Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 08.08.2007, 19:05   #1
aro1981
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.08.2007
aro1981 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD-ROM HITACHI GD-7000 niewykrywany przez system

Witam
Zwracam sie do Forumowiczów z prośbą o pomoc - mam starszawy już napęd DVD Hitachi GD-7000 i chciałem go wykorzystać w komputerze równie wiekowym, lecz tu pojawia sie problem. Mianowicie napęd po podłączeniu do płyty głównej ładnie mruga zielonym światełkiem, system sie uruchamia, wyskakuje dymek że znaleziono nowy sprzęt i w tym momencie pojawia sie okno z prośbą o podanie ścieżki do sterowników. Napęd nie jest rozpoznawany prawidłowo - jego nazwa w systemie to: HITABHH DVD-ROL GD 7000, w Nero napęd jest wogóle niewidoczny, w Eksploratorze jest ale nie czyta płyt.
System na którym sprzęt był testowany to XP, napęd sprawdzany na dwóch komputerach - jeden wiekowy, drugi powiedzmy w miarę na czasie - oba systemy XP (SP! oraz SP2), zachowanie napędu jednakowe. Taśma była inna w starszym komputerze, inna w nowszym, ale obie 80 żyłowe. Zworka ustawiona na slave, jedyny napęd na taśmie. Po ustawieniu zworki na master sytuacja powtarza sie jak dla slave. Napęd wykryty jest jako HITABHH i system domaga sie sterowników, wyszukiwanie automatycznie nie daje rezultatów, jak pokaże ręcznie sterownik do CD Hitachi to pojawia sie ikona w Mój komputer ale żadnych płyt nie czyta. Próbowałem nawet zmiany firmware'u - korzystałem z artykułu na cdrinfo.pl - znalazłem exe'ka z biosem, uruchamiam go i otrzymuje komunikat ze napędu nei znaleziono i program sie wyłącza. Czy jest jeszcze jakaś szansa dla tegoż DVD czy czeka mnie niezbyt upragniona modernizacja?
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi pozdrawiam
aro1981
aro1981 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: