![]() |
no znowusz ladnie to jednym slowem VS0B oficjalny zdal twoje rygorystyczne kryteria @Turboni :)
|
Ilość załączników: 1
tak jeszcze przy :piwo: zrobilem jeden - kolejny tescik
nagralem ja od nowa po pelnym kasowaniu. Verbatim DVD-RW x4 palona x4 |
to jest tak jest layer jak nie ma dual :>
|
ooo to maly trojkoncik:D
|
no wlasnie :spoko: i wszystko sie czyta pieknie
|
Cytat:
Oczywiście jak nie ma męża jednej Layer :czar: |
Cytat:
Moja rada. Zmienić stacjonarkę a Litka zostawić, palić na dobrych sprawdzonych nośnikach i po kłopocie. :) :piwo: |
nie maz tej znajomej a kobieta jest moja - to sa dwie rozne kobiety :>
|
Cytat:
|
@maniek997
ja tez nie mam takiego problemu niewiem bardzo dziwny przypadek moze cos nie jest tak z twoim litkiem jezeli takie rzeczy sie dzieja pozatym kolega @Turboni pali na - i + rw z tego co wiem nie ma problemow takich jak ty :) |
to zalezy czy jestem z kobieta i czy jest jej maz :D
|
Cytat:
To idealnie chodzi w odtwarzaczu Czy po odtwarzaczu? :> |
a z tym sie nie zgodze ja nagrywam i u znajomej na stacjonarnym sony chodzi idealnie a nagrywam na verbatimkach (a i u innych tez chodzi idealnie) :D
|
Cytat:
Disc Type DVD+RW Book Type DVD-ROM Manufacturer Philips Electronics Media ID PHILIPS041 Protection System None Region 1,2,3,4,5,6,7,8 Format Capacity 4,38 GB Formatted Yes Capacity 4,38 GB Free Size 4,38 GB Free Blocks 2295104 Number of Layers 1 Linear Density 0.267 um/bit Track Density 0.74 um/track Maximum Read Speed 8,0x Maximum Write Speed 4,0x Current Write Speed 4,0x CLV Write Speed Performance Descriptor 1 4,0x CLV Write Speed Performance Descriptor 2 2,4x CLV Niestety verbatim cały czas zacina się na filmie w stacjonarce bez wgledu na rodzaj wgranego biosu, Kprobe poprawne. W kompie chodzi poprawnie tak samo media ja i data.+RW XIDEX na obu biosach zachowuje się poprawnie(esperanze również). Wnioski jakie z tego wysnułem są nastepujące: 832 jest w konflikcie z tym egzemparzem płyty verbatima jeśli nagrywam media i odtwarzam na stacjonarce (powtarzam, palona na 401 nie miała żadnego problemu w stacjonarce). Pozostaje mi tylko nagrywać na niej pliki data i poczekać na nowy bios. maniek |
Cytat:
To czymże żyłby ten temat? :idea: :D |
Cytat:
|
wiesz to tak w miedzy czasie :> jak nie ma co robic :)
|
Że tez Wam się chce nonstop robić te wykresy :| Ale wykresy piękne i to trzeba przyznać :)
|
pieknie :piwo:
|
i znowu Verbatimek DVD-RW x4 palony X4 przedchwila nagrany
:> |
a teraz verba4x palona 6x
z force-shifting :) |
Cytat:
PI- max. 15 błędów PIF - max. 3 błędy :D |
ja juz tylko pale verbatimki , platinium i memorexy a tdk jeszcze nie sprawdzalem :)
|
Cytat:
maniek |
Cytat:
juz widze co to za plytka a nie mozesz nagrywac na lepszych plytach :> |
Ilość załączników: 2
Cytat:
|
verba4x palona 8x tylko z earlier shift :|
|
Ja od początku jak dostałem 832S mówiłem, że bardzo dobrze pali płytki "-" :taktak:
|
a teraz kolejny tescik dla osob, ktore mowia ze litek pali zle "-"
kupilem wlasnie przed 2 godzinkami plytke Verbatim DVD-RW x4 plytka palona x4 na oficjalnym biosie VS0B i programem WinOnCD 6 sprawdzona byla odrazu po wypaleniu :) |
Cytat:
|
Cytat:
Jutro kupię następna płytkę RW. Wtedy się okaże czy to wina tylko tej jednej płyty czy też biosu lub nagrywary. maniek |
Cytat:
ale masz 812@832 czy 832 ? |
Cytat:
maniek |
Cytat:
|
Cytat:
maniek |
Cytat:
Ale to chyba nie ma nic do rzeczy bo ten sam verbatim polony na 401 odtwarzał sie poprawnie na tej stacjonarce natomiast palony na 832 haczy. maniek |
Panowie a co z tym aspi i windowsupdate? Mi w nero info tool pisze ze mam nie prawidlowe aspi systemowe, z windowsupdate nie chca sie sciagnac a mojego 812s@832s widzi jako DVD-RM. Czy tak powinno byc?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Obie płyty palone z tego samego pliku źródłowego na 832 w odstępie 15min.
maniek |
Cytat:
Korekcja - oczywiscie ma znaczenie, ale czy sama korekcja jest w stanie zmienic wynik z 1400 na 30 ??? Jezeli tak to publikowanie wynikow nie ma sensu. Cytat:
|
Z innej beczki. Dwie płyty DVD RW: Esperanza i Verbatim. Obie poprawnie paliły na 401. Obecnie palą się również dobrze na 832 z tym, że ten sam film (wiele filmów) palony na Verbatimie ostro haczy w stacjonarce.Esperanzie jest to obojętne. Palone na 401 obie dobrze odtwarzały sie w stacjonarce. Zmiana biosu w 832 na VS0B pogorszyła jeszcze bardziej haczenie. Powróciłem do VS0A ale problem nadal istnieje. Czyżby 832 nie tolerowała tego rodzaju nośnika od verbatima?
maniek |
Cytat:
|
Zgadzam się na wszystkie teorie, ale taka sytuacja jaką opisywałem powyżej nie miała miejsca w stosunku do płyt DVD RW. Wyniki na 401 i 832 są no prawie takie same (niskie PI i PIF)
maniek |
Cytat:
|
Jescze jednen przykład. Płyta gigastore od AML palona na 401(błędy pow.1000) i teraz sprawdzana na 832. Moje sugestie są takie,że Kprobe nie lubi serii 401 do 811.
maniek |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem to jest bardzo dobry przyklad zanizania wynikow przez 832. Maniek - liczba wyswietlen nie aktualizuje sie ciagle, tylko co jakis czas. |
Dajesz szybką odpowiedź, nie patrząc nawet na wykresy (w tym momencie w którym piszę -0 oglądane). SUPER.
maniek |
Cytat:
|
historia jednej płyty
Ilość załączników: 4
Cytat:
maniek |
Cytat:
|
Sławek ja mam takie same sterowniki ASPI jak Ty ale z innymi datami :|
|
Cytat:
Właśnie takie porównania wprowadzają w błąd. Test powinien być na tym samym nośniku z tej samej dostawy, zapisywany jednakowym plikiem na tym samym sprzęcie. Takie porównanie j.w. daje obraz istnienia różnic jakości wypalania na różnych napędach przy różnej konfiguracji i oprogramowaniu. :) Dla przykładu podam opisany przypadek zmiany transferu danych z 23MB/s na 33MB/s a różnice w ilości błędów PI zmniejszyły się o 17%. :taktak: |
Płytka Platinium nagrana na 401@811 i testowana Kprobe i ten sam egzemplarz płyty sprawdzany na 832. Zrobiłem jeszcze wiele testów płytek nagrywanych na poprzedniej nagrywarce 401 gdzie wyniki były fatalne a testując te same sztuki na 832 są wręcz wspaniałe.
maniek |
Cytat:
A tanie dobre do testów. Nagrać i do kosza. Ja tak robię. A co do jakości innych napędów. Pozostają tylko przypuszczenia, domysły bo tak naprawdę jak je dokładnie sprawdzić. Czytając na innych napędach czy DVD Player'ach. To tylko częściowy sprawdzian a wiele zależy od korekcji napędu. Na jednym będą czytane na drugim nie. A błędy pozostaną. I dalej domysły. Oczywiście można wypalać i sprawdzać na LiteOn'ie. Ale zaraz pojawiają się uwagi zwłaszcza gdy są większe błędy, że takie pomiary są niedokładne i niemiarodajne. I słusznie. Dlatego dopóki nie będzie można podobnie sprawdzać innych napędów pozostanę przy LiteOn'ie. :) A na wybranych nośnikach wypala znakomicie. I nie ma sobie równych. :taktak: Cytat:
|
Cytat:
Wracajac do tematu, to chyba niedokladnie przeczytales posta kolegi ktory pisze o czym innym - nagral na 401 plytke - chodzilo, nagral taka sama plytke na 832 - chodzilo ale haczylo. A wyklesy na 832 mial duzo lepsze niz na 401. Gdzie tu wykresowa logika i konsekwencja ?? |
Cytat:
Cytat:
|
no fakt :D zobacz jeszcze z innymi opcjami moze bedzie jeszcze lepiej:)
|
No to wrzucam czysty biosik VS0B tylko z zaznaczonym aplly recommended :D Bo widzę, że są lepsze wyniki jak nie jest zaznaczone force fallback i takie inne :taktak:
|
verba4X palona 8x za pomoca cloneDvD2 pl bez force-fallback:D
|
Cytat:
|
ok wlasnie tak zrobilem :)
|
legion a nagraj teraz 8x bez force fallback :D
|
verba4x palona 4x bez force-fallback przez CloneDVD2 PL
zaraz nastepna bedzie :D |
Cytat:
|
[QUOTE=slawekj]Mam nadzieje, że zaistalowałeś od nowa system i zrobiłeś update SP2. Instalowane są najnowsze ASPI i nie trzeba ich dodatkowo instalować.
Ja robiłem na dwa sposoby. Na początku wrzuciłem na to co miałem a póżniej od nowa na "goły system" ze strony update Windows. Efekty są lepsze przy instalowaniu od nowa systemu. :taktak: -------------------------------------------------------------- Tak z ciekawosci zaptyam to jake wersje ASPI masz obecnie moze jakis screen Pozdrawiam |
Kprobe a rzeczywistość
Zapodałem bios od legiona. Ogólnie wyniki w Kprobe są lepsze natomiast w rzeczywistości płyty DVD +RW(każda) po wypaleniu haczą się w stacjonarce. A wyniki w Kprobe przepiękne:). Dwa dni nie dawało mi to spokoju. Powróciłem do VS0A i w stacjonarce się już nie haczą. Coś mi się wydaje,że sytuacja zaczyna przypominać 3Dmarka- podrasowane drivery w celu uzyskania jak najleszych wyników. Miałem Litka 401, wyniki w Kprobe fatalne- wrzuciłem te same płytki na 832 i są super. Uległem manii testów i wyników i teraz żałuję:(. Moja stara 401(być może udany egzemplarz ), jak z obecnych testów wynika:) paliła bezproblemowo wszystko i szkoda ,że się z nią rozstałem. Wynika z tego dla użytkowników 401, że mogą się martwić jak wyniki skaczą powyżej 1000 a dla pozostałych powyżej 200.Ale to tylko wyniki. Prawdziwy test to kilka stacjonarek:)
maniek |
ok - tym razem nagralem plytke Verbatim DVD+R 4x na biosie CG3B
Czy taki wynik mogę uznać za znośny? |
Cytat:
------------------------------------------------------------------------------ Dodatkowo bios z force-shifting: w int.ipg jak wrzucic bin do litka :) jak bedzie juz tak jak na jpg to wciskacie go i czekacie do chwili kiedy sie pokaze done i to wszystko:) |
Cytat:
|
Cytat:
Ja robiłem na dwa sposoby. Na początku wrzuciłem na to co miałem a póżniej od nowa na "goły system" ze strony update Windows. Efekty są lepsze przy instalowaniu od nowa systemu. :taktak: Cytat:
|
No więc moja walka z wgraniem biosu legiona skonczyla sie na tym, ze wgralem bios CG3B od codeguys :)
A teraz wynik nagranej plytki - Verbatim DVD+R - nagrana z prędkością 2,4x Nie znam sie na tych wykresikach ale chyba nie jest źle |
Chyba mnie nie zrozumiałeś, porównywałem pliki binarne total comanderem, są identyczne. Orginalne biosy są najlepsze, wiadomo ostatnia opcja zaznaczona do tego
auto bitsetting, żadnych rec tweaks. U mnie najlepiej wypadł VS0A, oczywiście orginał ze strony litka, używam verbatimów i platinum oczywiście z plusem. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Bios VS0B jest dostępny na stronie codeguys od ponad miesiąca. Pliki bin wyciągnięte
z tamtego biosu i z napędu po wgraniu orginalnego VS0B są identyczne. Niektórzy koledzy są nim teraz zachwyceni, pomimo tego że kiedyś byli jego wielkimi oponentami. A bios jest jaki był. Ciekawe, co uległo zmianie? |
Jest już nowy OmniPatcher 1.3.12 !!!
|
Dla porównania przedstawiam wyniki testu w KProbe płyty Sony DVD+RW x4 nagrywanej na Lite'On 832S. Płyta była oczywiście nagrywana i testowana dwukrotnie pod każdym z biosów osobno (zawierała identyczne dane). Pierwszy test wykonany został pod biosem Codegyus'a 832S/VS0A i drugi 832S/CG3B. Wyniki testów przynajmniej w tym jednym przypadku stawiaja wyżej bios VS0A, chociaż nie odbiegają dużo od siebie. Z informacji o CG3B wynika, iż powinien on dawać lepsze efekty przy nagrywaniu płyt x8.
|
ladnie kolego :piwo: teraz ja cos wypale
i wypalilem:D verba4x palona 8x na oficjalnym VS0B za pomoca CloneCD 5PL |
a teraz po emtecu dvd-rw przyszla kolej na platinium dvd+r x8 palona oczywiscie w winoncd.
test zapuszczony odrazu po wypaleniu nie bylo przerwy nawet 10s miedzy paleniem a sprawdzaniem:D |
Cytat:
niedlugo i ja zaczne testy z biosami najpierw stestuje to co mam teraz pozniej CG3B pozniej VS0B czysty i takie tam drobne omni *******ki ale to sie rozciagnie w czasie bo.... nie mam duzo staffu do nagrywania a palic dla testu nie bede ;) no i bedem usial sie nauczyc jak KProbe klikac ;) ale o tym w osobnym watku(mimochodem powstanie kurs obslugi KProba - co nawet jest ciekawym pomyslem) |
Oto wynik testu płyty DVision DVD-R x4 z prezentacja SlideShow, wynik jest bardzo słaby a mimo to (o dziwo) płyta jest czytana przez mój stacjonarny DVD SkyMaster z częstymi zatrzymaniami i przeskokami. Nikomu nie polecam tych płyt.
|
Cytat:
|
Cytat:
Potestuj CG3B Platimum palona 8 x |
Cytat:
Ale i błędy na niej zawarte kopiuje :D |
to teraz cos dla odmiany plytka emtec DVD-RW x2 palona na biosie oficjalnym VS0B i w WinOnCD.
sprawdzona odrazu po nagraniu :D a mowia ze litki "-" nie lubia :> |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
" Enable auto-bitseting" oraz "Fix the'dead drive blink'/Enable cros-flashing". Może i VS0A jest lepszy od VS0B, ale minimalnie. |
Cytat:
TAK TAK powinno to wygladac jak kolega opisal ogolnie Codeguys - VS0B jest nie udany ale zawsze mozna potestwac VS0B kolegi legion pod 812 jest to oficjalny VS0B (dla 832) |
A mnie się wydaje, że płytę nagrywałeś na jednym biosie
A tylko dwoma biosami sprawdzałeś w kProbe :taktak: Żeby mieć jakiekolwiek pojęcie na ten temat Należałoby nagrać płytę na biosie VS0A i na tymże ja zczytać Następnie nagrać płytę na biosie VS0B i na tymże ją zczytać To dopiero powinno dać relatywny wynik obrazujący właściwości obydwu biosów :tak!: |
No Maru ładne wykresy :taktak: Ale jednak VS0A jest minimalnie lepszy w ilości błędów total :D
P.S. Tylko pytanie czy oba biosy są od codeguys i co było zaznaczone w omni? |
I jeszcze wynik testu dla kolejnej płyty Platinum DVD+R x8. Różnice mieszczą się napewno w granicach błędu testów.
|
Następny wynik testu dla płyty TDK DVD+R x4.
|
Wcześniej na tym forum spotkałem się z opiniami, że Bios f-my Codeguys dla Lite'On 832S - VS0B jest gorszy od VS0A.
Przeprowadzone testy obu biosów na różnych płytach wcale tego nie potwierdzają. Oto test wykonany na płycie Verbatim DVD+R x4, wyniki są prawie identyczne. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
TAK CG3B - patched - improved +R burn quality for 451S, 851S, 812S, 832S chyba dosc zrozumiale tu pisze ;) |
Z epromem nic nie robiłem i nie wiem jaki mam - proszę o więcej szczegółów
------------------------------------------------------ "codeguys - i wszystke jego biosy dla 812-832 mozesz ale juz tylko orginalne do 812"- tego nie rozumiem to znaczy że mogę wgrać najnowszy CG3B dla LiteOn SOHW-832S |
Prawdopodobnie się powtarzam ale nie mogę tego zrozumieć czytając wasze posty.Czy mając przerobioną 812s omnipatcherem i firmwerem VSOA na 832s ( wg instrukcji entera 9/2004 ) mogę aktualizować oprogramowanie na VSOB ze strony Liteona ( 550 kb - uruchamia się Flash program),a jeżeli nie to jak to zrobić ?.
--------------------------------------------------------------------- tak jesli posiadasz eeproma MOD_ZEBAR z 812 na 832 mozesz wgrywac biosy ze strony lteona dla 832 i tylko dla 832 -------------------------------------------------------------------- Czy po przerobieniu na 832s powinienem wgrywać tylko patchy ze strony codeguys np najnowszy CG3B ( 1,66 MB - uruchamia się również Flesh program ).Z góry dziękuję za odpowiedż . --------------------------------------------------------------- codeguys - i wszystke jego biosy dla 812-832 mozesz ale juz tylko orginalne do 812 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31. |