nie ma żadnego serwisu który by się tym zajął. Zresztą przeglądając posty tu na forum znalazłem informację że Teac nie naprawia nagrywarek w Polsce. Po za tym moja jest już po gwarancji. Wiem że to nie najlepsza nagrywarka, ale ojciec akurat sprezentował mi kompa na urodziny i taką wcisnęli mu w sklepie. Taki jeden znajomy poradził mi żeby wymień bios, że może po prostu coś się zawiesiło. No i tu jest problem. Znalazłem na tej stronie, nowy bios wraz z programem ale po uruchomieniu pokazuje mi się komunikat "No drive DV-W58E found". Napęd jest podłączony jako secondary master i jest sam na taśmie. System wykrywa go bez problemu. Może mi ktoś poradzi w czym jest problem? No i w sumie najważniejsze czy kumpel ma rację i czy wymiana oprogramowania może pomóc. Może nie potrzebnie zawracam sobie(i Wam) głowę bo nagrywarka po prostu padła i tyle.
kurghan jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.04.2006, 10:15   #2
kurghan
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2006
kurghan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sam sobie odpiszę może komuś kiedyś się przyda. Jeżeli będziecie mieć problem, tak jak ja, z programem do flashowania pod windowsa zamieszczonego wraz z biosem na tej stronie(a także na paru innych które znalazłem) to bez problemu działa po dosem ten uploader -http://www.cdr.cz/dvd_rekordery/teac/firmware/dv_w24e/DV-W24E_FW_2.rar - oczywiście trzeba wymienić pliki bin na te on W-58E. Jeżeli chodzi o czytanie płyt dvd to wymiana biosu nie pomogła i nadal czyta tylko cd. Więc jeżeli ktoś wie co może być tego przyczyną, będą wdzięczny za informację.
kurghan jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: