Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2007, 23:34   #1
siwek
Bywalec

Data rejestracji: 06.12.2003
siwek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aktualizacja BIOSu w LG GSA-4167B

Ostatnio mam problemy z nagraniem płyt TDK x16 na mojej LG postanowiłem więc zmienić jej bios. Aktualnie jest DL12 mam zamiar zmienić na DL13, pomimo różnych opinii. Troche poczytałem na forum i w instrukcji dołączonej do pliku z biosem i mam takie pytanie. Często przewija się uwaga na temat OEM (że nie należy używać tego pliku do aktualizacji biosu w nagrywarkach OEM), jak w związku z tym można rozpznać czy nagrywarka jest OEM czy nie? Czy ma to jakiś związek z tym czy nagrywarka była kupowana w pudełku czy nie (nie pamiętam jak ja ją kupiłem)? Czy np. w Nero InfoTool jest to jakoś oznaczone? Czy żeczywiście przed aktualizacją biosu muszę przepiąć nagrywarke, aktualnie mam ją na IDE1 Slave (jako Master jest inna nagrywarka)

pozdrawiam
siwek jest offline  
Stary 09.01.2007, 20:48   #2
Lara
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.11.2004
Lara w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam nagrywark***281; OEM i wgra***322;em bios DL13. Wszystko ***347;miga super a przed aktualizacj***261; bywa***322;y problem z poprawnym wypalaniem niekt***243;rych no***347;nik***243;w. Ja nie ***380;a***322;uj***281; aktualizacji i jak trzebaby to zrobi***263; jeszcze raz to bym aktualizowa***322;a (te***380; mia***322;am opory) - decyzja jednak nale***380;y do Ciebie. Uwa***380;am, ***380;e warto na czas aktoalizcji nagrywark***281; ustawi***263; na MASTER.
Lara jest offline  
Stary 09.01.2007, 22:55   #3
siwek
Bywalec

Data rejestracji: 06.12.2003
siwek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmieniłem bios dwa dni temu. Nie miałem co prawda okazji żeby ocenić rezultaty ale wygląda że wszystko jest ok. Nie ryzykowałem i pobawiłem się jednak śrubokrętem przy okazji zmieniając trochę konfigurację innych urządzeń, mam nadzieje że na lepszą. Poczytałem trochę w FAQu o OEM gdzie dowiedziałem się fascynujących rzeczy na temat kolorowych pudełek w jakich sprzedawane są nagrywarki w wersji BOX. Nie bardzo mi to jednak pasowało do ostrzeżenia aby nie aktualizować tym biosem (DL13) nagrywarki kupionej w szarym, ponurym pudełku czy wręcz bezbarwnej folii. Poczytałem więc dokładniej, ze słownikiem, (mój angielski nie jest moją najmocniejszą stroną) "Readme" dołączone do pliku z biosem i wyszło mi, że ponieważ nigdzie nie mam żadnego znaczka innej manufaktury niż LG, to nie mam się co przejmować ostrzeżeniem i śmiało aktualizować.
cyt. z readme:"The drives must be original LG branded drives with the DVD Writer model number GSA-4167B(no OEM units). If you have an OEM unit, branded with another manufacturers name, please contact that manufacturer for support and firmware updates."
A kończąc na poważnie to sądzę że definicję OEM w tym kontekście należałoby rozumieć jako urządzenie które jest sprzedawane pod inną marką i w związku z tym jest możliwość, że różni się wewnętrznym oprogramowaniem od tych samych urządzeń sprzedawanych pod oyrginalną marką producenta, i generalnie rzecz biorąc nie ma to nic wspólnego z tym czy opakowanie było kolorowe czy szare. Może się mylę a może odkrywam ponownie Amerykę ale to w tym momencie dla mnie bez znaczenia. Dziękuje Lara za zainteresowanie tematem.
siwek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: