Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   Pomoc dla początkujących - komentarze, pytania etc. (https://forum.cdrinfo.pl/f36/pomoc-dla-poczatkujacych-komentarze-pytania-etc-66318/)

MCL 25.07.2010 18:19

Berion podziwiam cię, tyle cierpliwości dla ludzi nieobeznanych z techniką, zasadami stylistyki i interpunkcji, oraz brakiem dozy logicznego i przyczyno-skutkowego myślenia ... :)
Powiem Ci najprościej jak potrafię i z jak najmniejszą dawką informacji, jaką będziesz w stanie przetworzyć : nagraj za pomocą tego tutoriala
Kod:

konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/strona2.php
ten program
Kod:

4shared.com/file/92414682/d2e3e310/HD_Project_1081.html?aff=7637829
na płycie CD. Odpal, zrób "obraz" memorki i włącz grę. Nie baw się ręcznie programem bezpośrednio z tego tutoriala bowiem i tak nic z tego będzie, a przy okazji oszczędzisz czasu, nerwów i cierpliwości Berionowi :) Ja sam odpadłem po przeczytaniu paru linijek, co prawda w dziedzinie ps2 jestem nowy, ale ogolnie zabawa z softem zajmuje miejsce w kręgu moich zainteresowań :)
Pozatym przyzwyczaj się, że jeśli jakaś gra nie będzie chodzić, to będzie to wina braku kompatybilności programu, nie spieprzenia czegoś.
Info #2 przy nagrywaniu na płytę (ewentualnie odpal programik z pendrive'a :P to chyba umiesz robić? ) jakikolwiek plik z folderu bin wrzuć do katalogu głównego, zmień nazwę na taką nie zawierającą odstępów (np HDP.ELF) i dopiero wtedy zrób skrót w system.cnf.

PS: skoro to hombrew to chyba można podać linka?

mixior12 25.07.2010 13:15

a czy mogę przez FMCB wczytać save z pendrive na ps2, jak tak to powiedz jak:)no bo wiesz zrobiłem tak jak mi powiedziałeś czyli wyciąłem z karty pamięci na pendrive save (zrobiłem psuPaste) i chce żeby mi z pendrive czytała konsola te save bo narazie nie czyta :(

Berion 25.07.2010 12:58

Za pomocą SM można, ale nie możesz go bootować po FMCB i musisz mieć zamontowane blokady czujników/albo mieć haczyk do wyciągania tacki (zależy od modelu konsoli). Bez "podstawowej wiedzy" nie jestem w stanie Ci tego wytłumaczyć.

Zacznij stosować interpunkcję. Nikt nie ma tyle powietrza w płucach...

mixior12 24.07.2010 22:11

NIE NIE NIE nic nie rozumiem z tego tutorialu proszę wytłumacz mi po ludzku i co wszystko znaczy wiesz jestem zielony!!

dokładnie mi chodzi o to najpierw czy trzeba jakieś programy wgrywać itp. :) ja mam chyba Swap magic i Free McBoot to ten tutorial chyba nie dla mnie bo tam było napisane o modchipie :(:(

Berion 24.07.2010 21:41

W pierwszym poście tego tematu jest link do tutorialu.

mixior12 24.07.2010 21:09

a to jest ten temat??

kurcze chyba z tego tematu sie nic nie dowiem nie znam tych nazw dałem przerobić karte wujkowi mojego kolegi za 50zł i nic nie wiem na ten temat więc czy możesz mi wytłumaczyć jak zrobić aby save z pendrive czytała konsola bo nic z tego tematu nie rozumiem :(

Berion 24.07.2010 20:45

No toć o tym jest cały tutorial, akurat nie jest to prosty temat i nie da się tego tak łatwo wytłumaczyć komuś kto nie ma pojęcia o konsoli. Starałem się w tutorialu przedstawić to jak najprościej się da.

Jeśli czegoś nie rozumiesz to napisz, czego konkretnie. Nie oczekuj, że ktoś Ci będzie dyktować co masz robić, jeszcze raz, tylko inaczej - po to są tutoriale właśnie. Temat dość niewdzięczny sobie wybrałeś - bo trudny. ;)

mixior12 24.07.2010 18:25

chodzi mi o to żebyś mi wytłumaczył co mam zrobić żeby save które zapisałem na pendrive odczytała konsola :)bo narazie nie wczytuje :(

Berion 24.07.2010 17:36

Co konkretnie? bo teraz to ja Ciebie nie rozumiem. ;]

mixior12 24.07.2010 12:19

ok dziex ale czy możesz mi to powiedzieć bo ja taki trochę zielony do tego czy możesz mi to tak wytłumaczyć żebym zrozumiał?? wiesz tak w skrócie:)

Berion 24.07.2010 10:48

Bowiem gry "w normalny sposób" odczytują wyłącznie kartę pamięci, często tylko w pierwszym slocie... a żeby zrobić odczyt/zapis na usb to trzeba zaczarować tak jak opisałem w tutorialu, do którego niniejszy temat jest zbiorem komentarzy.

mixior12 24.07.2010 10:16

ej dzięki Berion ale ja wyciąłem save z karty na pendrive wkładam pendrive i kartę włączam grę i nie mam tego zapisu :( tak jakbym nie zapisywał mam to na pendrive ten save ale na karcie już nie bo chce mieć miejsce na inne save, czemu mi nie wczytuje ??

Berion 23.07.2010 10:48

Skopiować oznacza skopiować wybrany plik lub folder z miejsca X do miejsca Y, a wyciąć oznacza skopiować w nowe miejsce i skasować z lokalizacji źródłowej.

Zaznaczasz folder z save'm. Wybierasz opcję Cut/Wytnij, przechodzisz na pendraka i wybierasz opcję PSU Paste/Wklej *.psu.

Ot i cała filozofia.

mixior12 23.07.2010 10:26

NO dobra przepraszam że to nie ten temat ale dalej nie wiem jak to zrobić mam to skopiować czy wyciąć bo nie wiem bo ja chce mieć to tylko na pendraku żeby było miejsce na karcie pamięci:) Powiedz:)

Berion 22.07.2010 15:40

Bez żadnych programów się nie da. To co wypisałeś to lista zamontowanych media w uLE (czyt. w *programie* unofficial Launch ELF). Pod R1 masz menu kontekstowe.

Twój problem nie dotyczy tego tematu. ;] Ty chcesz skopiować save'a z karty pamięci na np. pendraka, a temat jest o zapisywaniu przez gry z ich poziomu save'ów na np. pendraku. Czyli coś zupełnie innego. ;]

mixior12 22.07.2010 13:16

Cześć jestem nowy i mam dla wszystkich pytanie.Jak mogę przenieść zapisy gry (save) na nośnik (w moim przypadku będzie to pendrive) bez żadnych programów tylko w FreeMcBoot.
Dokładnie chodzi mi o to :
MC0 < (karta pamięci w pierwszym "porcie")
MC1 < (karta pamięci w drugim "porcie")
HDD0 < (dysk twardy (PFS)
CDFS < (płyta CD lub DVD)
MASS < (tu jest nasz pendrive)
HOST < (sieć)
MISC

wiem tylko ze mam przenieść z MC0 na MASS ale nie wiem jak to zrobić :( proszę o pomoc:)

Berion 08.10.2009 09:27

Chodzi o to, żeby jakość nośnika i wypalenia była jak najwyższa. W dziale FAQ na forum poczytaj o "Sprawdzaniu jakości płyt".

Laser po "trymingu", czyli po kręceniu potencjometrami. Zwykle taki zabieg przeprowadza się jak są to już jego ostatnie chwile życia i jeszcze z miesiąc, dwa można mu przedłużyć życie. Mniej więcej tak.

nika42 07.10.2009 20:56

Ta konsola za 350zł ma być od kolegi syna, grał na kopiach. O co chodzi-"na porządnych nośnikach"? Czy chodzi na jakie płyty, tzn jakich firm były zgrywane czy o to czy na oryginalnych? Co znaczy, że laser może być po "trymingu"-do mnie trzeba po polsku, bo takich terminów nie rozumiem :( Kurcze 600zł za nowe to trochę drogo :( Miałam nadzieję, że napiszesz, że jak tylko do gier to mozna używane :) Dzieciaki marudzą a ja nie wiem co robić :( HELP

Berion 07.10.2009 18:58

Cytat:

Napisany przez nika42 (Post 1050976)
Dzięki za odpowiedź. Dzieci zaczynały na Atari i grały z kaset-to dopiero jest historia!!

No tak, tylko że te są już na tyle mało atrakcyjne graficznie że najmłodszych raczej nie przyciągną. Pomijam już fakt, że tutaj gier nie wystarczy włożyć do "konsoli" i grać, tylko ustawiać ścieżki, kręcić śrubokrętem i inne cuda wianki. :P

Cytat:

Rozumiem, że rozmawiam z fachowcem i osobą znającą się na rzeczy. Proszę mi powiedzieć czy warto kupować ps2 slim model 7coś 2-letnie przerobione z 2 padami oryginalnymi i 2 kartami pamięci za 350zł
Ciężko powiedzieć. Ja osobiście bym nie ryzykował używanej, ze względu na fakt że nie masz możliwości sprawdzenia jakimi płytami była karmiona i czy laser nie jest już po "trymingu". Sprzedawca może napisać wszystko, a przecież nie musi to być wcale prawda.

Niestety PS2 mają słaby laser i trzeba grać na porządnych nośnikach, aby służył długo (powiedzmy z 10 lat).

nika42 07.10.2009 13:54

Dzięki za odpowiedź. Dzieci zaczynały na Atari i grały z kaset-to dopiero jest historia!!
Rozumiem, że rozmawiam z fachowcem i osobą znającą się na rzeczy. Proszę mi powiedzieć czy warto kupować ps2 slim model 7coś 2-letnie przerobione z 2 padami oryginalnymi i 2 kartami pamięci za 350zł, czy pochodzi nam jeszcze trochę? Jak długa jest żywotność lasera przy odtwarzaniu kopii gier i czy przy grach oryginalnych jest dłuższa? Ile kosztuje wymiana lasera w ps2? Czy lepiej od używanego kupić nowe(600zł-spora różnica) skoro dzieciaki będą tylko na tym grać. Proszę o konkretną odpowiedź, bo nie znam sie na tym i nie wiem co robić:( Jest jeszcze na allegro oferta za 399zł+30zł wysyłka tej konsoli z 2 padami(jeden to nie sony tylko warez), kartą pamięci 8mb, przerobiona-ale to nie są nowe konsole. Ktoś skupuje używane i przerabia. Boję się czy to nie strach, bo nie wiadomo ile czasu wcześniej chodziły-choć piszą tam, że wcześniej tylko na oryginałach i tuż przed wysyłką konsole są przerabiane.Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Berion 06.10.2009 18:05

Obecnie to tak, czyli SCPH-9xxxx.

To zależy do czego Ci ta konsola będzie. Jak tylko do gier to może być dowolny model.

Jeśli modchip będzie oryginalny i ktoś kto go Ci będzie lutować zna się na rzeczy to tak.

Aghem... na pilocie masz magiczny przycisk odpowiedzialny za przełączanie się pomiędzy "trybami pracy". PS2 podłączysz zapewne przez tzw. eurozłącze, więc wybierasz AV, AV1, AV2 itp. Jak chcesz wrócić do oglądania telewizji to wybierasz Antena itp.

Prawda.

Nie da się tego rozstrzygnąć w kategorii lepsze/gorsze. Każdy ma swoje wady i zalety. Różnice pomiędzy modelami są opisane w PS2 FAQ na naszej stronie głównej.

Tak. PS2 to PS2, bez względu na kształt. ;)

---

Ja bym dzieciakom kupił pierwej pegasusa. Niech się uczą historii i szacunku dla sprzętu. :P

nika42 06.10.2009 16:54

Witam. Mam prośbę o radę. Chcę kupić ps2.Czy obecnie w sklepach wszystkie konsole to ten sam model, jeśli nie to jaki jest najlepszy. Czy lepiej zainwestować w nowy slim czy kupić za 350zł fat 3-letnie. Czy przeróbka chipem modbo760 jest dobra i konsola będzie działać dobrze? Czy gdy podłączę konsolę pod TV to za każdym razem ,gdy bedę chciała obejrzeć program w TV bedę musiała odłączać kable-czy to nie zniszczy w szybkim czasie wejścia w TV? Czy to prawda, że jeśli laser się zniszczy to jego wymiana w konsoli fat jest o wiele droższa niż w slim? Czy fat jest o wiele gorsze od slim? Czy gry na ps2 chodzą na obu konsolach tak samo? Z góry dziękuję za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Dzieciaki naciskają, a ja jestem zielona w tym temacie, a nie chciałabym wydać pieniędzy bez sensu.

sahalava 23.05.2009 20:49

Nie bedzie oryginalna bo nie mam az tyle kasy na oryginal bedzie to 8mb

Berion 23.05.2009 20:45

Byle oryginalna bo tam są ściśle określone timingi i jak karta jest za wolna to nici z dev1. ;]

sahalava 23.05.2009 20:40

No tak tylko ze nie mam kolegi z ps 2:/ poniedzieli ide kupic memorke to poprosze zeby mi wgrali folder BOOT z BOOT.ELF

Berion 23.05.2009 20:35

Chodziło mi o to, że pójdziesz do np. kolegi i nagrasz na memorkę (oczywiście, że do PS2) uLE dla DEV1. Bez tego nie reanumujesz tej konsoli bo nie masz jak tego odpalić. Ewentualnie przez FMCB ale do tego też potrzebujesz ps2mc.

sahalava 23.05.2009 20:28

niestety lens changer jest ten ktory mówisz 1.0 beta 6 nie mam karty pamieci do ps 2 dlatego nie dziala a wypalanie na plycie mi nic nie da bo laser mi nie dziala

Berion 23.05.2009 20:10

Ściagnał starocia jakiegoś. ;) Kiedys ten moduł był zewnętrzny, teraz jest bindowany.
Najnowsza i prawdopodobnie ostatnia wersja Lens Changera to 1.0 beta6 (nie pomylić z 0.1 b6 ;)).

Poczytaj o DEV1. Jest taki sam jak dla Rippera3, DMS4 i reszty nowych chipów. Choć w Twoim przypadku najpierw bym się nauczyl wypalać programy na płycie. ;) Widzę, też że czegoś nie rozumiesz: konsola sama z siebie nie uruchomi Ci programu, więc daremno podłączas swój telefon.

sahalava 23.05.2009 13:59

nie potrafie odpalac a swap magica nie mam bo to za przeproszeniem gó.... ;P ale ulefa mam sciagnietego jest tylko problem ze jak wkladam karte pamieci z telefonu to pokazuje ze prad dochodzi ale nie czyta jezeli masz gg to napisz bedzie szybciej jak masz czas

darek0920 23.05.2009 13:55

Potrafisz odpalic uLunchELF na tej przerobionej konsoli?
No chyba ze masz swap magic?bedzie prosciej

sahalava 23.05.2009 13:37

te pliki sciagnelem z internetu tak tylko tu zachodzi pytanie bo konsola 30003 nie jest przerobiona i nie wiem jak zrobic backup i czy karta pamieci ps 2 jest potrzebna i tamten artykul 5 razy czytalem

darek0920 23.05.2009 11:30

Jaki eeprom.irx :wow: przeczytaj temat do którego link podałeś!
backup.nvm powinieneś zrobić na konsoli 30003r żeby go wgrać na 50003

sahalava 23.05.2009 09:20

Flash EEPROM

Witam
mam problem z tym: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2_lens/strona2.php
otóz chodzi o to ze mam skopiowane dwa pliki na karte pamieci : eeprom.irx i lenschanger.elf i jak włoze do ps 2 to nie moge otworzyc ich nie pokazuje ze czyta z tej karty pamieci laser mam wymieniony z 30003r do 50003 konsola 50003 ma modchip modbo760 który dziala bo wchodze do opcji czy do uruchomienia tego programu lenschanger jest potrzebna karta pamiec ps 2?? i czy z tej karty sie on uruchamia prosze o pomoc:(:help:???:help:

bartosz1213 01.03.2009 12:25

dzięki serdeczne za informacje :)

Berion 28.02.2009 13:09

Bez modchipa lub jakiegokolwiek exploitu NIE uruchomisz na konsoli kopii zapasowej GIER. Na "gołej PS2" z -/+R/RW można uruchamiać wyłącznie DVD-Video i CD-Audio (a i lepiej nie na RW).

>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/s...ns/strona1.php

ed hunter 28.02.2009 09:43

Cytat:

Napisany przez bartosz1213 (Post 1007850)
Konsolę dostałem od brata ciotecznego.

A to bardzo cenna informacja! :rotfl:

bartosz1213 28.02.2009 00:12

Konsolę dostałem od brata ciotecznego.

Reetou 27.02.2009 23:08

scalak77

Sprawdź błędy i poprawność składni :bla:przed kliknięciem "Publikuj"

scalak77 27.02.2009 21:24

bartosz1213
1. Wyłącz klawisz "Caps Lock" jak piszesz bo to drażni
2. Sprawdź błędy i poprawność składni :bla:przed kliknięciem "Publikuj"
3. Użyj przycisku szukaj bo to było już wałkowane

Nie mam konsoli ale z tego co wiem aby odtworzyć kopie zapasowe oryginałów to trzeba zrobić modyfikację konsoli, nie jestem pewien ale filmy powinnne chyba chodzić bez modyfikacji

Jak cię stać na komputer konsole to chyba powinieneś zakupić oryginały nieprawdasz ? Dobija mnie twierdzenie że niestać mnie, ja zawsze kupuje kilka miechów po premierze,wtedy wersję BOX można zakupić o wiele taniej, a nieraz w cenie zwykłego wydania w chwili premiery.

Jak jusz masz kopie (niezapasowe) to polecałbym się nie chwalić bo możesz dostać :zolta: albo:banned:

bartosz1213 27.02.2009 18:59

PILNE POMMOCY!!!WIELKI PROBLEM!!! Gry kopiowane na moim PS2 nie chodzą!!
witam! mam wielki problem. Mam PS2 Slim SCPH-75004 i nie chodzą na nim gry kopiowane. KOpiowałem gry(moje 2 pierwsze jedna na PS2 jedna na Ps1) według toutrala ze strony : http://www.pasjagsm.pl/link.php?url=...piowaniedvd%2F
ale coś mi tu nie pasi czytałem także porady innych użytkowników na innych forach... i nic z tego. co do płyt przegrałem gry na dobre płyty dobrej jakości i z dobrą prędkością(wszystko zgadzało sie z toutralem.) Mam też gry pożyczone od kolegi (przegrywane) jemu one chodziły mi nie. Nie wiem co jest z moim PS2 ale nie chodzi na nim żadna przegrywana gra ani FILMY(!!!ORGINALNE!!!) nie wiem co mam robić.. a ps2 jest nieprzerabiane. nie mam kasy na żadne tam jakieś przerobienie i programy itd. u kolegi normalnie skopiowany 'żywcem" z orginału chodziły bez problemu...kompletnie nie wiem co mam robic a te gry to strasznie drogie są . PROSZE POMÓŻCIE MI!! BĘDĘ WAM BARDZO WDZIĘCZNY ZA WSZELĄ POMOC!!!!!!!!!!! nie wiem czy to wada mojego PS2 czy nie.. to moje pierwsze gry przegrane ale zanim je przegrałem to wszystko dokładnie czytałęm sprawdzałem chodziłem po innych forach ... dziękuje wszystkim za pomoc(o iie ktoś mi pomoże :((...)
Jakby co proszę o napisanie maila Mój mail to : bartosz1213@yahoo.com

yahol 08.10.2006 13:15

Na ogol tak jest, ze na wiekszosc pytan, sa juz na forum gotowe odpowiedzi.
Dlatego, po zarejestrowaniu, nalezy, bardzo uwaznie, zapoznac sie z opcja "szukaj".
I nie jestem teraz zlosliwy.
Akurat na wypalaniu plyt pod PlayStation, czyPSX - to sie nie znam, ale jak popatrzylem na forum to kilk/nascie odpowiedzi juz jest.
Jezeli nie ma - wtedy nalezy pytac
I bardzo wazne:
nalezy umieszczac pytania w wlasciwym dziale
i jeszcze wazniejsze:
nadawac dobry, chwytliwy i czytelny ttytul!!!
Wtedy z cala pewnoscia ktos zwroci na to uwage.

ssebastian2 08.10.2006 12:21

czesc.Mam pewien problem związany z nagraniem sciągniętych plików z obrazem gotowym na playstation 2. Nie wiem jak nagrać to na plytke??W jakim programie itp??

M@X 30.05.2006 13:14

...albo uzyj do tego Total Commander :taktak:!

Berion 29.05.2006 19:17

Odzancz w Windowsie w panelu sterowania w opcjach plików i folderów ukrywanie rozrzeżeń :taktak:

herell 29.05.2006 15:42

Pomoc dla początkujących - komentarze, pytania etc.

Hej,

Nosze sie z zamiarem zrobienia obrazu do wypalenia na psx'a. Chce to zrobic zgodnie z Waszymi instrukcjami, ale nie umiem zmienic pliku *.txt na *.cnf. Rozumiem, ze mam Zapisa***263; plik jako typ *.cnf. Okazuje sie, ze nie mam takiej opcji do wybrania... Pooooooomocy !!! :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:38.