![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Zwisy windows po wgraniu nowego firmware
Witam,
Jestem posiadaczem nagrywarki liteOn 16H5S. Wszystko bylo w porzadku z moim urzadzeniem dopoki nie postanowilem wgrac nowego firmware. Oryginalnie byl LS0R a ja wgralem LS0W. Sam proces przebiegl bez zaklocen, dostalem komunikat, zeby zrestartowac kompa, co uczynilem. Ale po restarcie windows 2000 zaczal sie wieszac czesto juz w trakcie ladowania systemu. W najlepszym przypadku system wytrzyma do uruchomienia 1 lub 2 aplikacji. Po tym pulpit staje sie nieaktywny, ikony sa ale 'nieklikalne' :-) Potem przycisk 'start' tez przestaje reagowac. Inne sposoby uruchamiania programow czasem skutkuja uruchomieniem programu (jest okno programu) a czasem tylko widac program na liscie procesow (nie aplikacji!) w oknie Menadzera zadan. Mam wrazenie, ze problem tkwi w konflikcie HDD z DVD bo gdy system tak specyficznie 'wisi' to dysk nie pracuje normalnie. Dodam ze HDD i DVD sa na osobnych kanalach. Sytuacja wyglada tak: przez sekunde swieci dioda i slychac prace dysku, sekunda ciszy, przez sekunde swieci dioda i slychac prace dysku, sekunda ciszy ..... i tak bez konca. Po odlaczeniu nagrywarki system pracuje stabilnie. Czy da sie jeszcze uratowac te nagrywarke ![]() Zycze milego dnia, Kazek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Spamerzyna
Data rejestracji: 24.09.2006
![]() |
Czy ty na pewno wgrałeś odpowiedni dla tego modelu firmware
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Witam ponownie,
Firmware sprawdziłem przez porównanie (fc /b ) kilku plików ściągniętych dla mojej nagrywarki z różnych miejsc z tym, który wgrałem. Wszystkie były identyczne. Nagrywarka niczego nie była winna. Natomiast pomysł z konfliktem miedzy napędami był trafiony. Opisze co się stało ***8222;dla potomności***8221;. Dawno temu miałem na HDD 3 partycje, czyli literki C, D i E. Czytnik CD był pod literką F a nagrywarka CD pod literką G. Potem połączyłem partycje D i E partition magic-em. Od tego czasu literka E była wolna. Zamieniłem nagrywarke CD na DVD i system przydzielił jej te samą literkę, czyli G, a E była nadal wolna. Po wgraniu firmware nagrywarka, nie wiedzieć czemu dostała dotychczas wolną literkę E i tu tkwił problem. Usunąłem poprzez ***8222;menadżer urządzeń***8221; kontrolery dysków, następnie restart, instalacja kontrolerów i znów restart i ***8230; wszystko wróciło do normy. No może niezupełnie bo jeszcze musiałem włączyć UDMA a w Nero Drive Speed szybkość odczytu bo zarówno CD jak i DVD chciały czytać tylko 8x. |
![]() |
![]() |
|
|