Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Czy jesteś za przyklejeniem tego tematu.
TAK 41 95.35%
NIE 2 4.65%
Wszystkich głosów: 43. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.12.2004, 12:42   #211
ffariat
Kto pyta nie błądzi...

Data rejestracji: 08.11.2004
ffariat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Dla próby sprawdziłem płytkę Chip'a 1/2005 na Nec'u 3500.
Też nie można odczytać. Ale z 12/2004 można.
Obie poprawnie czytane są na BenQ 1620.

a mowilem ze NEC kiepsko czyta to mnie zbesztali wszyscy
ale o dziwo tego CHIPa 1/2005 przeczytał mi bez zająknięcia
az sie zdziwilem i poprawnie przebiegł test w NERO CD/DVD SPEED
tyle ze płytka płytce nierówna... i jedna moze sie czytac a drugi egzemplarz juz nie..

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.12.2004, 14:44   #212
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ffariat
a mowilem ze NEC kiepsko czyta to mnie zbesztali wszyscy
nie mozna napisac, ze nec ma super odczyt (korekcje) , czyta jak czyta - wg mnie normalnie, bez rewelacji ale tez i jakiejs lipy.
nie ma idealnego palinka i tyle.
nec to dobry writer dvd, nawet bardzo dobry - czolowka i do tego tani.

czasami sprawdzam sobie plytki cdr nagrywane ponad 2 lata temu
mam 3 napedy optczne - czego nie odczyta nec pozostale **najczesciej** tez nie odczytaja.

natomiast ripowanie plytek audio (lekko porysowanych) idzie koszmarnie na necu.
tu moja toshiba i liteon bija neca na glowe.

ale nec to palnik dvd ...tu sie sprawdza wysmienicie
moja statystyka wyglada tak: na 70 plyt dvd jedna nie do odczytu - i mam wrazenie, ze to wada fizyczna samej plytki (tdk +r x4).
tak wiec chwale sobie neca bardzo i podkreslam po raz kolejny, ze najbardziej brakuje mi mozliwosci przetestowania pi/pif

ww liteon to 523273 - cdrw, wiec dvd nie sprawdze
ww toshiba sd m-1612 nie mierzy rowniez pi/pif
dupka blada z testowania
Stary 24.12.2004, 16:45   #213
androx
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2004
androx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na Jaki Kolor SiĘ Wam Pali Dioda ?
Podczas Odczytu Mruga I Pali SiĘ Na Zielono
Podczas Nagrywania Pali SiĘ CiĄgle (nie MrÓga) TeŻ Na Zielono
androx jest offline  
Stary 24.12.2004, 23:32   #214
ffariat
Kto pyta nie błądzi...

Cytat:
Napisany przez androx
tak a czemu pytasz ?
Stary 25.12.2004, 22:02   #215
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez androx
Zielony uspokaja - relaksujesz się i wiesz, że wszystko OK

Czerwony jest kolorem drażniącym - ciągle byś się martwił i denerwował: "A nóż się nie nagra?"

Stary 25.12.2004, 23:43   #216
ffariat
Kto pyta nie błądzi...

VIZZARD jak zawsze potrafisz uradowac człowieka swoimi wypowiedziami szkoda ze takiego szłowieka niema na innych forach
pozdrawiam
Stary 26.12.2004, 00:02   #217
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez ffariat
VIZZARD jak zawsze potrafisz uradowac człowieka swoimi wypowiedziami szkoda ze takiego szłowieka niema na innych forach
pozdrawiam
Stary 26.12.2004, 21:19   #218
Korowiow
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2004
Korowiow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Thumbs up

Platinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18

Paltinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18

A teraz cos o samym napędzie. Generalnie wygląda na solidną konstrukcję. Jest dosyć cichy i ma stabilną tackę - co jest miłą odmianą po tych z Lite-On'a. Sprzedawca wydał mi sprzęt na test - miałem nagrywarkę tydzień - oddałem i wymieniłem na Lite-On SOHW 1633S. Napęd był na tyle hałaśliwy że następnego dnia znowu pojechałem do sklepu i wziąłem spowrotem NEC'a.

Jako nagrywarka spisuje się bez zarzutu - nie uszkodziłem jeszcze ani jednej płyty w nim. Przyklęknął na jakims starym CD-RW Ultra Speed marki Dysan - wybaczam. Jako czytnik jest też dobry - płyty które czyta - śmigają. Jest jednak pare płyt których napęd przeczytać nie potrafi - zwraca błędy CRC i odmawia kopiowania - plyty Princo i Gigamaster - o dziwo - byly one odczytywane w innych napedach DVD-RW/DVD-ROM i nawet w stacjonarnym odtwarzaczu Panasonic. Na kilku plytach CD-R pokazal : 0 MB dostepnego miejsca, plyta nagrywalna - lecz nagral ja bez problemu - mianowicie na plytach Platinum (z nosnikiem roznych producentow : Plasmon / Farba-costam) - blad w sumie zaden - bo z nagraniem nie bylo problemu.

Natomiast zdazyla sie plyta CD-R ktora byly przez naped wykrywana jednak eksplorowanie jej zawartosci z poziomu powloki systemowej skutkowalo widokiem pustki - naped potrafil wykonac obraz takiej plyty. Po zamontowaniu w napedzie wirtualnym - to samo - powloka przestala odpowiadac, natomiast na samym koncu - przkonwertowalem obraz na format ISO z uzyciem narzedzia UltraISO i bylo ok - tak bylo tylko na 1 CD.

Dzisiaj znalazlem przypadkiem wielosesyjne DVD-R Gigamaster - naped widzi plyte jako pusta - sa na niej 2 sesje - jedna w formacje ISO/Joliet druga ISO - naped badz soft (Nero 6.3.1.25) odmawiaja zamkniecia plyty. Nie mozna nagrac/zamknac wielosesyjnej plyty w trybie disc-at-once - przy czym nie ma mozliwosci zmiany trybu na inny (pole nieaktywne) - uwazam ze to wina oprogramowiania i mojej nieuwagi.

Dobralem do niego nosnik i bede sie go trzymal - mianowicie Platinum x8 +R (@Ricoh) - testowany powyzej - cena 1.6 PLN/sztuka - dostepny w szpulach 50 i czasem - 25 sztuk.

Co chcialbym w tym napedzie zmienic? to troche usprawnic korekcje bledow. Po swietach - a bycmoze w Nowym Roku - podrzuce znajomemu niejadalne dla mojego NECa plytki i/lub moj egzemplarz. Zobaczymy co z tego bedzie - po testach - odpisze. Narazie zapowiada sie kupno DVD-ROMu - chociaz nie powiem zebym sie specjalnie cieszyl z takiej perspektywy. Nie bardzo tez mam pomysl na ten DVD-ROM - co sprzedawca / serwis / test to inne wyniki. Moje typy - Samsung (aka Toshiba-Samsung), Lite-On (tylko taki ktory nie sypie ryzem po wyjeciu plyty), moze... Toshiba albo Asus - na pewno z 2 letnim okresem gwarancji.

Ostatnio zmieniany przez Korowiow : 26.12.2004 o godz. 22:12
Korowiow jest offline  
Stary 26.12.2004, 22:00   #219
maniek997
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.11.2003
maniek997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli możesz to zrób test Platimium x8@12 bo w zasadzie Nec domyślnie chce z tą prędkościa palić te płyty. Co do wykresu to zmień prędkość tesu na x4 nie max.
maniek
XJ-HD 166S
maniek997 jest offline  
Stary 26.12.2004, 23:06   #220
danielek
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.12.2004
danielek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam wielką proźbe, a mianowicie zakupiłem nagrywarke nec 3500A wszystkow wporzo wypaliłęm sobie płytke DVD+R z mp3 sprawdziłem na kompie działa, ale jak chciałem jąodtworzyć w dvd od kina domowego to już nie było tak pięknie wziełem instrukcje i co nie czyta plusów więc prosze o pomoc co mam zrobić by móc to odtwarzać na dvd który czyta tylko "-". Słyszałem, że można jakoś "oszukać" DVD by widziało DVD-ROM czy jakoś tak wiem tyle, że ten patent przerabia na minus. Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze i nie będziecie pisać, żębym czytał forum od początku troche tu jest a nawed jak by mi się udał coś wygrzebać to wątpie bym wiedział co zrobić.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić
Pozdr
danielek jest offline  
Stary 26.12.2004, 23:20   #221
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez danielek
Mam wielką proźbe, a mianowicie zakupiłem nagrywarke nec 3500A wszystkow wporzo wypaliłęm sobie płytke DVD+R z mp3 sprawdziłem na kompie działa, ale jak chciałem jąodtworzyć w dvd od kina domowego to już nie było tak pięknie wziełem instrukcje i co nie czyta plusów więc prosze o pomoc co mam zrobić by móc to odtwarzać na dvd który czyta tylko "-". Słyszałem, że można jakoś "oszukać" DVD by widziało DVD-ROM czy jakoś tak wiem tyle, że ten patent przerabia na minus. Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze i nie będziecie pisać, żębym czytał forum od początku troche tu jest a nawed jak by mi się udał coś wygrzebać to wątpie bym wiedział co zrobić.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić
Pozdr
Stary!

Ale ty jesteś upierdliwy i leniwy!

Nie chce ci sie przejrzeć dwóch topiców o Necu 3500

Ponadto podałem ci w innym temacie rozwiązanie na tacy

Sprawdziłeś to chociaż?

W tym czasie co łazisz po forum zakładając tematy i snując posty

Dawno już byś to sprawdził

Ale po co?

Więc specjalnie dla ciebie
W tym oto temacie znalazłem TEN oto post

Gdzie jest potwierdzone, że na 3500 też to działa

Jest jeszcze kilka innych sposobów

Na które szukając wpaść nietrudno

A jak ci się nie chce to zrób jak masz w instrukcji i sprawdź

A nie wypisuj, że ci się nie chce

Stary 26.12.2004, 23:45   #222
danielek
Nowy na forum

dobra może troche przesadzam klikam w tym programiku te ikonke z rw i mam całkiem inne okno niż takie jakie było moje tyczy się płyt dwuwarstwowych i te moge zmieniać czy to wina biosu bo żadnego nie wgrywałem
danielek jest offline  
Stary 27.12.2004, 00:21   #223
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez danielek
dobra może troche przesadzam klikam w tym programiku te ikonke z rw i mam całkiem inne okno niż takie jakie było moje tyczy się płyt dwuwarstwowych i te moge zmieniać czy to wina biosu bo żadnego nie wgrywałem
Tak. Biosu.

Jaki bios obsługuje bitsetting masz np. w tym poście co ci link do niego podałem

Oraz TU

Tam jest wszelkie info
Stary 27.12.2004, 18:31   #224
danielek
Nowy na forum

a jaki wybrać by działał patent ze zmiano booktype z "+" na '-"
i jak tak bios się dogrywa
danielek jest offline  
Stary 27.12.2004, 23:33   #225
Koji
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.04.2004
Koji w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Siemanoooooo

A ja mam taki problem.Kupiłem Neca 3500AG wszystko było ok ale po tyg zaczely sie problemy.
Podczas nagrywania płyty buff nagle spada do 0 i sayonara płytko.
Nie moge nagrac zadnej płyty dvd.Wyskakuje jakis błąd i nic nie da sie zrobic.
Zmieniłem Bios na 2.18,nie pomogło.
Uzywam róznych programów i efekt ten sam

Ma ktos jakis pomysł.
Problem z buff...

dzia
Koji jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: