Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2005, 09:36   #1
pawbrt
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.11.2005
pawbrt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SDVD8441 (QSI-SDW-082k)

Witam!

Posiadam laptopa firmy Acer - model TravelMate 2413NWLMi. Mam problem z nagrywaniem płyt CD-R - bez względu na typ nośnika oraz prędkość zapisu, nagrywanie nie może zostać ukończone, bądź po nagraniu napęd nie może przeczytać płyty. Mój napęd to: Philips SDVD8441PX41 (na stronie qsi oznaczony jako sdw-082k.

Zastanawiam się na zmianą firmware. Znalazłem w sieci firmware oznaczony: qsi-sdw-082.

Proszę o pomoc i poradę - czy w/w firmware mogę wczytać do swojego napędu: sdw-082k?

Z góry dziękuję za wszystkie rady
pawbrt jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.11.2005, 11:19   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Po pierwsze, może ten napęd jest wybredny i lubi tylko najlepsze płyty?

Po drugie, zajrzyj tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=59095

Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 04.12.2005, 21:06   #3
olo105
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.12.2005
olo105 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podobny problem

Mam podobny problem , taki sam laptop taka sama nagrywarka ale u mnie jest troche inaczej .Moja nagrywarka nagrywa ale w bardzo długim czasie dysk 4,7 około 3 h.Mam wszystkie dma. aspi, szukaałem fimware w internecie ale nie znalazłem.Dzięki za pomoc.
olo105 jest offline  
Stary 05.12.2005, 01:05   #4
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jakie dostępne prędkości pokazuje program do nagrywania, no i jaki to program?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 05.12.2005, 10:09   #5
olo105
Nowy na forum

Nagrywałem Nero, Cd burner xp pro 3 i NTI CD&DVD Maker 7 .Predkośc pokazyje mi że 8X ale zauważyłem przy nagrywaniu Nero że bufor(ten dolny,mniejszy) skacze raz na 25% raz 85% .Może to jest gdzieś przyczyna
olo105 jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:38   #6
olo105
Nowy na forum

firmware od qsi-sdw-082 nie wczytasz do napędu qsi-sdw0o82k.Próbowałem ale mi błędy wyskakuja .Przeszukałem cały internet i do naszych modeli nie ma nigdzie.
olo105 jest offline  
Stary 27.02.2006, 00:09   #7
Vonda
Bywalec

Data rejestracji: 28.06.2005
Vonda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez olo105
Nagrywałem Nero, Cd burner xp pro 3 i NTI CD&DVD Maker 7 .Predkośc pokazyje mi że 8X ale zauważyłem przy nagrywaniu Nero że bufor(ten dolny,mniejszy) skacze raz na 25% raz 85% .Może to jest gdzieś przyczyna
Mam taką samą nagrywarkę ( Sdvd8441 ) w kupionym właśnie lapie Acer Aspire 3613 ... na początku się ucieszyłem myśląc Philips=Benq ... ale już zgranie back'upu diametralnie zmienio moje podejście : ~3GB= >1,5 godiny ;-, późniejnie chciał mi zmazać cd-rw ... itd
Wyczytałem tu: http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=182078 ,że jest nowy soft do tego modelu - ale opinie są rozbieżne ...
Może w międzyczsie udało się Wam rozwiązać problem
Vonda jest offline  
Stary 28.02.2006, 22:41   #8
Lukas88
Bywalec

Data rejestracji: 16.10.2004
Lukas88 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Uciekaj od tego firmware'u. Na tamtym forum mam nick Luk@s i zobacz co pisałem. Nagrywarka pali mi już tylko cd-r a wszytsko po zmianie firmware
Stary 28.02.2006, 22:46   #9
Vonda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Lukas88
Uciekaj od tego firmware'u. Na tamtym forum mam nick Luk@s i zobacz co pisałem. Nagrywarka pali mi już tylko cd-r a wszytsko po zmianie firmware
No nie żartuj ! żadnych innych płyt a czyta dalej wszystko ? bo jak nie to może laser ?
Masz tego lapka jeszcze na gwarancji ? - jeśli tak to może jednak serwis ?
Swoją drogą to inni mieli fuksa albo ... ? - może nie chce im się pisać ?
Bo jak rozumiem masz dokładnie ten napęd do którego jest ten flash ...
Vonda jest offline  
Stary 04.04.2006, 23:25   #10
Vonda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Vonda
Mam taką samą nagrywarkę ( Sdvd8441 ) w kupionym właśnie lapie Acer Aspire 3613 ... na początku się ucieszyłem myśląc Philips=Benq ... ale już zgranie back'upu diametralnie zmienio moje podejście : ~3GB= >1,5 godiny ;-, późniejnie chciał mi zmazać cd-rw ... itd
Wyczytałem tu: http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=182078 ,że jest nowy soft do tego modelu - ale opinie są rozbieżne ...
Może w międzyczsie udało się Wam rozwiązać problem
Jeszce raz się tu wpiszę jako, że problem został rozwiązany (przynajmniej w moim wypadku) dzięki pomocy forumowicza z "tweak.pl" - o ksywce: "johnny2009"
Jak się okazało wina nie leżała po stronie nagrywarki - ale dysku WD !!! - do głowy by mi nie przyszło - a jednak ! - płyty dvd nagrywa mi teraz (bez przesady-liczyłem) 10x szybciej ...
Link do wątku na ten temat i "patcha" do WD:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=169074
Vonda jest offline  
Stary 08.04.2006, 23:21   #11
Lukas88
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Vonda
No nie żartuj ! żadnych innych płyt a czyta dalej wszystko ? bo jak nie to może laser ?
Masz tego lapka jeszcze na gwarancji ? - jeśli tak to może jednak serwis ?
Swoją drogą to inni mieli fuksa albo ... ? - może nie chce im się pisać ?
Bo jak rozumiem masz dokładnie ten napęd do którego jest ten flash ...
Wygląda to tak. Zmieniłem firmware na PX47 i po paru dniach chciałem nagrać jakieś DVD+RW. Nie nagrało się... Potem sprawdzałem inne nośniki. Ledwo co nagrywa, tylko CD-R jeśli już. Czyta wszystko poza DVD+RW. Apropo serwisu to może kiedyś o tym pomyślę, ale mi się nie chce zbytnio, a mam podpięty pod USB NEC4551. który pali ładnie PS. Oczywiście napęd mam ten co trzeba i firmware był na pewno do niego
Stary 14.04.2006, 02:41   #12
farral
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2006
farral w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich
Też mam problem z moim DVD sdvd8441, który to jest na wyposażeniu ACER'a Aspire 3613WLMi. Problem moj polega na tym, że napęd ma duże problemy z odtwarzaniem płyt, szczególnie DVD. Zadko kiedy udaje sie obejrzec cały film, gdyż zazwyczaj ma trudnosci z czytaniem plyty. Nawet z nowymi, tloczonymi plytami ma problemy. Co jescze mnie dziwi to stopień obciążenia procesora podczas odtwarzania, sięga on 90% !!! W czasie kopiowania czegokolwiek z napędu nie ma mozliwosci robić na kompie niczego innego. O słuchaniu muzyki można zapomnieć. Sama predkosc kopiowania tez jest zaskakująco mała, wynosi max ok 1500 KB/s.
Nie wiem czy wina jest tylko tego egzemplarza, czy może ten napęd po prostu tak ma. A może wystarczy tylko zmienić firmware i wszystko bedzie w normie. Ostatecznosc to zareklamowanie całego laptopa, gdyż własciwie nie da sie go normalnie wykorzystywać. Jednak jest to ostateczność gdyż laptop był zakupiony za granica i bedą pewne problemy z oddaniem go do gwarancji
Proszę o pomoc
Dziękuję i pozdrawiam
Rafal S.
farral jest offline  
Stary 16.04.2006, 23:52   #13
Lukas88
Bywalec

Pojawił się nowy firmware do tego napędu. Nie wiem co on daje i czy w ogóle coś daje, ale ja wgralem bo mi nie zależało już (czytajcie wyżej co mi się stało wcześniej po zmianie firmware) i jest ciut lepiej (chyba już nagrywa). Dlatego właśnie nie polecam nikomu wgrywania nowego firmware'a do tego napędu. Jednak jeśli ktoś się odważy to macie linka: http://support.gateway.com/support/d...9&uid=11975959
Stary 14.05.2006, 16:35   #14
grzgar
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.05.2006
grzgar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Vonda
Jeszce raz się tu wpiszę jako, że problem został rozwiązany (przynajmniej w moim wypadku) dzięki pomocy forumowicza z "tweak.pl" - o ksywce: "johnny2009"
Jak się okazało wina nie leżała po stronie nagrywarki - ale dysku WD !!! - do głowy by mi nie przyszło - a jednak ! - płyty dvd nagrywa mi teraz (bez przesady-liczyłem) 10x szybciej ...
Link do wątku na ten temat i "patcha" do WD:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=169074
czy mógłby ktoś podać link do jakiejś kopii tego tematu, albowiem forum jest chwilowo wyłączone, albo podać rozwiązanie, które zostało podane w w/w topicu.

pozdrawiam,
Grzesiek
grzgar jest offline  
Stary 15.05.2006, 10:42   #15
Vonda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez grzgar
czy mógłby ktoś podać link do jakiejś kopii tego tematu, albowiem forum jest chwilowo wyłączone, albo podać rozwiązanie, które zostało podane w w/w topicu.

pozdrawiam,
Grzesiek
Obecnie to forum nazywa się "purepc" - to bezpośredni link :
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169074&hl=

enjoy ;-)
Vonda jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: