![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Witajcie.
![]() Jak w temacie. Mam na dysku ok. 5 tys fotek wykonanych 3 różnymi aparatami, siłą rzeczy numeracja zdjęć jest bardzo zróżnicowana. Poszukuję prostego programu, który na podstawie daty/godziny zawartej w danych exif posegreguje i ewentualnie ponumeruje zdjecia chronologicznie. Poszukałem troszkę tu i tam i nic nie znalazłem, może źle szukałem? Wyprowadzam się dziś, więc przez jakiś czas mogę być odcięty od sieci, póki co jestem do wieczora. ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Posegregować można datą modyfikacji
![]() A tak to programu nie znam. A może IrfanView, ustawisz w katalogu aby posegregował według daty modyfikacji, dodasz do zbiorewej konwersji i doda chyba w takiej kolejności w jakiej jest w katalogu i ponumerujesz ![]() Sprawdziłem, dodaje tak jak jest w katalogu, czyli według daty modyfikacji ![]() Krótki artykuł 1. Ściagamy IrfanView Download 2. Instalujemy i uruchamiamy wyżej wymienioną aplikacje 3. Gdy okno programu jest aktywne klikamy B i otwiera nam się nowe okno ![]() 4. Zdjęcia muszą być w tym samym katalogu! Wchodzimy do tego katalogu i ustawiamy zdjęcia według daty zrobienia zdjęcia. Widok musi być ustalony na SZCZEGÓŁY. ![]() 5. Następnie gdy już posegreguje klikasz w Alt + A i na przycisk ADD. UWAGA! Nie klikamy w ADD ALL bo wtedy dodaje według nazw! 6. Później ustawiamy jak na rysunku ![]() Gdzie # to prefiks liczbowy, a Zdjęcie_ to stała niezmienna nazwa z przodu. Są oczywiście zaawansowane metody zmiany nazwy ![]() 7. Wybieramy jeszcze katalog gdzie ma ponumerować i klikamy w start Kopiowanie bez zgody autora jest zabronione ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y Ostatnio zmieniany przez Piterniel : 03.08.2005 o godz. 11:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
e, tak to zrobic to pikus
wystarczy totalcmd - zaznaczasz pliki do posortowania, wciskasz ctrl+m, klikasz na tabie z napisem date zeby posortowal po dacie modfikacji i w okienku nazywania wpisujesz tekst oraz [C] (po lewo u gory) po prawo u gory wybierasz ile cyfr ma miec licznik, jaki skok numerowania i od jakiej liczby zaczac... wciskasz GO i masz zrobione natomiast po danych z EXIFu... Irfan nie potrafi, Total tez nie (mozna sprobowac wzucic plugina do czytania EXIF, ale chyba nie dziala poprawnie - nie uzywam), XnView sprawdze w domu (ale watpie), moze jakis soft doalczony do aparatu? edit: no dobra znalazlem IrafanView, ale zupelnie inaczej niz opisane powyzej wiec po kolei: wlaczasz Irfan i wciskasz B zaznaczasz Batch Rename i dodajesz wszystkie pliki tak jak chcesz w okineku na dole po prawej masz jak ma nazywac pliki - wpisujesz tam np PICT i zaraz po tym ma byc kombinacja $Ex przy czym x zamieniasz na wspolrzendna EXIF ktora masz uzyc spis wspolrzednych i calej procedury znajdziesz po kliknieciu na przycik obok - SetRenameOptions i w nowym okienku na maly przycisk HELP jak juz bedziesz mial nazwy zmienione wg daty z EXIFu to robisz jeszcze raz Batch Rename, sortowanie wg nazwy i gotowe przyjemnosci ![]() @Piterniel - to ze po dodaniu klawiszem AddAll ustawi wg nazw to nic nie znaczy - masz przeciez przycisk sort, ktory pozwoli to zmienic
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 03.08.2005 o godz. 12:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Dzięki panowie
![]() Net już odłączony, więc korzystam z uprzejmości kolegi. Pokombinuję w domu, ale kiedy dam znać, to już sam nie wiem, zależy kiedy miejscowy monopolista raczy mi przenieść linię. ![]() Ewentualne dalsze wskazówki jak najbardziej pożądane, data modyfikacji niekoniecznie może być odpowiednia w przypadku kilkakrotnego przenoszenia plików, no chyba, że jestem w błędzie, nie mogę sprawdzić w tej chwili. Do zobaczenia wkrótce (mam nadzieję). ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() @Nimal - dobrze napisane, ja to obeszłem jakoś boczkiem ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
@Joujoujou - jesli polecisz wg mojej procedury - czyli najpierw zmienisz nazwy plikow na zawiejace date z EXIF, potem posortujesz wg nazw (co bedzie w tym momencie jednoznaczne z sotrowaniem wg daty z EXIF bo przeciez jest ona juz w nazwie) i znowu zrobisz rename na np kolejne liczby, to data przesuwania plikow nic nie zmienia
nawet data retuszu zdjecia nic nie zmienia, jesli zachowales oczywiscie orginalny EXIF (nie kazdy program do obrobki to potrafi, ale wiekszosc profesjonalnych tak) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
wiem ze byl taki temat ale nie moge wyszukac.
Czym masowo zmienic rozmiar wielu fotek na raz. Irfan to potrafi? Patrzyłem i nie widze rozwiązania. ![]() z gory dzieki.
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
tak
opis dla irfana dam Ci z samego rana - bo mam go na sluzbowym kompie tu mam xnview wiec w xnview robi sie to tak: otwierasz jakies zdjecie i enter - robi sie okno z miniaturkami wybierasz (klasycznie czyli zaznczajac myszka z klawiszami ctrl i/lub shift) zdjecia do konwersji klik prawym i z menu CONVERT klik na ADVANCED OPERATIONS klik na RESAIZ i na strzalke - musi przezucic do prawego okna wtedy pod prawym oknem pojwia sie opcje resaizu - wpisujesz co tam chcesz (masz wybor boku, aspekt, zmiane procentowa itp) zatwierdzasz i gotowe opis irfana rano - jak juz pisalem, generalnie podobnie na pewno po otwarciu irfana wciskasz T zeby miec miniaturki potam wybierasz analogicznie zdjecia prawy klik i BATCH DIALOG czy jakos tak tam sie wsio wpisuje... rano dam dokladnie |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dokładnie to daje się: "BATCH CONVERSION/RENAME" (skrót "b"), tam przerzuca do ramki po lewej wybrane zdjęcia, ustawia katalog docelowy i w "ADVANCED OPTIONS" ustawia parametry zdjęć. Jeśli interesuje cię wyjściowo JPG to warto jeszcze zaznaczyć w opcjach nie pogarszanie jego jakości, bo domyślnie jest chyba 80% (zmienić na 100).
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.10.2005
![]() |
Ja znam taki program który załatwi twój problem nazywa się ExifPro w google można go znaleść ma jedną wadę jak go nie kupisz to podczas uruchamiania ma okno informacyjne które gaśnie za jakiś czas . Mi to tak nie przeszkadza bo wg mnie to jeden z nielicznych programów który segreguje wg daty zrobienia zdjęcia zapisaną w exifie w razie problemów napisz na fakter@o2.pl to pomogę
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[KOMENTARZE DO TEMATU: Projekt Freeware] | kodziu | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 662 | 25.04.2017 13:38 |