Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.11.2006, 09:03   #1
Kaz202
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.10.2003
Kaz202 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zwisy windows po wgraniu nowego firmware

Witam,

Jestem posiadaczem nagrywarki liteOn 16H5S. Wszystko bylo w porzadku z moim urzadzeniem dopoki nie postanowilem wgrac nowego firmware. Oryginalnie byl LS0R a ja wgralem LS0W. Sam proces przebiegl bez zaklocen, dostalem komunikat, zeby zrestartowac kompa, co uczynilem. Ale po restarcie windows 2000 zaczal sie wieszac czesto juz w trakcie ladowania systemu. W najlepszym przypadku system wytrzyma do uruchomienia 1 lub 2 aplikacji. Po tym pulpit staje sie nieaktywny, ikony sa ale 'nieklikalne' :-)
Potem przycisk 'start' tez przestaje reagowac. Inne sposoby uruchamiania programow czasem skutkuja uruchomieniem programu (jest okno programu) a czasem tylko widac program na liscie procesow (nie aplikacji!) w oknie Menadzera zadan. Mam wrazenie, ze problem tkwi w konflikcie HDD z DVD bo gdy system tak specyficznie 'wisi' to dysk nie pracuje normalnie. Dodam ze HDD i DVD sa na osobnych kanalach. Sytuacja wyglada tak: przez sekunde swieci dioda i slychac prace dysku, sekunda ciszy, przez sekunde swieci dioda i slychac prace dysku, sekunda ciszy ..... i tak bez konca.
Po odlaczeniu nagrywarki system pracuje stabilnie.
Czy da sie jeszcze uratowac te nagrywarke?? A moze cos w moim komputerze stanowi problem??

Zycze milego dnia,

Kazek
Kaz202 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.11.2006, 15:08   #2
Grześiu748
Spamerzyna

Data rejestracji: 24.09.2006
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czy ty na pewno wgrałeś odpowiedni dla tego modelu firmware?? Spróbuj jakoś wgrać poprzedni firmware. Jeśli uważasz że to niemożliwe, to po prosy oddaj do serwisu.
Grześiu748 jest offline  
Stary 14.11.2006, 07:17   #3
Kaz202
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.10.2003
Kaz202 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam ponownie,
Firmware sprawdziłem przez porównanie (fc /b ) kilku plików ściągniętych dla mojej nagrywarki z różnych miejsc z tym, który wgrałem. Wszystkie były identyczne. Nagrywarka niczego nie była winna.
Natomiast pomysł z konfliktem miedzy napędami był trafiony. Opisze co się stało ***8222;dla potomności***8221;. Dawno temu miałem na HDD 3 partycje, czyli literki C, D i E. Czytnik CD był pod literką F a nagrywarka CD pod literką G. Potem połączyłem partycje D i E partition magic-em. Od tego czasu literka E była wolna. Zamieniłem nagrywarke CD na DVD i system przydzielił jej te samą literkę, czyli G, a E była nadal wolna. Po wgraniu firmware nagrywarka, nie wiedzieć czemu dostała dotychczas wolną literkę E i tu tkwił problem. Usunąłem poprzez ***8222;menadżer urządzeń***8221; kontrolery dysków, następnie restart, instalacja kontrolerów i znów restart i ***8230; wszystko wróciło do normy. No może niezupełnie bo jeszcze musiałem włączyć UDMA a w Nero Drive Speed szybkość odczytu bo zarówno CD jak i DVD chciały czytać tylko 8x.
Kaz202 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: