Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   Powrót do starocia. (https://forum.cdrinfo.pl/f36/powrot-starocia-93571/)

Berion 08.07.2014 22:30

Wcale nie chodzi o wygodne podejście do zakupów bo wygodne jest w istocie. Tylko, że kupuje się za to zawartość wyciętą z gry lub zwyczajnie grę pociętą na kawałki. I nie byłoby to groteskowe, gdyby summa summarum koszt kompletnej gry, nie przekraczał kilku (bo i takie przypadki były). Na domiar złego jeszcze niedokończone (mnóstwo błędów krytycznych). Napiętnuję kupowanie takich rzeczy, a nie sposób w jaki się je kupuje.

M@X 08.07.2014 17:50

Znowu za wygodne podejscie do zakupow zostaje nazwany lemingiem. Pomyslales kiedys ze uogolniajac do grup mozesz obrazic calkiem sporo ludzi?

Berion 08.07.2014 15:26

Aha, ale wystarczy że kupują je miliony lemingów. Więc to że ja czy kilkadziesiąt tysięcy osób nie kupią niczego nie zmieni. Sam się też dałem kilka razy wydymać na DLC. ;/

I taka jest smutna rzeczywistość.

joujoujou 08.07.2014 13:39

A wystarczy po prostu przestać kupować. :P

szczuru 08.07.2014 12:53

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1287212)
Niestety producenci pełnymi garściami czerpią z "korzyści" jakie daje internet.
Uwiązanie do konta, DLC, patche itd.

Kiedyś nie można było wydać gierki która się wysypuje bo byłby skandal i akcja wymiany nośników. Dziś można wydać gniota, a potem go łatać i po jakimś roku dorobić zakończenie. Płatne extra. Sad but true.

Żadna platforma się nie oprze. To tylko kwestia czasu.

Dlatego też ja ciągle wracam i odpalam PSX'a i PS2 :P

sobrus 08.07.2014 09:13

Niestety producenci pełnymi garściami czerpią z "korzyści" jakie daje internet.
Uwiązanie do konta, DLC, patche itd.

Kiedyś nie można było wydać gierki która się wysypuje bo byłby skandal i akcja wymiany nośników. Dziś można wydać gniota, a potem go łatać i po jakimś roku dorobić zakończenie. Płatne extra. Sad but true.

Żadna platforma się nie oprze. To tylko kwestia czasu.

Berion 07.07.2014 11:24

W sumie fakt, ale na szczęście to są tylko indyki. Z AAA to tylko Siren kojarzę, ale to było już dawno.

revolver0 06.07.2014 13:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1287108)
Boję się pomyśleć co będzie dalej. Epizodyzacja gier? Streamowanie? Opłata za oddychanie? Naprawdę nie wiem...

Już co poniektórzy tak wydają gry, np Walking Dead czy inne gry studia Telltale Games.

loki7777 06.07.2014 13:21

Teraz to prawie zadna nie ma, a nie mam zamiaru wydawac 30-40 euro na gre, ktora bedzie gniotem.
Jedyne wyjscie to "kupowac" dema na torrentach i jak fajna gra to kupowac w sklepie - niestety na vicie sie tak nie da:(

Berion 06.07.2014 12:46

Zgadzam się z Tobą, ale skąd je pobierzesz? Mało gier ma już dema.

loki7777 06.07.2014 12:29

Co do dem, to wole pobrac je z netu niz kupowac gazete za >20zl aby pobrac 10 minut.

Berion 06.07.2014 11:21

Ponieważ teraz mnóstwo osób gra, w większości nie są to gracze, są młodzi i podatni na marketing. Są głupi. Rozsadzają ten rynek od środka.

Kiedyś każda gra miała demo. Teraz to rzadkość.
Kiedyś dema były w gazetach, konsoli, promocjach. Wyparł je internet.
Kiedyś DLC to były darmowe duperele, a naprawdę duże dodatki były płatne.
Kiedyś to co dzisiaj nazywamy DLC było do odblokowania w grze po np. jej przejściu na najwyższym stopniu trudności etc. Dziś odblokowuje się je portfelem...
Kiedyś udostępniane wersje beta nikt nie tykał po za wąską grupką fanów, dziś się je dorzuca w formie vip kodów lub takie od razu wydaje na rynek (i to dosłownie, bezczelnie w tytule (choćby te Steamowe early access)).

Teraz Konami wyskakuje z płatnym demem MGS5, a tydzień temu EA z płatnymi demami na Xbox Live - rozpoczął się shitstorm, więc nagle się okazało że to "błąd systemu" (te złośliwe neutrina jedne no! :D).

Boję się pomyśleć co będzie dalej. Epizodyzacja gier? Streamowanie? Opłata za oddychanie? Naprawdę nie wiem...

Y2J 06.07.2014 11:09

Ja tam nie narzekam na PS3 ale zauważyłem że po początkowym zachwycie i nasyceniu się grafiką jakoś chętniej wracam do PS2. Ostatnio skończyłem Shadow Hearts a obecnie przechodzę dwójkę, świetna seria :)

A tak jeszcze nawiązując do przemyśleń - to naprawdę miło że The Virtuous Mission nie wyszło jako osobna gra. Uwielbiam MGS'a ale do dzisiaj nie mogę pojąć jak ta szopka z płatnym demem Ground Zeroes mogła się udać, gdzieś czytałem że sprzedaż jest bardzo dobra. A ja za nic nie mogę się zmusić żeby kupić tą 'grę', chyba jeszcze nie jest ze mną tak źle ;)

DejaVu 05.07.2014 21:07

A ja sobie dziś odpaliłem po południu MGS 3 i tak zeszło mi do wieczora :D świetna gierka , przyjemnie się gra na emulatorze , bo konsoli już nie mam :ysz: dawno też nie grałem na padzie ale jest :spoko:

Meanthord 05.07.2014 10:17

Z tych wszystkich powodów dla wielu graczy ostatnią generacją konsol była miniona (ta z PS3 i X360). Gram od zawsze, ale PS4 i reszta ferajny kręci mnie tyle co zeszłoroczny śnieg - ani to klimatu nie ma, ani żadnej rewolucji, ani nic. Kiedyś premiera nowej konsoli była wręcz świętem dla każdego gracza - wiadomo, że na start musiała być ryjąca beret bijatyka i jakieś wyścigi, a teraz co?! Gówno :). Mało "konsolowości" w konsoli.
Inna sprawa, że gracze też jacyś nieogarnięci się stali. Jeśli studio - twórcy genialnego Okami musieli pakować walizki, a takiego COD-a sprzedaje się miliony, to coś chyba jest nie tak. W sumie o gustach się nie dyskutuje, ale fakt jest faktem, że wszystko zrobiło się PeCetowe - od budowy i konstrukcji konsol do gustów współczesnych graczy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:04.