![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.12.2005
![]() |
Po flashu biosa nagrywarki laptop sie nie uruchamia :(
Witam,
mam laptopa dell inspiron 8600 z nagrywarka cd/dvd NEC nd-6100a przywieziony z USA. Poczatkowo nie obslugiwala plyt dvd-r wiec upgradowalem ja firmwarem 4.24 ktory przerabia nd-6100a na nd-6500a ktora nagrywa dvd-r bez problemu. Problem w tym ze teraz komputer sie nie uruchamia gdy nagrywarka jest w laptopie (zawiesza sie przy wczytywaniu biosa, pozniej bialy ekran z napisem zeby zrestartować komputer, i tak w kółko). po wyjeciu nagrywarki laptop uruchamia sie bez problemu. Włożona do pracującego komputera po chwli jest widziana w systemie jako nagrywarka nd-6500a firmware wersja 4.24, działa odczytuje plyty, i nagrywa (choc teraz skacze buffor). Jest widziana jako secondary IDE channel / master, z DMA off. nie moge zmienic tego DMA. w ustawieniach zaawansowanych pomocniczego kanału IDE w polu tryb transferu mam DMA jest dostepne, ale bieżący tryb transferu jest tryb PIO i nie da sie zmienic. z poziomu windows nie moge zmienic tego biosa (binflash zawiesza sie bez wzgledu na rodzaj wybranego firmwaru). czy ktos moze wie co jest nie tak ![]() ![]() pozdrawiam Rafał |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|