Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Inne

Inne Tematy, które nie mieszczą się w pozostałych kategoriach.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2018, 20:10   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.08.2018
Posty: 2
maxpower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question W jaki sposób sprawdzić czy płyta z grą jest sprawna?

Mam problem. Chciałbym dokładnie sprawdzić dyski z grami pod względem poprawności odczytu. Interesują mnie płytki pod Xboxa Klasycznego i 360 oraz Wii.
Gdy umieszczam płytę z Xboxa w PC, mam dostęp tylko do około 50 MB danych. Gdy umieszczam płytę z Wii w PC, napęd pomieli trochę i nic nie odczytuje.
Czy istnieje jakiś program dzięki któremu mógłbym zeskanować całą powierzchnię płyt?
Dodam, że gry na PS i PS2 testuję programem VSO Inspector zakładka "Skanowanie" -> opcja "Skanowanie powierzchni" oraz opcja "Test plików".
maxpower jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2018, 21:53   #2
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 902
A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>A youkai of love wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
System plików dla gier ps1 i ps2 jest widoczny dla systemów PC. Do Wii/GC polecam apkę cleanrip, z poziomu PC się niestety nie da, specyficzny system plików. Gry z Xboxa i X360 da się na PC ale potrzeba specjalnego napędu, drogi nie jest ale trafić na sprawny graniczy z cudem, lepiej na x360 (z JTAG/RGH) po prostu zrzucić zawartość płyty na HDD x360. Z classiciem to samo, zgrać na HDD.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2018, 23:45   #3
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 163
MajsterPopsuj zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli płyty są oryginalne i nieporysowane to nie ma potrzeby ich sprawdzać. Dane na tłoczonych nośnikach nie ulegną degradacji za naszego i naszych dzieci życia jeśli proces był wykonany poprawnie (a jeśli nie był to widać to już po spodniej części).

Płyty dla Xbox Classic i Xbox 360 mają w sesji widzianej przez napędy tylko DVD-Video. Pozostały obszar jest niewidoczny aby utrudnić odczyt. Aby więc zrobić kopię 1:1 takich płyt, trzeba mieć specjalny napęd lub napęd z hackowanym firmware (np. Kreon). W przypadku gier na X360 było kilka wariantów logiki płyty i ze względu na unikalne zabezpieczenia nie jest możliwe wykonanie idealnej kopii.

Płyty na GC/Wii/WiiU są szyfrowane, a logika nie trzyma się żadnych standardów DVD, więc odczyt jest całkowicie niemożliwy poza środowiskiem konsoli. To znaczy są programy do tego celu, ale one wydłubują dane z cache napędu, dane których nie sposób sprawdzić czy są uszkodzone czy nie, a więc to bezużyteczne w Twoim przypadku.

Płyty na PSX/PS2 poza specjalną strefą odczytywalną tylko przez napędy tych konsol, nie są w żaden sposób zabezpieczone (przyjmijmy, że te na PSX z leap sectorami i/lub libcrypt nie wliczamy bo da się to skopiować) i trzymają się standardów dlatego widać ich zawartość (z wyjątkiem kilku gier na DVD5 i DVD9, ale w dalszym ciągu możliwa jest kopia posektorowa).

Podsumowując, nie jesteś w stanie tego sprawdzić poza hackowaną konsolą na której można zrzucić grę.

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 02.08.2018 o godz. 23:48
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2018, 07:15   #4
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.08.2018
Posty: 2
maxpower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak. Wszystkie gry są oryginalne. Posiadają mniejsze i większe rysy i to mnie martwi, bo nie wiem, która płyta nadaje się do regeneracji. Mógłbym każdą grę przechodzić od początku do końca na oryginalnych konsolach, ale to zabierze zbyt dużo czasu. Poza tym nie trawię kilku gatunków, m.in sportowe.

Jakie dostępne opcje mam z grami na PS3 PS4, XBOX ONE, PSP?
Jaka jest nazwa "specjalnego napędu" dla Xboxa 360 i czy wystarczy go podłączyć do peceta i użyć dowolnego programu do kopiowania?

Obecnie posiadam następujące napędy:
HL-DT-ST DVD+=RW GSA-H21N
HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40
HL-DT-ST DVDRAM GSA-4081B
HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
maxpower jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2018, 08:58   #5
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 163
MajsterPopsuj zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z PSP sprawa jest jasna, tam nośnik to UMD, a napęd UMD posiadają tylko konsole PSP i ich HDK. Także odczyt tylko na hackowanych konsolach lub wersjach deweloperskich.

Co do PS3, XC i X360:
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...piowanie-gier/
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...piowanie-gier/
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2018, 09:44   #6
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,371
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Do x360 na pc potrzebny jest naped z x360 benq z wgranym softem 0800 , jest kilka innych wariantow ale kazdy bardziej drogi/skomplikowany
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 Eliasz Komputery 14 28.09.2008 22:44
Jak sprawdzić czy obraz DVD .ISO jest jedno czy dwu warstwowy?? LonelyWolf Napędy optyczne CD 3 22.12.2005 07:41
czy hałas zabija człowieka i w jaki sposób?? cigmunt Off topic 6 18.12.2004 22:22
jak sprawdzić czy obraz płyty jest zabezpieczony Yarecky Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray 6 12.01.2003 10:43


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO