loki7777 |
24.01.2006 11:05 |
To ja tak jeszcze od siebie dorzuce bardziej szczegolowo, chociaz posiadaczem neca juz nie jestem:)
1. Aktualnie posiadam nec 3520AW z wersją 3.06 (zmieniłem wczoraj z wersji 1.04 i zrobiłem kopię)
Tak jak ed odpowiedzial nie ma problemu, ale lepiej jest robic backup swojego biosu, bo 1.04 to chyba z 7 wersji bylo.
2. Czy któryś z was, użytkowników tego forum zmieniał wersję na tą --> "2U3_rpc1.zip Liggy's And Dee's NEC ND-3520 2.U3, Bitsetting, RPC1, Rip Lock (based on Liggy's 3.06bt_rpc1)" lub "NEC 3.06 (Liggy)" pytam o stabilność i czy wogóle ktoś tego aktualnie używa?
Ja uzywalem tego biosu i jakos nie przypadl mi do gustu z wczesniejszych wersji to sobie chwalilem od mad doga, tez pelny bitsetting tylko testow pie/pif nie bylo.
3. Czy jest możliwość powrotu do starszej wersji? gdyby poszło coś nie tak, nie mówię o tak drastycznych sprawach jak wyłączenie prądu podczas zmiany firmware.
TAK
4. Co oznaczają terminy "I-O Data:", "RipLock", "RPC1"
Jak ktos wyzej napisal to oem neca i firmware od niego jest przystosowany do napedow typowo nec, ma bitsetting chyba auto i dosc duzo jest w nim grzebane.Riplock usuwa ograniczenie w predkosci zgrywania z plyt dvd-video domyslnie ok 7-10 na x16.Rpc1 to naped typu region free czyli nie trzeba miec plyt z regionem 2(Polska) tylko wrzucasz jaka chcesz i ogladasz.Dlaczego to jest wazne, bo po 5 zmianiach naped na oryginalnym fw nie pozwoli ci na zmiane regionu i zostaje ostatnio zmieniony.Z modowanymi nie ma tego problemu, kasuja tez ograniczenie typu 500 zmian bitsettingu.
5. Chcę zmieńić firmware, aby mieć możliwość nagrania płyt DVD+R/RW z booktype.
Co do booltype lub bitsettingu to kazdy za wyjatkiem biosu neca oryginalnego, ten pozwala tylko na bitsetting dla dvd-rw.
|