![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.08.2005
![]() |
Zmiana BIOS'u a korekcja błedów
Witam
Posiadam NEC'a 3540A i to co mnie denerwuje w tej nagrywarce to słabiutka korekta błędów. Tak się zastanawiałem czy wgranie nowego BIOS'u np: tego W8 (mogłem się pomylić w nazwie ale jeszcze nigdy nie flashowałem) coś pomoże. Czy może korekcja zależy od lasera? U mnie płyta nie zarysowana ale z przebiegiem jest przetrawiana z problemem a w 20% wywala się calkowicie. Ta sama płyta na LiteOn 16... lub LG zostaje przetrawiona. PS-jeśli moja myśl jest trafna to poproszę o dokładną nazwę bIOS;u dla 3540A (wolałbym się nie pomylić ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
NO zle trafiles (z napedem
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() nie sprawdzałem jeszcze 1.W8, ale @Yarozelsky napisał, że nie ma rewelacji. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54165&page=3 oczywiście jak się ma w napędzie bios 1.01 to zmieniać go natychmiast np. na oryginalny 1.03 lub modowany np. 1.W6 lub wyższy - poczytać można co było podstawą i co zostało zmienione. w ramach jednego biosu też są po 3 wersje. NEC 3540A oddaje w testach wyższe błędy, czym się nie trzeba przejmować - PIF do 6 to norma. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Oki Panowie dzięki za odpowiedzi.
Mam BIOS 1.01 (chyba kiepski z tego co się doczytałem) Wg waszych propozycji zassałem bios o nazwie: NECND354_v103.zip oraz nie oryginalny: 1W8_rpc1.zip z http://www.micheldeboer.nl/firmware/3540.html oraz programik (mam nadzieje że dobry) :necflash_windows.zip z tej strony: http://binflash.cdfreaks.com/#download WIn32 v.1.22 Czy teraz wystarczy że rozpakuję tego necflashera i uruchomię exe'ca, wskaze (uprzednio rozpakowany) BIOS np ten 103, uruchomienie kompa i to wszystko? Czy muszę na coś zwrócić szczegolnie uwagę aby nie zakillowac napędu? Co poczynić w razie jak bym komp nie widział napedu? Mam lęka przed tym .... ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli bios jest w postaci pliku .exe to necflasher nie jest potrzebny
jeśli w postaci .bin to wtedy odpal necflashera i załaduj ten bios .bin Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 15.12.2005 o godz. 13:36 |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Chyba ze bios jest exe, to juz nie potrzebujesz flashera, a jak bin, to wystarczy wskazac, poczekac z 20 sekund, restart i wykryje nowy sprzet
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Oba to exe'ki. Tylko jeszcze 1 ostatnie pytanko: który lepiej wgrać? 1.03 oryginał czy ten 1W8 ? Czy moze jeden po drugim w tej właśnie kolejności?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
to bez roznicy, decyzja nalezy do ciebie, boisz sie utraty gwary itp wgraj org, jak chcesz nagrywac troche szybciej i moze lepiej to modowany
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
OK - dzięki Panowie za pomoc- upgrade BIOSu dokonałem na 1.0.3 bezproblemowo (exe) i narazie tak zostawię.
Temat można zamknąć. |
![]() |
![]() |
|
|