![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
witam!
kupuje Cyfrówke. na pewno to Canon na pewno A510 lub A520. Do czasu byłem zdecydowany na A520... 4 Mega pixele to jednak już podstawa. Inną sprawą jest, że np. Canon 2.1 mln. piks zrobi lepszą fote niż Sony 4 mln. pikseli. Dziś trafiłem na bardzo ciekawą wypowiedź na jednym z forów foto... Cytat:
Jakoś może być identyczna? nawet lepszą może mieć A510? ![]() Jedynie to właśnie ta różnica rodzielczosci zdjec. Szczerze powiem, że rozdzielczosc 1024 zadowala mnie, ale zawsze nawet ta rozdzielczosc 1024 zalezy od aparatu od rozdzielczosci poczatkowej. Dołóżcie swoje 3 grosze. thx
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
szukam szukam, szperam i znajduje odpowiedz...
chyba A510 jest wyborem jak najbardziej OK ... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=a510
![]() |
#3 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Sorry Ciapek, taki degres. Dlaczego uwazasz ze canon 2.1 mp robi lepsze foty niz sony 4mp ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
tyle sie napisalem i jakos nic to sensu nie mialo, wiec robie EDIT i powiem krotko.
bierz A510. sam mam A520 od kilku dni, super zdjecia, jak narazie zadnych wad lub problemow, ale rownie dobrze moglbym miec A510 i pewnie powiedzialbym to samo. przez ostatnie dwa miesiace naczytalem sie tyle recenzji i opinii ze naprawde jestem zadowolony ze juz wybralem, kupilem, i moge sobie narazie dac spokoj. wzialem A520 bo roznica w cenie byla dokladnie $40 dolarow, wiec zakupilem 'niby' ten lepszy model. ale widze ze ludzie sa naprawde zadowoleni z A510. dla mnie jakosc Canona to w ogule szok w porownaniu z moim poprzednim Kodakiem, wiec jestem zadowolony z mojego wyboru. mam jedno zdjecie robione A520 na mojej stronce www.polvadis.com a recenzje, choc po angielsku, oby dwoch modeli na raz mozesz sobie przeczytac na: http://www.dcresource.com/reviews/ca...0_a520-review/ pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez shuma02 : 05.07.2005 o godz. 01:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
aparaty canona robia jakosciowo lepsze zdjecia . tu fajnie widac a 510 i a520 http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
fakty mowia same za siebie. ostatnio po prostu dużo mam tych aparatów w rękach, dużo rozmawiam o nich z ludźmi "z branży" Canon jest klasą samą w sobie, ma świetny mechanizm i tak jak już ktoś pisał nie trzeba mieć dużo Mega Pixeli aby pstrykać dobre zdjęcia. Nie mówie, że Sony jest zły bo też mozna z nim zrobić fajne zdjęcia, ale Canon jest po prostu lepszy, a akurat porównałem 2.1 z 4 mln. pikseli bo widziałem sam różnice. czekam na kase i zakupuje sprzęt... w zestawie będę miał SD 512 MB... inmaczej nie może być. z czasem kupie accu, ładoware (tzn. mam accu i ładoware ale małej pojemności i stare), jakiś futerał, statyw taki mały ![]() czekam oczywiście jeszcze na jakieś opinie ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
I już jeśli chodzi o samo porównanie tych dwóch modeli - nie róbmy takiego "wyścigu szczurów" jak swego czasu przy nagrywarkach, procesorach, czy czymkolwiek innym z branży komputerowej. Większa ilość pikseli na matrycy teoretycznie oznacza lepszą jakość otrzymanego zdjęcia, ale to tylko jeden z wielu parametrów, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że ten mniej ważny. Bo i tak wszystko zależy od zastosowanej optyki i jakości komponentów. 4MB cyfrówkę możesz już na targu kupić za kilkaset złotych (nawet 200 - 300), ale raz, że będzie ona firmy, której nazwy nawet nie wymówię, a dwa, że do wielu rzeczy ona się może nadawać (na przykład jako może niespecjalnie urodziwy, ale zawsze przycisk do papieru na biurko ![]() Tak więc jak dla mnie podstawa - internet, testy i opinie, a potem decyzja. Ale przymknąłbym w tym momencie oko na symbol modelu i cenę i wybrał na podstawie innych parametrów.
![]() |
![]() |
#9 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
wg mnie przy normalnych zdjęciach 9x13 nikt nie zobaczy różnicy bez względu na to czy parat ma 2 czy 4 mln pixeli. Różnica jest zauważalna dopiero przy wydrukach wielkoformatowych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak duże fotki chesz robić? Do 10x15 w zupełności wystarczą 3mpix (i jeszcze zostanie uwzględniając nawet przekadrowanie).
W jakiej max rozdzielczości chcesz oglądać fotki na kompie? 1600*1200 to, jak łatwo policzyć, mniej niż 2mpix. Oczywiście warto mieć jakiś zapas - zwłaszcza że do labu trzeba przycinać w pionie, ale do kadrowania tez się przyda.
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z tą matrycą to chyba jest różnie.
Z tego co pamiętam, a nie chce mi się teraz sprawdzać to maja A2 minolty ma taką samą matryce jak A1 i dokładnie miałem ten sam problem. NIezauważyłem jednak bym miał jakiś problem z szumami większymi niż A1-ka, raczej tylko na kożyść. Zdjęcia robię oczywiście tylko w największej rozdzielczośći, a co d stosowania mniejszych to tylko ma to chyba zastosowanie w pomieszczeniach przy nocnych zdjęciach z ręki ale przy iso400 lub 800, wtedy ma sens zmiana rozdzielczosći na niższą
![]() |
#14 | |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Wcisne swoje 3 grosze.
Mam "stareńkiego" już Canona A60 z matrycą 2M. Jak dla mnie jest w zupełności wystarczająca. Zdjęcia w formacie 10x15 wychodzą bez problemu i nie zauważyłem na nich "pikselizacji". Nie można już co prawda za mocno kadrować takiego zdjęcia ale po to jest wizjer żeby widzieć co się robi. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|