Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2005, 12:31   #1
cooler
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.05.2005
cooler w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z firmware'm do CD

witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z upgrade'em firmware'u w CD-ROMIE.

MODEL ASUS CD-S500/A
Na stronie tajwańskiej Asusa są chyba 2 czy 3 wersje firmware'u do tego modelu i teraz w momencie gdy uruchamiam na kompie upgrade wyświetla mi okno zebym sie upewnieł ze nie ma w napędzie żadnej płyty CD bla bla bla, wciskam OK i teraz problem, wywala informacje ze nie moze ZNALEŹĆ ŹRÓDŁA DO UPGRADE'U.
Tak się dzieje przy każdej wersji firmware'u, którą producent udostępnia do tego modelu.Na stronie asusa jest wersja 1.2, 1.3 i 1.41 z firmware'm od CD-S520/A.
Mój CD-ROM jest sprawny chce tylko zmienić sobie firmware i nie moge.

Czy ktoś z was miał taki problem lub wie jak go rozwiązać

z góry wielkie dzięki.
pozdrówka
cooler jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2005, 20:16   #2
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
bez sensu, po co zmieniać frimware w CDROM-ie zmiana frimmware ma sens tylko w przypadku nagrywarek
Stary 12.05.2005, 22:16   #3
cooler
Nowy na forum

nie bez sensu, może i dla ciebie nie ma to sensu a po co wydają nowe biosy z resztą nieważne czy chce zmienić czy nie ale ważne jest to, że nie działa jak powinno. Taki problem przedstawiłem a nie pytam czy MA SENS CZY NIE ??
cooler jest offline  
Stary 12.05.2005, 22:44   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A sprobuj biosy stad, bo widze ze probujesz wladowac firmware nie od swojego napedu. Nic dziwnego ze ci wywala.
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1473
Stary 12.05.2005, 23:19   #5
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez cooler
nie bez sensu, może i dla ciebie nie ma to sensu a po co wydają nowe biosy z resztą nieważne czy chce zmienić czy nie ale ważne jest to, że nie działa jak powinno. Taki problem przedstawiłem a nie pytam czy MA SENS CZY NIE ??
Co ma niby poprawić zmiana biosu w CDROMie
Stary 13.05.2005, 13:15   #6
cooler
Nowy na forum

grzeniu:
wszystkie te biosy probowałem, pochodza one z ftp-a ASUS-a na Tajwanie taki sam efekt jest, dlaczego piszesz, że chce zastosowac biosy nie od mojego modelu te biosy ktore podales juz probowalem zastosować i lipa

mgit:
np.poprawa odczytu niektórych nośników

dzieki za zainteresowanie
cooler jest offline  
Stary 13.05.2005, 13:35   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Tak się dzieje przy każdej wersji firmware'u, którą producent udostępnia do tego modelu.Na stronie asusa jest wersja 1.2, 1.3 i 1.41 z firmware'm od CD-S520/A.
Dlatego napisalem ze ladujesz nie od swojego napedu, gdyz piszesz ze twoj jest CD-S500A.
Trudno powiedziec czemu nie dziala, moze programik flashujacy asusa sie wysypuje.
Kiedys, o ile dobrze pamietam, problemy sprawialo flashowanie jak ktos mial partycje w ntfs. Musialbys porozgladac sie w tematach w wyszukiwarce na forum, bo tutaj ci nie doradze. Nie wiem czy to w dalszym ciagu ma znaczenie, ale moze sprawdz to.
Ja swojego asusa-nagryware upgradowalem bez zadnego problemu fabrycznym firmwarem, ale jade akurat na fat32.
Stary 13.05.2005, 13:50   #8
cooler
Nowy na forum

źle to troche napisalem, tylko wersja 1.41 jest od CD-S520/A a 1.2 i 1.3 od S500/A. Na stronie producenta podaja ze jest firmware do S500/A i są 3 wersje ale przy 1.41 w descriptions jest napisane S520/A mimo,że nazwa pliku 1.41 to CDS500_A4_141.exe.

Jest jeszcze wersja pod dosa ale wywala mikomunikat ze mam podac nazwe pliku do zapisu, w katalogu z upgradem są 4 pliki .hex i nie wiem ktorą podać i pewnie trzeba to zrobić pod czystym dosem a nie w konsoli pod winem.

mam ntfs-a
pozdro 4 @ll
cooler jest offline  
Stary 13.05.2005, 15:27   #9
cooler
Nowy na forum

pobrałem ze stronki auto-update dla asusowych cdromów i update pokazał mi ze nie ma nowej wersji biosa dla mojego cdka, troche to dziwne bo na stronce w download jest

pozdro 4 @ll
cooler jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: