Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.10.2022, 23:15   #1
CiZ
Data rejestracji: 15.10.2022
CiZ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Crossflash ihas 122B

Witam.

Kupiłem używaną nagrywarkę ihas 122.
Chciałem zrobić jej crossflash do iHAS524B, ale mam problem.
Pobrałem wszelkie potrzebne narzędzia - Flash Utility oraz EEPROM Utility. Zrobiłem kopię wszystkiego co potrzebne.

Następnie pobrałem firmware iHas524B i .... problem.
Wyskakuje mi komunikat:

Nie do końca mogę zrozumieć w czym problem. Ogólnie, to chciałbym przygotować napęd pod nagrywanie płyt do Xbox360...

Podobno da się scrossować iHas122 do 524B - bez problemu.

Sprawdziłem również etykietę nagrywarki, którą posiadam i wygląda tak:

Nie wiem już na prawdę, w czym jest problem. Bardzo proszę o pomoc.
CiZ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2022, 23:49   #2
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie widzi pobranego pliku firmware, może jest spakowany jak info sugeruje ?
- Deckard - jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2022, 01:13   #3
CiZ
Właśnie nie, nie jest spakowany. Jest w postaci .exe
Stary 16.10.2022, 11:21   #4
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez CiZ Podgląd Wiadomości
Właśnie nie, nie jest spakowany. Jest w postaci .exe
Firmware musi być odblokowany / w innym przypadku bootcode są różne w napędzie i firmware

tu masz odblokowany firmware do iHAS 524B
https://www6.zippyshare.com/v/2mNF7mca/file.html

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2022, 12:18   #5
CiZ
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Firmware musi być odblokowany / w innym przypadku bootcode są różne w napędzie i firmware

tu masz odblokowany firmware do iHAS 524B
https://www6.zippyshare.com/v/2mNF7mca/file.html
Firmware z twojego linka udało się wgrać, ale niestety napęd nie działa - tzn. dioda na napędzie miga co chwilę.
Napiszę w skrócie jak wyglądała u mnie procedura wgrania firmware, bo może coś zrobiłem nie tak.

1. Zrobiłem kopię zapasową firmware i zawartości EEPROM.
2. Uruchomiłem program FlashUtility.
3. Wybrałem z listy napęd iHas - nacisnąłem Write Flash, wybrałem pobrany wcześniej plik ATAPI.iHAS524_B.AL27.stock. Firmware zostało wgrane.
Pytanie - czy w tym mam zaznaczać "Update boot code", czy nie?

4. Po wgraniu firmware odpaliłem program EEProm Utility, wybrałem mój napęd i na zakładce Crossflash nacisnąłem "Convert Drive"
Czy to jest wymagane?

5. Następnie zrestartowałem komputer. Napęd jest widoczny w systemie jako iHAS524, ale dioda na nim mryga i nie czyta żadnych płyt.

--------

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Pomijam tu oczywisty fakt, bo ja rozumiem ze nagrywasz SWOJE backupy w celu ochrony originalnych plyt w TWOJEJ kolekcji

Ale jaki jest sens nagrywania plyt ? nie lepiej zrobic RGH3 to sa 2 kable i jeden rezystor. obecnie dziala ze wszystkimi konsolami po za winchester. i masz wszystko na wewnetrznym HDD. W zasadzie wystarczy wypakowac i przeniesc.

Okej, ale czy mając przeróbkę LT, mogą przerobić konsole na RGH?
Stary 16.10.2022, 15:22   #6
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Firmware z twojego linka udało się wgrać, ale niestety napęd nie działa - tzn. dioda na napędzie miga co chwilę.
Napiszę w skrócie jak wyglądała u mnie procedura wgrania firmware, bo może coś zrobiłem nie tak.

1. Zrobiłem kopię zapasową firmware i zawartości EEPROM.
2. Uruchomiłem program FlashUtility.
3. Wybrałem z listy napęd iHas - nacisnąłem Write Flash, wybrałem pobrany wcześniej plik ATAPI.iHAS524_B.AL27.stock. Firmware zostało wgrane.
Pytanie - czy w tym mam zaznaczać "Update boot code", czy nie?

4. Po wgraniu firmware odpaliłem program EEProm Utility, wybrałem mój napęd i na zakładce Crossflash nacisnąłem "Convert Drive"
Czy to jest wymagane?

5. Następnie zrestartowałem komputer. Napęd jest widoczny w systemie jako iHAS524, ale dioda na nim mryga i nie czyta żadnych płyt.
Po konwersji trzeba wyłączyć komputer i odczekać minimum 5-10 sekund dla ponownego włączenia - restart nie umożliwia pobrania nowych danych z ROM nagrywarki ponieważ zasilanie jest cały czas aktywne

Jeżeli miga dioda nie jest poprawnie zrobiona / lub nie zakończona konwersja eeprom .
Napęd nie będzie działał dopóki nie zostanie to prawidłowo wykonane .

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2022, 11:38   #7
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Witam.

Nie do końca mogę zrozumieć w czym problem. Ogólnie, to chciałbym przygotować napęd pod nagrywanie płyt do Xbox360...

Pomijam tu oczywisty fakt, bo ja rozumiem ze nagrywasz SWOJE backupy w celu ochrony originalnych plyt w TWOJEJ kolekcji

Ale jaki jest sens nagrywania plyt ? nie lepiej zrobic RGH3 to sa 2 kable i jeden rezystor. obecnie dziala ze wszystkimi konsolami po za winchester. i masz wszystko na wewnetrznym HDD. W zasadzie wystarczy wypakowac i przeniesc.
Stary 16.10.2022, 12:39   #8
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zawsze, sa to 2 niezalezne typy modyfikacji, jedna nie przeszkadza drugiej oraz sie doskonale uzupelniaja Pytanie jest jaki masz typ konsoli ?

Niedlugo dodam tutorial RGH3 o ile archaiczny slinik forum pozwoli na dodanie zdjec wystarczajacej jakosci.

Tagi
122b, crossflash, ihas

Twoje uprawnienia: